Szórakozás
A legjobb, ha mindenki nevet a végén – 5+1 kifejezetten társasozós hely és klub
Fotó : Szabó Gábor / WLB
game board café

Szuper közös program lehet kisebb-nagyobb társasággal is, ha a sima sörözés helyett egy 21. századi „játékbarlangot” választunk a találkához. A társasjátékozás az elmúlt években észrevehetően újra felkapott lett, és ma már olyan kínálattal találkozunk, a félnapos stratégiai játékoktól a könnyed bulijátékokig, amiben avatatlanként könnyen elveszhetünk. A különböző társasjáték klubok és cafék nem csak abban segítenek, megtaláljuk a tökéletes játékot, de annyit próbálhatunk ki, amennyit csak szeretnénk, miközben profik segítenek a szabályokban való kiigazodásban is. 5+1 helyet ajánlunk, ha bábut, kártyát táblát ragadnánk.

Board Game Café GameUp Pub Társa's Játék Bár Ráday Gémklub Játszóház Projekt + 1 HammerTime Cafe

Board Game Café

Az újhullámos társasjáték-őrület egyre népszerűbbé válását jól mutatta, amikor kilépve a klubok és az otthoni nappalik világából 2015-ben megnyitott a Board Game Café, amely a Ferenc körútra költözve nem is olyan régen megújult. Már a kezdéskor is legalább 400 játék közül lehetett válogatni és a paletta azóta csak bővült. A régi nagy klasszikusokat is megtaláljuk, de az újabb stratégiai vagy asszosziációs, bulis játékokig rengeteg opciónk van.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Az örök klasszis Scrabble, a Cluedo vagy a Ticket to Ride mellett a Star Wars-os Rebellion vagy a játékkészítést forradalmasító Pandemic is csak ránk vár. A belépő fejenként 500 Ft-ba kerül, ami 3 órányi játékidőt takar, ha tovább maradnánk, az összeget ismét be kell fizetnünk. Játékmesterek segítenek – nem csak a megfelelő társas kiválasztásában, de jó eséllyel a szabályokat is ismerik, így megspóroljuk a vaskos leírások böngészését. És ha két játék között megéheznénk vagy szomjaznánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen többféle panini, kávék, sütemények és még borok is szerepelnek a kínálatban.

Fotó: Szabó Gábor / WLB
Board Game Café
  • 1094 Budapest, Ferenc körút 17.

GameUp Pub

A Zichy Jenő utcai pubban tényleg a kocsmahangulat keveredik a társasozós klub légkörével. Itt is közel 300 társas közül választhatunk, a teljes listát is meg lehet nézni előre. Gondolva azokra, akiket játék közben elragad a hév, két szobát alakítottak ki, egyiket a „bulisabb” játékoknak, a másikat pedig a bonyolultabb, gondolkodósabbaknak, mert nem biztos, hogy kellemes, ha az Imagine közbeni kiabálás mellett valaki épp a Mars terraformálásán ügyködik, és azt számolgatja mi is a legjobb stratégia.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

 A beugró játékdíj itt 300 forint 3 órára, de ha a fogyasztása valakinek 2000 forint fölé megy, akkor a játékdíjat elengedik. Az étel-ital választék bőséges, ha pedig szülinapot szerveznénk ide, előzetes egyeztetéssel még tortát is lehet hozni.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
GameUp Pub
  • 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 4.

Társa's Játék Bár

Az újlipótvárosi klasszis helyet is már régóta nézegettük, a dominókból kitett felirat már távolról hirdette, mi is vár ránk. Ha megérkezve tanácstalanok lennénk, a több mint 210 darabos kínálatból játékmesterek segítenek kiválasztani azt, amihez éppen kedvünk lenne.

