Gasztró
Budapest legjobb romkocsmái
Fotó : Juhász G. Tamás
Budapest legjobb romkocsmái

A romkocsmák felbukkanásuk óta kiugró népszerűségnek örvendenek. A siker receptje elsőre egyszerűnek tűnhet, de ez csupán a látszat, ami ugye csal. Az őskontinens idejéből származó bútorok, a pszichedelikus díszítőelemek, illetve egy fészekaljnyi stíluskarmester korántsem elég a kultikus státusz eléréséhez. A legjobb budapesti romkocsmák diadalmenete főként a finomhangolt, egyedi részletek gyümölcse, amelyek zavarba ejtően sokszínű palettát eredményeznek. Ha téged is foglyul ejtett a bőség zavara, alábbi összeállításunk tüstént kiszabadít.

Szimpla Kert Szimpla Kávézó Anker’t Dürer Kert   Ellátó Kert Fogas Ház Instant Grandio Kuplung Kőleves Kert Mika Tivadar Csendes Társ Kertem

Szimpla Kert

Fotó: Szöllősi Mátyás
A Kazinczy utcában található Szimpla Kert minden romkocsmák ősatyja. Vagy ősanyja, nézőpont kérdése. A kortárs művészek őrületét dicsérő enteriőr olyan, mintha egy elektromos kütyükre, időszámításunk előtti játékokra, biciklikre és Trabant-csontvázakra specializálódott ócskás tervezte volna. A törzsközönség főleg külföldiekből áll, habár, a koncerteknek hála, magyar vendégekből sincs hiány. Az italok nem okoznak különösebb meglepetést, az ételek pedig legfeljebb némi hasfájást,  tehát óvatosan a habzsolással. Egész estés nyelvleckékhez és iszogatáshoz tökéletes helyszín.
Szimpla Kert

Szimpla Kávézó

Fotó: Szöllősi Mátyás
Ha azon tűnődnél, a két Szimpla közül melyik a tyúk, és melyik a tojás, eláruljuk, előbb volt a kávézó, és csak utána jött a kert. E műfajteremtő intézmény hangulat terén nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a tágasabb kistestvér, mondjuk a zegzugos pincének és a szűkösebb térnek köszönhetően jóval romantikusabb és otthonosabb. Olvasáshoz, randihoz, ebéd utáni heverészéshez, visszafogottabb baráti dorbézoláshoz ajánljuk.
Szimpla Berlin Craft Beer Bar

Anker’t

Az Anker’t, az Anker Klub nyári vadhajtása, a legnagyobb kertmulató Budapest belvárosában. Az egymásba nyíló belső udvarokat minimalista enteriőr, illetve merőben különböző funkciók jellemzik. A legnagyobb egyértelműen a tömegvizslatás és a szocializálódás terepe, a mérföldes bárpult, valamint a garmadányi (nem túl kényelmes) szék és asztal is erről árulkodik. A pult mellett az ételfelelős, Csirke birodalma üzemel, a hamburgerei még egy királyt is lenyűgöznének. A szomszédos helyiségben tánctér, míg a hátsó régiókban két bárpult, továbbá egy strandfoci pályával kiegészített, urbánus strand található. A surrogó hullámok és a sirályok még hiányoznak, de ha eleget iszol, előbb-utóbb feltűnnek a horizonton.
Anker't
  • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.

Dürer Kert  

A nyitás idején még csak néhány ember lézengett a Városliget vonzáskörzetében terpeszkedő Dürerben, ám a múló idő jótékony hatást gyakorolt a hely népszerűségére. A Dürer manapság az egyik legfelkapottabb bulifészek, amelynek színpadán olyan banda- és zenészóriások szaggatták már a hangfalakat, mint a Rise Against vagy Chuck Regan. Hála a koncert repertoárnak és a stíluskavalkádnak, a Dürer úgy vonzza a városi fiatalságot, mint Mick Jagger a nőket, így a kentaurokon kívül itt senki sem fogja különcnek érezni magát. A kavicsos kerthelyiség hajnalba nyúló ivászatokhoz és világmegváltó beszélgetésekhez biztosít díszleteket, a számtalan tánctér és színpad pedig búfelejtő bulikhoz.
Dürer Kert

Ellátó Kert

A Kazinczy utcában, a Mika Tivadarral szemben megbúvó Ellátó Kert törzsközönségét huszonévesek, bringások, deszkások, kutyák, és egyéb nagyvárosi underground-állatfajták alkotják. A sör-inspirálta éhségedet mexikói finomságok csitítják, ezt főleg péntekenként fogod értékelni, amikor a korsót pohár áron vesztegetik. Hogy télen se kelljen nélkülöznöd az egészséges Ellátó-dózist, a hidegebb hónapok során tető kerül a fejed fölé.
Ellátó Kert

Fogas Ház

Ne hagyd, hogy a név megtévesszen, a Fogas Háznak fikarcnyi köze sincs egy sablonos vámpír regényhez, bár elképzelhető, hogy Drakula is járt már itt. E romkocsma-sztár eleinte főként a művészekre és a művészetekre koncentrált, ám a 2010 őszén levezényelt felújítást követően a koncepció látványosan átalakult, a népszerűség pedig az egekbe szökött. A enteriőr stílusosan lepukkant, az árak barátságosak, míg a bejáratnál illatozó pizzaszeletek Budapest legjobbjai közé tartoznak.
FogasHáz

