Gasztró
Az édességek Picassoi – kézműves csokik Budapesten
Fotó : Cadeau
Az édességek Picassoi - kézműves csokik Budapesten

Habár a nyár nem feltétlenül a csokimajszolás időszaka, és a betonolvasztó forróságban inkább a hűsítő nyalánkságokat részesítjük előnyben, azért a szobahőmérsékletű édességbevitelt sem tanácsos elhanyagolni. Ez főleg igaz abban az esetben, ha desszertforrásaink minden igényt kielégítő, a minőségre és az egyediségre egyaránt nagy hangsúlyt fektető, barátságos csokikuckók.

Rózsavölgyi Csokoládé Csokoládia Keserédes Cadeau Csokoládé Cukrászda

Rózsavölgyi Csokoládé

Az édességek Picassoi - kézműves csokik Budapesten
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A polcokon egzotikus táblás csokoládék, forrócsoki-alapok, bonbon válogatások és fagyitölcsér-alakú csomagolásban árult trüffelek sorakoznak. Az üvegpult fedezékében bonbonok, illetve úgynevezett rozsdás kacatok izzítják a nyálmirigyeinket. Az üzlet minimalista, letisztult enteriőrjével kiválóan harmonizáló papírgöncök a tulajdonos, Csiszár Katalin fantáziáját és kézügyességét dicsérik. Ami a desszert-remekművek előállítását illeti, az a Soroksári úti malomudvarban megbúvó műhelyük reszortja.  A külcsín tekintetében egyszerű, ám nagyszerű bonbonok közül féltucatot nyílt lehetőségünk megízlelni, egyebek mellett olyan specialitásokat – meggypálinkás-málnás, barackos-passiógyümölcsös, ancho chilis-citromolajos -, amelyek a londoni Academy of Chocolate megmérettetésein elsöprő sikert arattak az elmúlt években. Az ízvilág koncepcióját az újításra való hajlam és az exkluzivitás uralja, ami az árakban is megmutatkozik, ám az aranyat ritkán vesztegetik bagóért. Ha le szeretnétek csapni a Rózsavölgyi-féle ínyencségekre, siessetek, mert július 16-tól augusztus 20-ig lehúzzák a rolót!
Rózsavölgyi Csokoládé

Csokoládia

Az édességek Picassoi - kézműves csokik Budapesten
A Csokoládia Manufaktúra újbudai márkaboltjában családias hangulat és egy végtelenül készséges, profizmussal, elhivatottsággal bőségesen ellátott tulajdonos fogadta bonbonvadász csapatunkat. Parányi csokikotyvasztó műhelyükben a legjobb importált alapanyagokat felhasználva készítik el széles körben ismert és fogyasztott különlegességeiket. A kóstolópróbának alávetett bonbonok közül az ínycsiklandó utóíző, brazil kávéból készített Mokka, valamint a boros kollekció ikertornyai, a desszertbor és a fehér csokoládé házasságából született Késői Szüretelésű Hárslevelű, illetve az étcsokoládé és a vörösbor harmóniáját életre keltő Vörösbor Cuvée kerültek fel hármas toplistánkra. Persze a rusztikus díszletek között tesztelt egyéb bonbonok – törekes (aprított kakaóbabos), whiskys-karamellás, mogyorós-ostyás – is elismerő hümmögésre késztettek minket, így degeszre tömve és elégedetten távoztunk a Könyves György utcai csokipincéből.

Keserédes

Az édességek Picassoi - kézműves csokik Budapesten
A Wagner Bea nevével fémjelzett, újlipótvárosi Keserédes 2007 óta csábítja a speciális ízvilágú édességeket kedvelő Garfield-aspiránsokat. A vidám színekkel tarkított, fiatalos, napsütötte boltban egy idősebb hölgy fogadta Gombóc Artúr-kommandónkat. Mint kiderült, bonbonföldi idegenvezetőnk a fent említett tulajdonos anyósa, aki kedvességével, nyitottságával bőven rácáfolt az anyósviccek rosszmájú sztereotípiájára. A falópróbának alávetett cukorfalatok – bodzapálinkás trüffel, epres-pezsgős trüffel, levendulás bonbon, chilis trüffel, ibolyás, illetve rózsás bonbon – non plus ultrája a levendulás bonbon volt, és egyedül a rózsás ízesítésű bizonyult csalódásnak, amelynek zamatáról egy Ladában fityegő autószagosítóra asszociáltunk. Persze nem szokásunk csámcsogni a harapásnyi negatívumokon, így ezen is gyorsan továbblendültünk, és jóllakottan, a mihamarabbi visszatérés reményében léptünk ki a kánikulától szédelgő Pozsonyi útra.

Cadeau Csokoládé Cukrászda

Az édességek Picassoi - kézműves csokik Budapesten
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A klasszikus boltbelső eleganciája profizmust és otthonosságot áraszt, akárcsak az ottjártunkkor kissé bágyatag üzletvezető. Utóbbi a szaharai hőséggel vívott küzdelme ellenére örömmel csitította kíváncsiságunkat és éhségünket, sőt, még házilag főzött fagylalttal is megkínált minket, amit valószínűleg nagy hiba volt kihagyni. Csakúgy, mint a Rózsavölgyi esetében, a bonbonok kivitelezése és ízvilága itt is remekül harmonizál az enteriőrrel. A palettán a hagyománykövető  zamatok mellett a klasszikusokat újraértelmező műremekek éppúgy megtalálhatóak. A kóstolás alanyai – a Verdi-golyó, a tokaji aszús bonbon, a Tatin (francia almatortás krémbonbon) és a hangjegyekkel ékesített Erkel-szelet – egytől egyig a klasszikusabb ízvilág nagykövetei voltak, ennek megfelelően sem meglepetést, sem pedig csalódást nem okoztak. Ezüsttálcán szervírozták azt a kifogástalan minőséget, ami egy ilyen nagy múltra visszatekintő manufaktúrától elvárható.

Cadeau Chocolate Confectionery
Facebook
WEB