Gasztró
Az örök dilemma: hova menjünk randizni Budapesten?
Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest
Hotel President

Romantikus, praktikus vagy laza? Étterem vagy kocsma? Csöndes vagy nyüzsi? Ha meg is van a kiszemelt lány/fiú, nehéz eldönteni, hova üljünk be tüzetesebben megismerni egymást. Mivel ez a kérdés rendszeresen megtalált minket is ismerőseink részéről, összeszedtük a lehetőségeket.

Ha csak meginnátok valamit – Buda Ha csak meginnátok valamit – Pest Ahol a hangulat a menő Kávé és tea az óvatos típusoknak Ha ennétek is Ha már túl vagytok az első randin

Ha csak meginnátok valamit – Buda

Nem olyan könnyű intim, hangulatos helyet találni az első beszélgetésekhez, és ebből a szempontból Buda talán szerencsésebb hely. Bár kétségkívül kevesebb lehetőséggel bír, ráérősebb, nyugodtabb itt az élet, és a vendéglátóhelyek is mintha ehhez a tempóhoz alkalmazkodtak volna. Ha mindkettőtöknek passzol a budai oldal, a Bartók Béla úton a potenciális randihelyek teljes arzenálját találjátok: ha Kelet Kávézóban kis asztalainál elfogy a téma, a polcokon sorakozó könyvek jó apropót adhatnak egy következő témához.  A Hadikban szintén jó közös témát adhat az irodalom, vagy éppenséggel a közösen gyűlölt kötelezők az iskolai évekből.

Fotó: Hölvényi Kristóf / WLB

A Bartókon ott van még a tavalyi év két ütős felfedezése, a pompás növényekkel dekorált BÉLA és a hatalmas kisipari sörválasztékot nyújtó KEG. Laza, kevésbé feszengős stílusú a Széll Kálmán térnél a színház bárjaként is funkcionáló Jurányi Szuterén vagy a Bem rakpartnál a retró hangulatú Bambi. Ha a Margit körúton keresgélünk, a Bookta csöndes alsó szintjén biztos, hogy nyugodt körülmények között tudunk beszélgetni.

Ha csak meginnátok valamit – Pest

A pesti oldalon persze végtelen számú lehetőség van az italozásra, de ezekkel együtt jár általában a tömegnyomor és a hangzavar is. Persze egy kvázi vakrandin nem baj, ha van alapzaj, vagy van hová felszívódni egy alkalmas pillanatban, de maradjunk optimisták. Persze a Gozsdu udvar nyüzsgéséből valamennyire ki lehet szakadni a Központ felső szintjén is, de a belváros ezen szakasza leginkább arról híres, hogy a vendéglátóhelyeken nehéz kettesben maradni pár négyzetméteres hatósugáron belül.

DobloFotó: Kőrösi Tamás / WLB

Ha mindketten borosok vagytok, netán valamennyire még értetek is hozzá, egy profi borbár a legjobb választás, hiszen rögtön ott az első közös pont. A Dohány és a Király utcai Kadarka, az elvonulásra ideális Doblo, a Bazilikára néző 0,75, a MyWine vagy a IX. kerületi Fill the Winebox borbárokban viszonylag nyugodt körülmények között kóstolhatjátok a tételeket (további boros tippjeinket itt találod). Ha mindketten sörösök vagytok, és abból is az ínyenc vonalat képviselitek, akkor a Rákóczi úti Neked Csak Dezső, a Dob utcai First, a Kálvin téri Monyo Tap House lesz a jó választás, illetve a Beer Brothersnek is van elszeparált felső szintje az Astorián. Nem messze találni Ady Endre törzshelyének örökösét, a Három Hollót a Ferencieken, egy fokkal intellektuálisabb jellegű beszélgetésekre.

