Élmény
A Vakok Iskolájától a Normafáig – 5 városi séta a nyárra
Fotó : Bódis Krisztián / WLB
vakok iskolája

Manapság már rengeteg vezetett városi séta közül válogathatunk Budapesten, melyek közül választani is nehéz, mi azonban most összegyűjtöttünk nektek közülük ötöt, köztük új útvonalakkal is. Legtöbbet érdemes még nyáron kipipálni, de olyat is ajánlunk, amely akár az őszi osztálykirándulásokhoz is kiválóan passzol.

Imagine Budapest: Volt már ön zöldben? – Erdei titkok a Normafán Hosszúlépés. Járunk?: Láthatatlan szépség Kortárs Építészeti Központ: Városi séta a Vízivárosban Sétaműhely: Kávéházi történetek Pesten Budastep: Itt jártak a Pál utca fiúk

Imagine Budapest: Volt már ön zöldben? – Erdei titkok a Normafán

Az Erdei titkok a Normafán című új séta nem csupán az Imagine Budapest kínálatát tekintve a legkevésbé városi séta, mindazonáltal éppen ez az egyik fő szempont, ami miatt érdemes jelentkezni rá. A közel három óra alatt kiderül, ki volt Anna, akiről a rét a nevét kapta; megismerhetjük a turistajelzések titkait, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértőinek köszönhetően azt is megtudhatjuk, kik lakják a zöldet a város felett.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Hosszúlépés. Járunk?: Láthatatlan szépség

A Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond tervei alapján készült Vakok Iskolájának szecessziós épülete már önmagában is méltó lenne egy sétára, azonban a Hosszúlépés. Járunk? szintén újnak számító bejárása az itt zajló oktatás rejtelmeibe vezeti be a résztvevőket. A látássérültekkel évtizedek óta foglalkozó sétavezetők jóvoltából megtudhatjuk, hány kötetes a vakoknak készült Egri csillagok, megtapogathatunk egy másfél évszázados földgömböt, és egy Braille-nyomdát is meglátogathatunk.

Fotó: Bódis Krisztián / WLB

Kortárs Építészeti Központ: Városi séta a Vízivárosban

A Kortárs Építészeti Központ sétája tulajdonképpen az ellentéte a korábban már említett Normafa-túrának, hiszen ízig-vérig várostörténeti barangolásról van szó. Buda egyik legrégebbi városrészeként a Vízivárosban a mai napig megfigyelhetők a különböző történelmi korszakok építészeti stílusainak lenyomatai, így itt részletekbe menően tanulmányozhatjuk sétavezetőink segítségével a magyar építészettörténetet.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Sétaműhely: Kávéházi történetek Pesten

Az építészet mellett a kávéházi élet is rengeteget változott Budapesten az évszázadok során, ebből az aspektusból a Sétaműhely segítségével ismerhetjük meg a főváros múltját. A séta végigvezet a török időktől kezdve a békeidők művészvilágán át a szocializmus presszóforradalmáig, és kóstolót kaphatunk napjaink újhullámos kávékultúrájából is.

Fotó: Balkányi László / WLB

Budastep: Itt jártak a Pál utca fiúk

Elsősorban osztályoknak ajánlja interaktív kincskereső túráját a Budastep csapata, de A Pál utcai fiúk eseményeit testközelből bemutató kalandozás családok vagy baráti társaságok számára is ideális lehet. Merre volt a grund? Hol lakott Nemecsek? Természetesen ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a válaszokat, miközben a Pál utcai fiúk vagy a Vörösingesek bőrébe bújunk.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB