Shopping
Ahol a divat és az otthon találkozik: lakásshowroomok Budapesten
Fotó : TheGardenStudio Facebook
Ahol a divat és az otthon találkozik: lakásshowroomok Budapesten

Egyszerre egyedi, trendi és költséghatékony megoldás a divattervezők számára bázisukat a város egyik nyüzsgő pontján található, az utcazajtól mégis szeparált, ennélfogva jóval intimebb hangulatú lakásokba költöztetni. Egy lakásshowroom természeténél fogva általában több funkciót is ellát, nem csupán bemutatóterem, hanem műhely és alkotótér egyszerre, annak is a lehető legszemélyesebb változata, amelyet mindig körbeleng az otthonosság utánozhatatlan hangulata. Körbejártuk Budapest legjobbjait!

Sokan egy helyen: Flatlab A nőiesség esszenciája: Barnoff Napfényes pont a Belváros közepén: TheGardenStudio Élettér és alkotóbázis: Anna Amélie

Sokan egy helyen: Flatlab

A Kálvin térnél található Flatlab egy tágas, polgári lakásban lelt otthonra. A nagy helyet pedig jól ki is használják, itt ugyanis egyszerre működik műhely, kiállítóterem és iroda három tervező és három grafikus koprodukciójában. A lakás adta polgári miliőbe ugyanakkor a fiatal dizájnerek rusztikus és indusztriál felhangokat is vegyítettek, az izgalmas kevercs pedig jól illeszkedik a MEI KAWA, az UrbanLegend és a Kniff által kijelölt stiláris irányhoz – jelenleg például a különböző táskák és izgalmas szabású kabátok mellett stílusos munkaruházatot is talál, aki a Flatlabben jár. A fiatal alkotók pedig mindig nyitottak az újdonságokra, a rendelkezésre álló tér ennek megfelelően az emberekkel együtt folyamatosan változik. És a koncepció, úgy tűnik, működik, hiszen legtöbb vásárlójuk ajánlások útján érkezik, s leginkább a hely szelleme ragadja meg őket. Nem csoda, hogy az alkotók gondosan ki is aknázzák a helyben rejlő lehetőségeket, s egyre másra szervezik a különböző esteket, eseményeket, s legújabban kiállításmegnyitókat is.
Flatlab
  • 1085 Budapest, Baross utca 3.

A nőiesség esszenciája: Barnoff

Tamara Barnoff bemutatóterme a-n talált otthonra. A Nagymező utcában megbújó, csendes lakásban nagyjából egy éve működik a bolt és a műhely párosa. A tervezőnő szerint még több tekintetben alakulni, bővülni fog a vállalkozás, s vele a tér is, az alapvető csapásirányt azonban már kijelölte az érzelem-vezérelt tervezés: a sugárzóan nőies, elegáns ruhák és cipők egy sallangmentes, kényelmes és finoman romantikus miliőt kívánnak meg. Barnoff célja, hogy kollekcióiban mindenki találjon magának valamit, amibe beleszerethet, s a divatnak való hódolással egy csepp plusz kényeztetést és luxust csempésszen a mindennapjaiba.

Barnoff (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, József Attila utca 24.

Napfényes pont a Belváros közepén: TheGardenStudio

Tomcsányi Dóri divattervező és Sikó Bálint webdesigner házastársi együttműködésben hívták életre a TheGardenStudiót a Városház utca egyik épületének első emeletén. Az alapterületre nem túlságosan nagy studióban – ahol azonban kényelmesen elfér egy bemutatóterem és a dori tomcsanyi márka mintadarabjait készítő műhely – a belépőt szinte elvakítja a hatalmas utcafronti üvegfelületeken beáradó fény, mely a teret növelő, hófehér falakról és a fehérre festett parkettáról is visszaverődik. A 2011 őszi induláskor a TheGardenStudióban még Kele Sára és Vidó Nóri bútorai is megtalálhatók voltak, mostanra azonban a helytakarékosságra került a hangsúly, ennélfogva minden megmaradt apró designelem vagy berendezési tárgy mesélni tudna – csupa olyan holmi maradt a lakásstúdióban, ami valakinek a szívéhez nőtt, vagy fontos sztori kötődik hozzá. S hogy ki téved fel egy lakásba a Belváros szívében dizájnerruhát venni? Leggyakrabban természetesen külföldiek, de a betévedők között vannak olyan magyar vásárlók, akik a kinézett darabot először itt felpróbálják, majd ha élesben jól teljesített, megrendelik a webshopon keresztül. Hiába, számunkra a virtuális vásárlásélmény nem veheti fel a versenyt egy stílusos bemutatóteremmel és a ruhákban való fizikai tobzódással.
TheGardenStudio

Élettér és alkotóbázis: Anna Amélie

Utolsó tervezőnk az összeállítás egy rendkívül izgalmas szereplője: a Rákóczi úti lakásban nem csak az Anna Amélie márka különleges táskái leltek otthonra, de maga az ifjú tervező, Oláh Anna is itt él. Számára a lakásshowroom nem pusztán egy utcai üzlethelyiségnél valamivel intimebb hangulatú közeg, hanem a saját, valódi élettere, melyet tulajdonképpen ő csak „megoszt” az alkotásaival. Méghozzá gáláns módon, hiszen a lakás legnagyobb szobáját engedte át a táskáknak, hogy a nappaliban egy az elképzelések szerint igazi párizsi hangulatú szalont teremtsen. A lakás hangulata ugyanakkor tökéletesen egységes, a műhelyként funkcionáló szoba, a szalon, a háló, de még az előszoba, a konyha, s egyéb kiszolgáló helyiségek is egyetlen koncepció szerint, letisztult harmóniában lettek kialakítva. A showroom természetéből adódóan kizárólag telefonos bejelentkezés alapján látogatható, a dolog mégis működik. Az Anna Amélie márka vásárlóinak jelenleg túlnyomó része magyar, s amikor az ifjú dizájner 2011-ben belevágott a showroom kialakításába, ez a műfaj még kimondottan szokatlan volt itthon. Anna saját elmondása alapján eleinte tartott tőle, hogy az utcai üzletekhez szokott vásárlók nem jönnek majd fel egy lakásba táskákat venni, ám félelme alaptalannak bizonyult: a hazai divatőrülteket is rabul ejtette a bájos koncepció, így aztán Anna otthona igazi divatszentéllyé vált.
Anna Amélie