Instant

Az Instant a – avagy a Pesti Broadway – valószínűleg legnépszerűbb helye, amely nem csupán a romkocsmák között számít csúcsragadozónak. Tematikus táncterek garantálják, hogy stílustól függetlenül kedvedre rázhasd, akár egy Polaroid-fotót, míg a gombamód elszaporodott bárpultok a szomjoltásról és a józanságod elpárologtatásáról gondoskodnak. Az enteriőr kattant alkotóelemei közül a vaddisznó formájú diszkógömböt, a világító pillangókat, valamint az utódnemzésen munkálkodó rókákat érdemes kiemelni és alaposabban szemügyre venni.
FogasHáz x Instant
  • 1073 Budapest, Akácfa utca 51.

Grandio

A Grandio külföldiektől és növényektől roskadozó, belvárosi dzsungelében akár egy félrészeg bengáli tigrissel is összefuthatsz, aki épp a kihalás szélére sodródás bánatát ecseteli a pultosnak. Jó, ez azért túlzás, de a féktelen tivornyáknak otthont adó Grandioban szinte bármi megtörténhet. Az italválaszték semmi újat nem tesz le az asztalodra, az ételek pedig a grillkonyha szokásos fogásait vonultatják fel. A mediterrán hangulat megtévesztő, a Grandio – az emeleten üzemelő party hostelnek köszönhetően – a legkevésbé sem a nyugalom, sokkal inkább a rocksztáros esték szigete.
Grandio
  • 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 8.

Kuplung

A Kuplung egy igazi kuriózum, és az egyik legkedveltebb underground-szentély Budapesten. A Caesar Söröző melletti kapualj mögött rejtőző udvar a közelmúltban teljeskörű szépészeti beavatkozáson esett át. A graffitikre, street art remekművekre és leselejtezett bútorokra épülő enteriőr a felújítás után egy csipetnyi trendi fűszerezést kapott, ami a hely összképét jóval rendezettebbé tette. Az állandó italakciók, a focimeccs közvetítések, továbbá a gondűző bulik minden korosztály számára vonzóvá varázsolják a Kuplungot.
Kuplung
  • 1061 Budapest, Király utca 46.

Kőleves Kert

A Dob utca és a Kazinczy utca sarkán ácsorgó Kőleves első ránézésre és kóstolásra is egy középkategóriás étterem, ám a középszerűség mögött zsenialitás, azaz, ebben az esetben, egy csendes városi oázis rejtőzik. A színes székekkel, fémasztalokkal, romantikázó párokkal és filozofálgató egyetemistákkal teli kerthelyiség menedék az erzsébetvárosi bulivihar kellős közepén. A kertet borító kavicsok gyakran besunnyognak a cipőbe és a papucsba, de ígérjük, hogy ennél kellemetlenebb meglepetésben nem lesz részed, ha benézel egy-két sörre.
Kőleves Kert és Vendéglő

Mika Tivadar

A Mika Tivadar, kizárólag a gyönyörködtető változatosság kedvéért, a Kazinczy utcában várja a hajnalhasadtáig húzódó májedzésre áhítozókat, méghozzá a hűvősebb napokra tartogatott Mika Tivadar Mulató tőszomszédságában. Az italok, grillezett finomságok és Mika-patrióták mellett a kultúrának is bőven jutott hely. Rendszeresek a felolvasóestek, a slam poetry-párbajok, a tematikus beszélgetések, valamint az egyéb agytornáztató rendezvények; persze aggodalomra akkor sincs okod, ha a szellemi kapacitásod helyett inkább az alkoholtoleranciádat és a kommunikációs készségedet tennéd próbára.
Mika Tivadar Mulató és Kert

Csendes Társ

A Csendes Társ neve valóban meghatározza a sorsát. A lógós egyetemisták, sziesztázó irodisták, és visongó-rohangászó óvodások által frekventált farkasszemet néző kávézó-borozó esténként van igazán elemében. Naplemente előtt leginkább a kávéfüggőké a terep, míg naplemente után a mécsesek táncoló árnyaiba öltöztetett teraszt borozgató párok és kisebb társaságok népesítik be. A borválaszték meglepően széles, nagyjából háromszáz palackot számlál, a menün pedig főként egyszerűbb fogások és borkísérő falatok szerepelnek.
Csendes Társ

Kertem

Tudod, hogy mi a közös a Kertemben és Rambóban? Mindkettő a bozótban rejtőzik. A Városliget egyik legszebb részén, a és a alig pár perc sétára található Kertem nappal a családosoknak és a pihenőt tartó bringásoknak kedvez, de a sötétség leple alatt a bulizóké a terep. Annak ellenére, hogy az elefántjai gond nélkül ellébecolnának a tágas kerthelyiségben, esténként valóságos harc folyik a szabad asztalokért. A koncertek ingyenesek, az árak viszonylag pénztárca-kímélőek, a bringatárolók száma a végtelen felé közelít, a színes fényfüzérek és a grillezett ínyencségek pedig tengerparti hangulatot teremtenek.
Kertem
  • 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.