CintányérosFotó: Hartyányi Norbert / WLB

És ha már Pest, megvan a sajátos „nyóckeres” hangulata a Cintányérosnak is, de hasonlóan megbízható és egyedi stílussal bíró hely a Csiga is a Rákóczi téren. Ha nem áll távol tőletek a romkocsma-műfaj, a belvárosban elszeparált szigetet képező Pótkulcs vagy a Magyar utcai Mélypont is jó választás lehet – utóbbi éppen annyira lepattant, amennyire kell, és a környék is kellőképp romantikus.

Ahol a hangulat a menő

A körítés igenis számít, és egy jól eltalált koncepció, dekoráció vagy önmagában a kilátás a legfeszengősebb páron is sokat tud oldani. A Krak’n Townba például nemcsak a sörök miatt, hanem a steampunk jegyében megálmodott, fogaskerekek, pilótaszemüvegek, rézidomok és hőlégballonok által díszített enteriőr miatt is megéri beülni. A Liszt Ferenc térhez közeli Zsivágóban csipketerítőkkel, virágmintás tapétával, századfordulós stílusú étkészlettel és dekorációval találkozunk, de a kézművessör- és koktélkínálat, valamint a nyitvatartás gondoskodik róla, hogy ne csak viktoriánus teadélutánokat lehessen itt eltölteni. Felfokozott romantikával a Vintage Gardenben és a falatnyi, Párizst idéző Le Petit Bistrot-ban is találkozhatunk. Ha tesztelnénk a másik zenei ízlését, az egyszerre lemez- és zenei tematikájú könyvek boltjaként, valamint bárként működő újlipótvárosi Klinikában megtehetjük.

Vintage GardenFotó: Balkányi László / WLB

A panorámával biztos, hogy le tudjuk nyűgözni partnerünket a téliesített High Note Sky Barban, a 360 bárban vagy a Toprumban. Az igényesebb koktélbárokkal sem lehet mellélőni, ezekben többnyire elegáns, meghitt a hangulat, kényelmes és színvonalas az enteriőr, és hozzáértőek a bartenderek is. A Boutiq’Bar , a Tuk Tuk, a Barside vagy a Hotsy Totsy kellemes, buja életérzéssel vár, asztalt foglalni ezekbe mindenképp érdemes.

Kávé és tea az óvatos típusoknak

Ha nem éjszakába nyúló italozás a cél, hanem az diszkrét, kulturáltabb ismerkedés egy jobb kávé, tea mellett, akkor azt egy igényes specialty kávézóval érdemes kezdeni. Az újhullámos kávézók legtöbbször kicsik, de a Madal franchise-ban, a Budapest Baristas-ban vagy a Flow-ban nagy eséllyel találunk kényelmes helyet. A város legjobb forró csokiját ihatjátok a Csészényiben, az Ahoy-ban és a játékmackókkal és vintidzs apróságokkal teledekorált Rengeteg Romcaféban, a HERbar-ban pedig a felső szinten kellemesen elszeparált, kuckós asztaloknál kóstolhatjuk a mesteri gyógynövénykészítményeket.

A hangulatos budapesti teázók között van még az 1000 tea, a Flying bird, az Altair, a Vörös Oroszlán vagy a Mozaik teázó, a Sirius meghitt zegzugjait viszont azzal érdemes felkeresni, akivel egészen biztosan megvan a közös hullámhossz. A kedves kerttel megáldott Massolit kávézó télen is nagyon bájos, és a Café Smúz kirakatából pedig virágos környezetben szemlélhetjük a Parlamentet, míg a Városliget Caféból a városligeti tóra esik a kilátás. A Zoo Caféban hüllők, szőrös négylábúak és röpködő papagájok között iszogathatunk kedvünkre, és itt le is tesztelhetjük, mekkora állatbarát a randipartnerünk.

