Gasztró
Budapest legjobb teaházai
Budapest legjobb teaházai

Azon kívül, hogy mitől Szomorú a szamuráj, tegnap óta már azt is tudjuk Kozsótól, hogy nem volt az igazi a budapesti teaház körképünk kezdeti motivációja. Teázni ugyanis nem az egyre hűvösebb idő miatt jó dolog, hanem egész évben szinte muszáj. Egyedül, barátokkal, feketét, fehéret, reggel-délben-este, és amikor csak tehetjük a pesti teázók valamelyikében is érdemes.Kozsó a sajátját, a öld Teknős Barlangját ajánlja; ehhez tettünk mi még négy helyet, hogy teljes legyen az általunk legautentikusabbnak vélt teaházak listája. Vajas-sós teától, tein fétisen keresztül, babzsák szeparékig – jöhet minden.

Mozaik Teaház Vörös Oroszlán Teaház Teapalota a Potalához 1000 tea Zöld teknős

Mozaik Teaház

Már tizenegy éve működik a a , pár hete viszont megújult a belső tere. A legnagyobb változás, hogy a fenti részen a falakat zöldre festették, amikre bárki írhat krétával. A ‘kedvenc helyben sütött pitém‘ feliratoktól (az isteni túrósra már több szavazat is érkezett), az egészen velős gondolatokig már annyi minden felkerült, hogy alig maradt hely. Napközben nagyon csendes a teázó, estefelé viszon asztalt kell foglalni, annyian szeretnek itt találkozni.
Mozaik Teaház és Kávézó

Vörös Oroszlán Teaház

Ha a Kazinczy a romkocsmáké, a Jókai utca a Teaházaké. A sorban az első – az Andrássy út felől – a Vörös Oroszlán Teaház, amely hűen a névadó Szepes Mária regényhez, igazi ezo-barlang. Testhez, szívhez, szellemhez szól, és nem csak a több, mint 100 féle tea nyelvén. Az eldugott kis szeparék tisztított levegővel, az oxigénbár életerővel, az asztrológus és a Reiki mester ingyenes szolgáltatásaikkal, a földszinti kisbolt ezoterikus irodalommal és ajándéktárgyakkal várják a vendégeket. A teaház tizenkét éve igyekszik megőrizni hangulatát, és leginkább arra büszke, hogy a helyre jellemző első randik némely folytatása már gyerekekkel is büszkélkedhet.

Teaház a Vörös Oroszlánhoz (bezárt)
Cím: 1061 Budapest, Jókai tér 8.

Teapalota a Potalához

Ennél egy jó teát? Akkor itt a helyed. Meg akkor is, ha szereted a félhomályt, az indiai zenét, vagy tudni azt, hogy mit miért jó innod. Az evés és a tea kapcsolatáról még annyit, hogy a különböző vajas teák a Teapalotában egyéb előnyös élettani hatásaik mellett, nagyon laktatóak is. És tényleg tegyünk bele sót, így isteni! Persze akadnak édesebb, keserűbb, viccesebb, színesebb füvek is a palettán, úgyhogy menjünk többen, hogy mindenféle kancsót meg lehessen osztani!

Teapalota a Potalához (bezárt)
Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 20.

1000 tea

A Váci utcában már tizenöt éve teázhatunk az , kint is bent is. Hiába a Váci utca, mégis ez a legnyugisabb teázó a listánkon, amit maximum az tud cáfolni, aki azért megy be, hogy a két itt dolgozó sráccal beszélgessen picit, vagy órákig, padlizsános pitát majszolva, zöld teával, babzsákfotelből, a belső udavron lévő kis székbe huppanva. Aromák nincsenek, és itt is kérhetjük elvitelre a kínai, indiai, ceyloni, japán teákat. A csomagolás mellé pedig igazi szakértők véleményét és tanácsait kapjuk.
1000 Tea Teaház és Szaküzlet

Zöld teknős

Azt a budapesti teaházak láttán, és az ott hallottak alapján is biztosan állíthatjuk, hogy bár a magyar embereknek van még mit tanulni a teázási szokásokat illetően, de a teaház kínálat egészen egyedülálló a városban. Az meg, hogy a 2005-ben nyitott Zöld Teknős Barlangja mára nem csak itthon bővül rohamosan, szeparéról-szeparéra, hanem azóta franchise-ként is működik tizenöt országban, magáért beszél. Talán leginkább annak köszönhető a Zöld Teknős sikere, hogy több szenvedélyt is képes teába fojtani:  Kávé és süti ízeivel, vagy többféle stílusú minibirodalmaival sokakat csábít az egészséges tea ösvényre.