Gasztró
Belvárosi forralt bor túra
Belvárosi forralt bor túra

Mint minden évszaknak, a télnek is megvannak a maga szépségei. Persze a bepárásodott ablakú gyors hetesen zötykölődve, vagy épp a januári latyakban masírozva ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Szerencsére Budapest mindkét végletből merít, így a karácsonyi vásárok, a hóeséses séták, az ünnepi fénybe öltöztetett utcák, illetve jelen esetben a forralt bor bőven kompenzálják a fagyos hónapok szégyenfoltjait. Hogy tudd, hova érdemes beülni egy bögre gőzölgő vörösre, a forraltborkalauz.blogspot.hu szakértői triójával belvárosi forralt bor túrára indultunk, amely egyetlen korty erejéig sem tűnt tortúrának.

Frisco Café Púder Bárszínház és Galéria Café Alibi Táskarádió Eszpresszó Garzon

Frisco Café

Belvárosi forralt bor túra
A Rádayra merőleges Mátyás utcában, a és a SOTE vonzáskörzetében megbúvó Frisco Café saját honlapján olyan kávézóként definiálja magát, ami egyesek szerint jó. Szerintünk is az. Akárcsak a névadó, a szebb napokat látott San Francisco a hippimozgalom idején, a Frisco is a közösségteremtésre, a sokszínűségre, valamint az önmegvalósításra helyezi a hangsúlyt; ez az attitűd a programfelhozatalban is türköződik. A pincehelyiség hangulatra otthonos, az enteriőr színes, de nem hivalkodó, a fotelek puhák, a társasjátékok régiek és szerethetőek, a pult fölött pedig „A jatt a miénk!” felirat virít. Már az első korty forralt bor után egyet kell értenünk, legyen csak az övék a jatt, most és mindörökké.  A mélybordó főzet hőmérséklete és fűszerezése is optimális, kellően édes és fahéjas, utóbbi főként az utóízben érezhető. Plusz pont jár a friss gyümölcsszeletekért – narancs, citrom, alma –, amelyeket néhol a limonádéhoz előnyesett alapanyaggal helyettesítenek. Ami a piszkos anyagiakat illeti, két deciért 360, három deciért pedig 480 forintot kell előhalásznod a zsebedből. Elégedetten távozunk, mint egy hippi egy Ginsberg-felolvasóestről.
Frisco Café

Púder Bárszínház és Galéria

Belvárosi forralt bor túra
A Ráday utca Kálvin térhez közelebbi szegletében található a kultúra és a gasztronómia fellegvára. A romkocsma-koncepciót újragondoló enteriőr egy fiatal, magyar képzőművészekből álló csapat fantáziáját dicséri, akik soraikban tudhatták például Babos Zsili Bertalant. A Púder a képzőművészetek mellett a mozgásművészeteknek és az irodalomnak egyaránt teret és lehetőséget biztosít, a hely hátsó régióiban pedig egy stúdiószínház fog üzemelni. Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a Púder smink nélkül is a belváros legegyedibb beülősei közé tartozik, na de mi a helyzet a forralt borral? Hát, helyzet az van. Először is forró, mint egy színházi reflektor, és e forróság némiképp mikrógyanús. Színre sangriás, ízre kesernyés, bár a túladagolt szegfűszeg és az ipari fahéj azért felsejlenek az utóízben. Díszítés gyanánt két szelet narancsot kapunk, 250 forintért pedig egy decit. A hely kifogástalan, a forralt borra még ráférne a tupírozás.
Púder Bárszínház és Galéria

Café Alibi

Belvárosi forralt bor túra
A Belváros Új Főutcája-projekt keretében felújított Egyetem téren, az ELTE ÁJK tőszomszédságában fészkelő Alibi Budapest talán legfinomabb kávéit szervírozza immár tizenkét éve; habár ételek – kiváltképp a reggeli fogások – terén is maradandót alkot. A régies elemekkel díszített belső tér és az átlagon felüli kiszolgálás részletezésétől ezúttal eltekintenénk, hiszen a gőzölgő tesztalanyra a kávézó közvetlen közelében felállított fabódénál csapunk le. A kör alakú, támaszkodós asztalon befőttes üvegbe süllyesztett mécses lobog, a tökéletességhez már csak annyi kellene, hogy az Egyetem tér ne legyen ennyire kihalt. Az Alibi-féle forralt bor mélybordó, már a színén is látszik, hogy, akár egy fejedelmi kannibál lakoma, testesebb vörösből készült. Illatra citrusos, a fűszerezés kockázatmentes és hibátlan, viszont gyorsan kihűl, így gyorsan is kell inni. Az árak a budapesti San Franciscót idézik: két deci 400, három deci 500 forintba kerül.

Café Alibi / Alibee Bistro (bezárt)
Cím: 1052 Budapest, Királyi Pál utca 2.

Táskarádió Eszpresszó

Belvárosi forralt bor túra
Az Egyetem tér túloldalára baktatva a hatvanas évekbe repítő időgépbe botlunk, ami fluxuskondenzátorral tuningolt DeLorean helyett a Táskarádió Eszpresszó névre hallgat. A fotóktól, játékoktól, mütyüröktől és természetesen táskarádióktól roskadozó enteriőr esztétikai élményét és múltidézését csupán a kilencvenes évekbeli, szeletelős diszkó slágerek képesek elrontani, de azok nagyon. Jó, van Boney M is, így elképzelhető, hogy csak rossz napot fogott ki a repertoár. A menü első ránézésre szimpatikus, a forralt bort pedig aranyáron mérik, két deci 750 forint. És itt jön a képbe az ejnye, tudniillik aranyárért bronzminőséget kapunk. Az intenzív narancsillathoz erős fahéj-zamat és édeskés íz társul. A halmazállapota és a színe sangriás, a hőmérséklete meg gyerekkorunk fürdővizét idézi, vagyis langyos. Mindezek ellenére a Táskarádió megér egy estet, sőt, akár többet is, a forralt bor pedig megérdemel egy esélyt. Vagy az ízlésünk egy pofont.

Táskarádió (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Papnövelde utca 8. 

Garzon

Belvárosi forralt bor túra
A roskadozó hetedik kerület helyfelhozatalát erősítő Garzon a trendit vegyíti a régiessel, bár a falra ragasztott állólámpa mindhárom idősíkban újításnak számít. Nappal főként az ELTE PPK-ról átszivárgó kávéfüggők, laptopra tapadó huszonévesek, valamint véletlenszerűen beeső átsuhanók látogatják. Aktivitását tekintve a Garzon a baglyokra hajaz – este van igazán elemében. A forralt bor napszaktól függetlenül nincs túl jó passzban: színre palackos szőlőlé, ízre kicsit semmilyen, bár mintha hagyományos fűszerezés osonna a háttérben. A termosz, amiből a bögrénkbe kerül a két deci, B-kategóriás horrorba illő, akár zombi inváziót elszabadító nukleáris hulladékot is szállíthatnának benne. Ugyanazt tudjuk mondani, mint a : a hely jó, a forralt boron még finomítanánk.

Fotók: Farkas Christián

Ha kíváncsiak vagytok a Forralt Bor Kalauz-trió további tesztkörútjaira, forraltborkalauz!