Élmény
Budapest múzeumshopjai
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Budapest múzeumshopjai

Megismerkedünk egy tárlattal, és annak végén már a miénk is lehet a legkedveltebb kiállítási darab mása, replikája. Akarva akaratlanul is belebotlunk az impozáns tárgyakkal – könyvekkel, mágnesekkel, ékszerekkel, képeslapokkal – berendezett shopba és azért valljuk be, egy hűtőmágnes mindig jól jön a sok másik mellé. Mi is benéztünk Budapest pár múzeumának boltjába, és sorra vettük azok kínálatát. Közben pedig Rátok is gondoltunk, és elhoztunk Nektek pár szépséges Budapest könyvet a Vince kiadó jóvoltából, amiért a cikk alján játszhattok.

Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeum Terror Háza Ludwig Múzeum Műcsarnok Magyar Nemzeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Szépművészeti Múzeum időszakos és állandó tárlataival eddig is európai szintű mércét ütött meg. Ez persze a shopra is értendő, mely a tárlat végén fogadja a látogatókat. A bolt polcain aktuális kiállításhoz tartozó ajándéktárgyakat találunk, rengeteg művészeti könyv magyar és angol nyelven egyaránt, illetve a művészet jegyében készített gyermekkönyvek is. Érdekesség még, hogy a korábban és az éppen kiállított képekből két méretben, helyben nyomtathatja ki a nézelődő kedvenc festményét. Ráadásul olyan minőségű papírral és festékkel, mely akár száz évig is kitart. A shop igyekszik olyan kínálatot nyújtani és kialakítani, mely a kiállításokra érkezőkön felül bevonza azokat is, akik nem a tárlat miatt keresik fel a Szépművészetit.
Szépművészeti Múzeum

Vasarely Múzeum

Fotó: Józsa Dénes - Vasarely Múzeum
Most éppen a ‘Fotóművészet születése’ címet viselő tárlathoz készített mágnesek, naptárak, kiadványok és többek között képeslapok népszerűsítik a július 1-ig tartó kiállítást. A ‘múmiák testközelben’ című tárlathoz kapcsolva pedig egyiptomi ékszerek reprodukciói kerültek a bolt vitrinjeibe. Vasarely alkotásai is visszaköszönnek például poháralátéteken és különböző kiadványokban. Ezen ajándéktárgyak a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó – éppen felújítás alatt levő – shopjában is megtalálhatóak lesznek.
Vasarely Múzeum

Terror Háza

Fotó: Terror Háza Múzeum
A múzeum profilját nézve nem meglepőek az itt található könyvek és ajándéktárgyak. Megvásárolható Lenin és Sztálin mellszobráról mintázott gyertya, piros és fekete színben. Kapható karabíneres fém bögre. Ami pedig talán a legkülönlegesebb a szuvenírek között, az az orosz útlevél, mint jegyzetfüzet. Az olajban úszó tank melletti shop inkább könyvspecifikus. Különböző történelmi korokat és személyiségeket bemutató könyveket találunk. Többnyire Hitlerről, Sztálinról és Leninről, Kádárról és Rákosiról írt kötetek sorakoznak a polcokon. Illetve nem hiányozhatnak az ’56-os forradalom és szabadságharcot, illetve a második világháborút górcső alá vevő írások sem. Az idén tíz éves Terror Háza, mely alapjában véve állandó kiállításával várja a történelem iránt érdeklődőket, egy a bolt mellett kialakított teremben időszaki tárlatot is kialakított, ahol a mostanában ellátogatók megtalálják a Bátran és szabadon, illetve a Raoul Wallenberg emlékkiállítást.
Terror Háza Múzeum

Ludwig Múzeum

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Művészetek Palotája és a Ludwig Múzeum közös shopja szintén inkább a kiadványokban mutat színes skálát. Szekciókra bontva találunk divatról, designról szóló könyveket, gyerekeknek szólókat és szépirodalmi köteteket is. Természetesen ez a shop is kínál olyan ajándéktárgyakat, melyek kapcsolódnak az éppen aktuális kiállításokhoz, előadásokhoz, koncertekhez. A Vince Kiadó által üzemeltetett könyvesbolt vitrinjeiben megtaláljuk még a Virág Judit Galéria selyem és design kollekcióit, illetve MÜPA-s szuveníreket – tollakat, CD-tartókat, pólókat és jojót is. A kortárs művészeket is szívesen támogatják aztáltal, hogy kihelyezik a polcokra könyveiket, albumaikat.
Ludwig Múzeum

Műcsarnok

Fotó: We Love Budapest
Az Art Shop, mely tizenhét évvel ezelőtt az első művészeti könyvesboltként nyitotta meg kapuit a Műcsarnokban, mára már azért bővített profilján. Egyre több helyet kaptak és kapnak a mai napig design tárgyak, ékeszerek, sőt, még az újrahasznosított cuccok – gumibelsőből készített táskák, pénztárcák és női kiegészítők – is bekerültek a Műcsarnok shopjának polcaira. Az Art Shop nyáron átalakul, új arculatot kap. Átláthatóbbá változtatják a boltot és központibb helyre kerülnek az egyre bővülő kínálatot mutató ajándéktárgyak. Különlegesség, hogy a shop szívesen kiállítja kortárs művészek alkotásait, melyek természetesen meg is vásárolhatóak.
Műcsarnok
  • 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Magyar Nemzeti Múzeum

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Az Erigoshop által a Nemzeti Múzeum aulájában működtetett bolt teljesen más képet mutat a kínálatot tekintve, mint a korábban említettek. Megannyi ajándéktárgy kap itt helyet. Egyedi a shop a mai napig manufakturális jelleggel készített 150 féle motívumot mutató, kézzel készített Habán Kerámiáktól, az ősi magyar jelképeket megörökítő, illetve a szecesszió jegyeit életre hívó ékszerektől. Itt vásárolhatók meg egyedül olyan francia ajándéktárgyak, melyek ismert művészek szobrait és műtárgyait kicsinyített másukban, kézzel festve keltik életre. Különlegesség, hogy áprilistól itt is árusítják a Domokos Gábor és Várkonyi Péter kettőse által feltalált Gömböcöt. A teknősök páncéljának formáját idéző találmány több színben és méretben is kapható.
Szeretnétek Ti is nyerni pár könyvet Budapest témában a múzeumshopok kínálatából?

A Vince Kiadó jóvoltából most a Tietek lehet két könyv, amennyiben lájkoljátok a cikket, és megírjátok kommentben, hogy Nektek melyik a kedvenc budapesti múzeumotok!
A válaszokat május 18-ig várjuk.

Magyar Nemzeti Múzeum