Élmény
Alternatív randihelyek Valentin-napra
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Alternatív randihelyek Valentin-napra

A szerelmesek ünnepén illik valami eredeti helyet választani, ha párban vagyunk, még akkor is, ha nem feltétlenül érezzük annyira magunkénak a „hagyományt”. Viszont talán érdemes a klasszikus éttermi ötleteken túl is gondolkozni egy kicsit, mert jó néhány olyan hely van Budapesten, amely szinte könyörög azért, hogy randit szervezzünk oda. Íme néhány tipp, amely garantáltan sikert hoz, és közben még személyi hitelt sem kell felvenni a megvalósításukhoz.

Kőleves Barkas – a stílusos Calgary Café – az eldugott Csendes – a biztos Spíler Shanghai secret bar – a yakuza Valyo szauna – a forró Metró – az urbánus Gül baba türbéje – a rejtélyes Füvészkert – a nőies Vagon söröző – a klasszikus Liebling „gardrób” – a titkos Caffé Torino – az olasz Japánkert – a szenvedélyes

Kőleves Barkas – a stílusos

Fotó: Kőleves
A Kazinczy utcai Kőleves kertbe akár nap közben ebédmenüért is érdemes bemenni, de Valentin-napra sem kell megelégedni egy olyan elcsépelt programmal, mint mondjuk egy éttermi asztalnál elfogyasztott vacsora. A Kőleves egy igazi kuriózumnak számító helyszínnel is rendelkezik: ez nem más, mint egy utcán parkoló Barkas, amelyet bárki lefoglalhat privát célokra, ahol aztán kedvére iszogathat, illetve ehet mondjuk egy vargányás puliszkát zöldségekkel (2250 Ft) vagy egy wokban pirított kacsamellet kesudióval, zöldséggel (2980 Ft). Fontos tudni, hogy az ételeket a pultnál kell kérni, mert pincér nem jön, és érdemes előre lefoglalni a helyet.
Kőleves Kert és Vendéglő

Calgary Café – az eldugott

Fotó: Calgary Drink Bar
A Margit híd budai oldalán, a Frankel Leó utcában bujkál a kanadai városról elnevezett Calgary Antik Drinkbár, amely egy régiségbolt és egy bombabiztos randihelyszín tökéletes keveréke. Itt a meghittség garantált, ismerősökkel nagy valószínűséggel nem futunk majd össze, és a tulajdonos Viki néninél tökéletes kezekben vagyunk, ha egy pohár borra vagy valami szendvicsfélére vágyunk.  Egyébként a hely 1993-ban épp Valentin-napon nyitott meg, mintha csakis erre találták volna ki. Egyetlenegy a gond: a nyitva tartás igencsak szeszélyes. Hivatalosan 16:00–4:00-ig kellene működnie, ellenére nem mindig van nyitva, csak akkor, ha szeretne. Egy próbát viszont megér.
Cím: II., Frankel Leó u. 24

Csendes – a biztos

Fotó: Krisztián Bódis /We Love Budapest
Ha biztosra akarunk menni, akkor irány a Csendes. A hely romantikában, hangulatvilágításban és stílusban egyaránt erős, emellett pedig kávézhatunk, borozhatunk, melegszendvicsezhetünk amennyit csak szeretnénk. Érdemes viszont megpróbálni asztalt foglalni, mert az esti órákban néha nehéz szabad székeket találni. A helynek van egyébként egy kicsit eldugottabb hátsó része, biztonságos távolságra az ELTE-ről átjáró egyetemisták zajától. Az iszogatás után javaslunk egy sétát a Károlyi-kertben.
Csendes Létterem

Spíler Shanghai secret bar – a yakuza

Fotó: László Balkányi/We Love Budapest
Nem biztos, hogy normál esetben a Gozsdu lenne a legmegfelelőbb hely egy romantikus együttléthez, viszont van azért annak egy szeglete, amely miatt érdemes a város ezen részét is fontolóra venni. A Spíler Shanghaj igazi nagy dobása az alagsorban elbújó secret bar, amelynek hangulata a yakuzák titkos ivójának atmoszféráját idézi. A helyet nagyobb társaságoknak szokták kiadni, de arra is van lehetőség, hogy leválasszanak belőle egy-egy kisebb részt, ha éppen arra van igény.
Spíler Shanghai
  • 1075 Budapest, Király utca 13.

Valyo szauna – a forró

Fotó: László Balkányi/We Love Budapest
Ezen a helyszínen nyilvánvalóan a kevés ruha és a közös izzadás az egyik legjobb, de persze az is garantálja az emlékezetes élményt, hogy nem sűrűn szaunázik az ember a Duna-parton, a város kellős közepén, egy belülről párás ablakú, világító buszban. A járműben fatüzelésű kályha van, és 10 ezer forintba kerül másfél órára, ami persze összedobható közösen is, de illik ilyenkor a férfinak meghozni az áldozatot a siker reményében. A szaunához természetesen biztosítják a fűtéshez szükséges fát, az illóolajokat és igény szerint még a törülközőt is; a buszban át tudunk öltözni, kint pedig a zuhanyozásra is van mód.