Fotó: Társa's Játék Bár

A belépő 800 forint egy alkalomra, ennek a fele lefogyasztható aznap. Ezzel 3 órányi játékra vagyunk jogosultak, ha foglalással érkeznénk, akkor pedig 4, de 5 és 10 alkalmas bérletet is lehet váltani. Sőt itt kialakítottak egy olyan rendszert is, amivel tudjuk jelezni, ha szívesen csatlakoznánk más társasághoz játszani a bárban. Étel, ital itt is van a kínálatban, ha a nagy akcióban megéheznénk.

Fotó: Társa's Játék Bár
Társa's Játék Bár
  • 1137 Budapest, Katona József utca 21.

Ráday Gémklub

A Ráday utcai társasjátékboltban működik a Ráday Gémklub – társasjátékklub is. Mindennap nyitvatartási időben, sőt péntekenként éjfélig kipróbálhatjuk a társast, mielőtt megvennénk, de több száz játék közül is válogathatunk, ha bizonytalanok lennénk. A belépő ide 400 forint, ami azonban egész napra szól, és az asztalok, valamint a bontott játékok használatára jogosít fel.

Fotó: Gémklub

Ha pedig valami nagyobb volumenű dologban gondolkodnák, előzetes egyeztetés alapján lehetőség van privát játszóházat, zárt körű versenyeket vagy céges csapatépítő társasozást szervezni is, ahol játékmesterek segítenek minket.

  • 1092 Budapest, Ráday utca 30.

Játszóház Projekt

A 2013-ban indult programsorozat törzshelye sokáig a jó öreg Müszi volt, annak bezárása óta pedig a Dürer Kertbe kell elzarándokolnunk hétfő esténként, ha a fehér nyúl nyomába erednénk. A Játszóház estek szó szerint egy nappaliból nőtt ki, az alapítók ötlete nyomán nagyon hamar nagyon népszerűvé váló kezdeményezés meghódította a pesti éjszakát, és ma már egy alkalommal akár több százan is játszhatnak velük.

Fotó: Játszóház Projekt

Játékmesterek segítenek mindenben, a választástól kezdve a szabályok megtanulásán át a tábla felállításáig, ha szükséges. Itt főként az újhullámos, kreatív, izgalmas játékokkal találkozunk, a kezdőket általában a Dixittel rántják be, de pörgethetjük a Lego Activityt, a Ticket to Ride-ot vagy a Dobble-t is, meg még pár száz egyéb társast.

+ 1 HammerTime Cafe

Az előbbiektől kissé különbőző típusú hely a HammerTime, ami a szerepjátékos, cosplay-es, társasjátékokra koncentrál, valamint kiemelten a wargame-es közösség számára nyitott, és ahol Terepasztalos Stratégiai Társasjátékokat játszhatunk. Itt napi, havi és éves tagságot válthatunk ki, ha játszani szeretnénk, de arra készüljünk fel, hogy ez nem feltétlenül az a klub, ahol az utcáról beesve pár óra könnyed bulitársasra számíthatunk. Magukat leginkább úgy aposztrofálják, hogy egy geek kávézó-söröző, amely magában foglal egy terepasztalos játékokkal, szerepjátékokkal és társasjátékokkal foglalkozó szakboltot is, ahol klub is működik, évente számos versenyt, klubnapot is tartanak.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
  • 1091 Budapest, Üllői út 111.

A szakma régi motorosa a Magyar Társasjátékos Egyesület, akik városszerte számos helyszínen tartanak havonta különböző időpontokban társasklubokat már régóta. És nem egy budapesti kocsmában is találunk még társasokat, még ha nem is ez a fő profiluk. A Hedon Taproomban, a Lülü’z Gastro Pub-ban (ahol a szerda esték eleve UNO parti-estek) például egész sok játék közül válogathatunk. Illetve a klasszikus társasos boltokban – mint a Szellemlovas vagy a Reflexshop – is van alkalmunk kipróbálni egy-egy játékot, vagy vásárlás előtt segítenek dönteni és elmagyarázzák a legfontosabb tudnivalókat.