Gasztró
Belvárosi ebédek – déli ajánlatok 4 új helyről
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Belvárosi ebédek – déli ajánlatok 4 új helyről

Nem árt, ha bővül a belvárosi ebédes kínálat, továbbá egy minőségi ebédmenü után biztosan örömmel térünk be vacsorázni, randizni, hétvégi összejövetelre egy olyan helyre, ami délben már bizonyított. Mi azt az elvet valljuk, hogy ahol olyan adagot kapunk, amitől jól is lakunk, jók az ízek, az alapanyagok és kedves a szerviz, ott biztosan ugyanígy működik ez ebéden kívül is. Négy friss helyet mutatunk most be: a grillfelelős Fat Mamát, a magyaros Gettó Gulyást, a barbecue-szakértő Budapest Barbecue Companyt és a franciás Chablon Bistrot.

Fat Mama Eatery Gettó Gulyás Budapest Barbecue Company Chablon Bistro

Fat Mama Eatery

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A Kazinczy utca egyik hostelének földszintjén találjuk a Fat Mamát, ami igen hamar kedvenccé vált a környék irodistái körében – délidőben szinte mindig telt házzal mennek. Köszönhető ez a változatos, kicsit egészségtudatos és minden ízében nyarat idéző menüiknek, ugyanis nincs az a főétel, aminek legalább egy szereplője ne kapott volna faszenes kezelést a hely Bertha nevű kemencéjében. Az adagok nagyon korrektek – bőséges leves és főétel, valamint limonádé/bor tartozik az ajánlatba. Mindennap van vegetáriánus alternatíva, sok esetben kínálnak halat, és összességében teljesen nemzetközi a felhozatal. Az eddigi kedvenc menünk a minestrone leves volt mozzarellával, ami után pestós sült gnocchi érkezett, grill tőkehallal. Ha az előételt desszertre cserélnénk, az sem gond, és az a helyzet, hogy egy tejkaramellás körtés pite, egy vaníliás tejfölös túrógombóc vagy a kókuszos csokitorta mind olyan tételek, amelyek néha kiütik a levest a nyeregből.

Mikor? Hétfő-péntek 12:00-15:00
Ár: 1500 forint (leves+főétel+limonádé/bor) 
Miért szeretjük? laktató, változatos, egészséges, gyors kiszolgálás és kutyabarát
Alternatív verzió: minden nap vegetáriánus főétel

Fat Mama Eatery

Gettó Gulyás

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Wesselényi utca egyik legújabb versenyzője a Gettó Gulyás, mely nagypolgári lakásokat idéző enteriőrjével és 14-féle pörköltjével szeretne alternatívát kínálni a közeli street foodok mellé/helyett, magyarosan, szaftosan. A pörköltvariációk és velőscsontok mellett természetesen jóízű ebédeket is kínálnak, melyek a teljesen hagyományos vonalon mozognak. Nincs quinoa, de még tönkölygaluska sem, csak az otthon megismert fogások, úgy, mint például palócleves, paradicsomleves, vadasmarha zsemlegombóccal, krumplistészta, paprikás csirke,  resztelt máj, sztrapacska, menzás csokiöntetes piskóta, gesztenyepüré, túrógombóc. Három fogást kapunk, s úgy lőtték be az adagokat, hogy a desszert után azért még egy 20 perces sétát beiktatnánk pihenésképp. A három fogás mellé házi szörp/kisfröccs jár.

Mikor? Hétfő-péntek 12:00-15:00
Ár: 1300 forint (leves+főétel+desszert+szörp/fröccs)
Miért szeretjük? mindig jólesik a magyaros, egyre jobbak a pörköltek, emberesek az adagok, gyerekbarát
Alternatív verzió: nincs

Gettó Gulyás

Budapest Barbecue Company

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Aki valóban tudja, hogy a BBQ-technológia nem egyenlő a grillezéssel, és aki szereti a füstös húsokat, biztosan kipróbálta már a Szent István körúton található Budapest Barbecue Companyt. A húsközpontú, amerikai fogásokkal operáló konyha lokációjából fakadóan és befogadóképességét tekintve is szuper, hogy kínál ebédmenüt. Természetesen a déli ajánlatban nem az USDA húsok a főszereplők, de az árfekvés miatt ez irreális is lenne. Ehelyett házias ebédekkel készülnek, melybe beleférnek a nemzetközi ízek is. Napi fix ajánlat helyett több verzióból választhatunk (3 leves, 6 főétel, 3 desszert). Természetesen a húsok szuper minőségűek így is, az adagok nagyon rendben vannak, és szimpatikus, hogy szombatra is szól az ajánlat, így költséghatékonyan ebédelhetünk finomat, hétvégén is, ha esetleg nincs kedvünk egész nap a konyhában tevékenykedni. Főzelékek, rántott ételek, egytálételek, tészták, sült és bbq fogások is bekerülhetnek a déli ajánlatba, és a desszertek is nagyon ígéretesek.  A pekános pite sajnos nem ebédmenüs, de a sajttorta, a szilvásgombóc, a máglyarakás igen. 

Mikor? Hétfő-szombat 11:30-16:00
Ár: 1390 forint (két fogás) 1690 forint (3 fogás) 
Miért szeretjük? kedves szervíz, választható fogások, szombaton is mehetünk hozzájuk
Alternatív verzió: minden nap van húsmentes leves és főétel is

Budapest Barbecue Company

Chablon Bistro

Fotó: Chablon Bistro
Ebédmenüje miatt figyeltünk fel a Bajcsy-Zsilinszky út egyik belső udvarában található Chablonra. Azt gondolnánk, hogy a franciás típusú kis elvarázsolt étterembe bármely pillanatban beléphet Amélie, hogy helyet foglaljon a 7 asztal egyikénél. A zsebkendőnyi étteremnek hamar híre ment a környéken, hiszen kifinomult konyhát visznek, remek alapanyagokkal, ízpárosításokkal, sok izgalmas zöldséggel, hússal és hallal. Jellegéből fakadóan nem a legolcsóbb választás, de mivel gourmet helyről beszélünk, nem is ez a cél. Mindennap más a menü és a táblás à la carte ajánlat, utóbbit pedig összepárosíthatjuk akár egy-egy menüs fogással is. A leveseik nagyon ígéretesek, házi tésztákból is csak szupereket ettünk, és jól bánnak az idényzöldségek textúráival. Az egyetlen bökkenő talán csak az, hogy két fogással nem igazán lakunk jól, s még desszerttel együtt sem tart estig a lendület. Sajnáljuk viszont, hogy az esti órákban nincsenek nyitva, mert tökéletes elbújós randihely lenne a Chablon

Mikor? Hétfő-péntek 11:00-16:00
Ár: 1450 forint (két fogás) 1850 forint (3 fogás) 
Miért szeretjük? különleges atmoszféra, kifinomult fogások, rengeteg zöldség
Alternatív verzió: érdemes figyelni a Facebookot, mert sokszor van húsmentes menü is
Facebook