VaLyo Part
Cím: 1051 Budapest, id. Antall József rakpart

Facebook

Metró – az urbánus

Fotó: Krisztián Bódis - We Love Budapest
A budapesti metróra egészen máshogy is lehet gondolni, mint ahogyan azt eddig tettük, ugyanis tökéletes randihelyszín lehet, ha az ember nem egy étteremben vagy bárban akar üldögélni. A romantikus utazás több szempontból is ideális: a nyilvános helyen még első randi esetében sem feszengünk, mindig történik valami, amiről lehet beszélni, és bárhol le lehet szállni. Szerintünk a legalkalmasabb a 3-as vonal, mert ugye az a leghosszabb, de kétségtelen, hogy a 4-es metró a legszebb, a kisföldalatti pedig a legstílusosabb. A túrához kiegészítőként vehetünk mondjuk pékárut vagy egy kávét.
Millenniumi Földalatti Vasút

Gül baba türbéje – a rejtélyes

Fotó: https://murattellioglu.files.wordpress.com
A harcos muszlim szerzetes, „a rózsák atyja” emlékére állított síremlék, vagyis Gül baba türbéje remek rejtekhely Valentin-napra. Hogy miért? Mert remek kilátás nyílik innen a városra (és végre nem a várból), vannak vadregényes lépcsők, és mert errefelé nem igazán járkál senki, maximum, ha itt lakik. Ide nyugodtan fel lehet hozni egy üveg bort vagy termoszban bármilyen meleg italt, de a pizzafutár is viszonylag gyorsan felér (ezt tapasztalatból tudjuk).
Gül Baba türbéje
  • 1023 Budapest, Mecset utca 14.

Füvészkert – a nőies

Fotó: Füvészkert
A nyolcadik kerület sűrűjében rejtőzik az ELTE Botanikus kertje, amelyet csak Füvészkertként szokás emlegetni. Az ország első botanikus kertjének eredeti feladata a védett növényfajok megőrzése, gondozása, de Valentin-napi helyszínnek is megállja a helyét. Itt a padokon ücsörgést, sétálgatást ajánljuk. Természetesen ide is hozhatunk be ételt, italt, de arra figyelni kell, hogy szemetelni szigorúan tilos.
ELTE Füvészkert

Vagon söröző – a klasszikus

A Vagon története a városligeti Közlekedési Múzeum mellett 1965-ben kezdődött, ekkor helyeztek el ugyanis itt egy étkezőkocsit, mely korábban az Orient Express részeként szolgált. Ehelyett persze már egy egészen más vagon áll itt, de szerencsére hasonlóan vendéglátó-ipari egységként működik, és egyedi hangulata miatt randihelynek is remek választás. A választék főleg az italokra fókuszál, enni pedig különböző melegszendvicseket lehet (545–665 Ft). Vigyázat: ez nem azonos a Vérmező mellett található Vagon étteremmel, bár az is nagyon hangulatos.
Cím: XIV., Városligeti krt. 11.

Liebling „gardrób” – a titkos

A Liebling a Fogasházban található, baloldalt, azon a részen, amely egy ideje zárva volt a bulizók elől. Azon túl, hogy itt igen kellemes a buli előtti iszogatás, akár ötletes Valentinnapi szpot is lehet, hiszen a lépcső mögött van egy, a házibulikban a gardróbnak vagy spájznak megfelelő kis „tartózkodó”, amely tulajdonképpen egy zárható, szűk helyiség. Itt bármit csinálhatunk, amit erkölcseink eltűrnek. Ha kijátszottuk magunkat, akkor pedig az esti nagy buli csak néhány lépésnyire van.
Liebling
  • 1073 Budapest, Akácfa utca 51.

Caffé Torino – az olasz

Fotó: Nóra Pákozdi
A Bródy Sándor utcában nyílt Caffé Torinót a cappuccino tejhabja, a napi tészták, a tiramisu és a toszkán gasztrotrükkök miatt ajánljuk úgy általában, Valentin-napra pedig azért, mert a hely mellett van egy hangulatos üvegpavilon, ahol méltó módon tölthetünk el egy kellemes estét. Érdemes itt kipróbálni a bruschettát, de az édes és sós tortaszeletek, valamint a paninik is kihagyhatatlanok.
Caffé Torino

Japánkert – a szenvedélyes

Tavaly ősszel adták át a Margitszigeten a szó szerint felvirágoztatott, eredetileg a ’70-es években kialakított Japánkertet. A 10 500 négyzetméteres területen megmaradtak a régen telepített vezérnövények, de sok új, különleges fajjal is gazdagodott az állomány. Itt akár egy fél napot is el lehet tölteni sétálgatással, borozással vagy evéssel, érdemes viszont korán érkezni, mert a szerelmesek ünnepének apropóján biztosan elárasztják majd a párok a Margitszigetet.
Margitsziget