Ha ennétek is

Inkább az idősebb korosztályra jellemző, de néha jó megadni a módját, és egy jó vacsora közben feltérképezni a másik személyiségét, hiszen az étel már önmagában egy programpont lehet. Különösen, ha olyan – nem hagyományos felszolgálással bíró – helyre mentek, mint a közel-keleti Dobrumba, a spanyol Padron vagy a Vicky Barcelona tapasbárok, ahol osztozni kell a fogásokon. Sejtelmes fényeivel a Mazel Tov is kitűnő randivacsorahelyszín, a romantikában viszont a Lánchíd utcai Marvelosa a verhetetlen – és itt partneredet elkápráztathatod az infóval, hogy budapesti látogatása során Mark Zuckerberg is betért ide. Egy várbéli vagy a rakparton tett frissítő sétát összeköthetünk a Lánchíd sörözőben elköltött vacsorával is, vagy, ha engedi a pénztárcánk, a Clark Hotel aljában üzemelő Beef Barban (vagy a tetején üzemelő Leo rooftop bárban).

A helyszín egy felújítás előtt álló régi lakás, melynek sárguló tapétáit és málló vakolatát még utoljára egyszer életre keltik. Tehát ennek függvényében hagyományos kiállítási közeg semmiképp, különleges, inspiráló művészi miliő azonban mindenképp várható.Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

A Klassz-ot kifinomult, elegáns stílusáért ajánljuk, míg a csirkeételekre specializálódott Hilda hatalmas mozaikja is szemet gyönyörködtető látvány. Az Esca, Émile, Pierrot, Villa Bagatelle szintén romantikusak, bár már felső árfekvést képviselnek. Ha régi gasztróélmények mentén nosztalgiáznánk, akkor irány a Gettó Gulyás, ahol estére gyertyatartók is előkerülnek.

Ha már túl vagytok az első randin

Az első randi pont arra jó, hogy egy ital/étel mellett felmérjétek a másikat, és egészen más a helyzet, ha bizalmat szavaztok egy másodiknak: itt már érdemes egy jó kis programmal előrukkolni, hogy ne fulladjon unalomba az este. A hideg idő sok mindenben korlátoz, de még télen is jó kis városnéző program lehet felülni a Budapest Eye-ra egy üveg pezsgővel, vagy menni egy kört a Gyermekvasúttal, a BKK-hajóval. De ha téli kirándulóhelyeket kerestek, ebben az összeállításban találtok néhány jó tippet.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Klasszikus megoldás lehet a kocsmasportok széles választéka: az Ellátó Kertben biliárdozni is lehet, a Füge udvarban videojátékokat, flippert és pingpongot is találunk, míg a Tornádó Csocsó Klub, a Martos Csocsó Klub, a Noiret biliárd és darts szalon vagy a Gold biliárdterem külön erre specializálódott helyek. A Gozsdu udvar játéktermében szinte végtelenek a lehetőségek.  Kétfős társasjátékok is léteznek, ki is lehet próbálni őket a a Game up pubban, a Board Game Caféban vagy a Társa’s-ban.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Csodák Palotája konkrétan külön jegykonstrukcióval készül friss randisoknak, és ha nem érezzük cikinek az egymás előtti bukdácsolást, a városliget műjégpálya jegén suhanni is romantikus program lehet. A Noé Állatmenhely és a Rex kutyaotthon is szervez önkénteseknek kutyasétáltatást, ez is jó ötlet, ha van kedvünk és energiánk kiruccanni a külkerületekbe. 

Fotó: Balkányi László / WLB

Akár brunch-olni is elmehetünk (nagy reggelis körképünkben számos lehetőséget találtok), ha maradnánk az esténél, akkor jó tudni, hogy egyes koktélbárokban van custom koktél, amit a vendég ízlésére szabnak; a másiknak kevertethetünk egy italt az alapján, amit eddig ismerünk belőle. Igazán exkluzív program lehet a Garden Wonder házi koncertsorozat, ahol a külföldi kis zenekarokat különböző titkos helyszíneken (nappali, fodrászat, vagy tetováló szalon) mutatnak be a kis létszámú közönségnek, a címet 24 órával az esemény előtt megküldve azoknak, akik regisztráltak. (Mi is voltunk, itt írtuk meg, milyen volt.) Szintén menő elmenni közösen a Keret lakáskocsmába vagy a Rabbitbe, amelyek kvázi privát, jelszóval működő hely.