Élmény
A kötelező program decemberben: 9+1 hagyományos karácsonyi vásár Budapesten
Fotó : Polyák Attila / WLB
bazilika advent, karácsony, adventi vásár

Ha az utóbbi években a romantikus hóesés nem is, de a forraltbor-illatú adventi vásárok valamennyire elősegíthették az ünnepre hangolódást. Lássuk, hova mehetünk Budapesten, ha a tradicionális ünnepi forgatagra vágyunk!

Vörösmarty tér Advent Óbudán Advent a Városháza parkban Gozsdu Advent Advent a Várkert bazárban Advent a Bálnában Adventi ünnep a Bazilikánál Újpesti karácsonyi vásár Diótörő fesztivál az Erkel Színháznál +1: Advent Szentendrén

Vörösmarty tér

Nem is kezdhetnénk mással, mint a Vörösmarty téri karácsonyi vásárral. Ráadásul ez egy jubileumi alkalom, hiszen 20. alkalommal települtek ki az árusok a város egyik legközpontibb terére. Itt megkísértenek a kürtőskalácsok, langallók, az óriás hot dog, a lángos, a sült kolbász és egyéb finomságok, igaz, eléggé bele kell nyúlni a pénztárcánkba, ha megkóstolnánk őket. De a családi és kulturális programok ingyenesek: irodalmi estek, gasztrobemutatók, koncertek várják az érdeklődőket.   

Fotó: Hirling Bálint / WLB
20. Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár (Vörösmarty tér)

Advent Óbudán

Macskaköves utcáival, földszintes házaival nagyon hangulatos az óbudai Fő tér és környéke, az itteni karácsonyi vásár ezért is bír egy különleges, nosztalgikus atmoszférával. Ha meguntuk a forralt borozást és nézelődést, ingyenes korcsolyapályán is lehet róni a köröket, a gyerekeket pedig pónira vagy ringlispílre is befizethetjük.

Advent Óbudán 2018

 

Advent a Városháza parkban

A Hello Wood pihenőparkjának helyét a karácsonyi szezonban kürtőskalács-árusok és kézműves standok veszik át. A Városháza parkban megrendezett karácsonyi vásár idén egy héttel tovább, még a két ünnep között is tart. Igazi téli „fesztivál”: a fűtött hüttében ingyenes programok, bibliai mesesarok, bábszínház és különböző koncertek kaptak helyet. A Fővárosi Önkormányzat ajándékaként az erre járók egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést is végignézhettek advent első vasárnapján: fényben úszott a Deák téri Evangélikus templom hátsó homlokzata, amiben kirajzolódott a város története.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest
Advent a Városháza parkban 2018

Gozsdu Advent

Éjjel bulizás, nappal karácsonyi vásár és élményudvar: három héten át szerdától vasárnapig települnek ki a kézműves árusok a partinegyed szívébe, december 6-án pedig a Mikulás valódi rénszarvasokkal érkezik a Gozsduba.

Fotó: Gozsdu Udvar

 

Karácsonyi vásár a Gozsdu Udvarban

Advent a Várkert bazárban

A karácsonyt megelőző hetekben igazi adventi koncertdömping vár a Várkert Bazárban, míg az iparművészeti vásárokat vasárnapokként rendezik meg. Ekkor ingyenes családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, koncertek, adventi gyertyagyújtás és élő Betlehem várja az érdeklődőket.

Fotó: Bódis Krisztián / Bódis Krisztián Photography
Advent a Várkert Bazárban

 

Advent a Bálnában

A Bálna épületében és annak nyitott hátsó teraszán zajlik az ünnepi forgatag, forralt borral, különleges street food fogásokkal, a gyerekeknek interaktív játszóházzal. Itt épül az óriási Mézeskalácsváros, és itt suhanhatunk Budapest legnagyobb (450 négyzetméteres) ingyenes jégpályáján is.

Fotó: Bálna Advent Fesztivál
Bálna Advent Fesztivál

Adventi ünnep a Bazilikánál

Sötétedéstől, vagyis 16:30-tól minden félórában vetítenek 2 és 3D-s történeteket, amihez a 3D-s szemüveget a vásárban is be lehet szerezni. Gyerekeknek ingyenes a korcsolyapálya és a korcsolyabérlés is, sőt, hétvégén oktatást is tartanak, ami szintén díjmentes. Minőségi street food, forraltbor-gőz, Unicum szilvával turbózott forralt bor,  különleges kézműves portékákat árusító standok és még a Vegan Love is kiköltözött idén. Nem véletlen, hogy a European Best Destination Európa negyedik legjobb vásárának választotta tavaly.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Adventi Ünnep a Bazilikánál 2018

Újpesti karácsonyi vásár

Nemcsak a belvárosban lehet ünnepi hangulatban andalogni, a külkerületek is gondoskodnak arról, hogy lakóik helyben kikapcsolódhassanak a forraltbor-gőzös karácsonyi sokadalomban. Újpesten még ingyenes korcsolyapálya is rendelkezésre áll, a templomkertben pedig gyerekszínházzal, diavetítéssel, meseolvasással, betlehemes bábjátékkal és játéktárral várják a kicsiket, a nagyoknak pedig sztárfellépők koncertjeivel kedveskednek.

Fotó: Újpesti Karácsonyi Vásár
Újpesti Karácsonyi Vásár 2018

Diótörő fesztivál az Erkel Színháznál

A december az Operában egyet jelent a Diótörő-fesztivállal. Az intézmény Csajkovszkij által ihletetett adventi vására az Andrássy úti épület felújítása miatt a II. János Pál pápa tér Erkel Színház elé eső területére költözött.  A kis házikókban idén is megtalálhatók lesznek a népszerű adventi finomságok: egyedi mézeskalácsok, különböző ízű kürtőskalácsok, sült gesztenye és forró italok várják az erre járókat és az előadások közönségét. Ez utóbbiak árusításába az esti előadások előtt egy órával a fesztivál kezdetétől karácsonyig az Opera művészei is segédkeznek.

Fotó: Csibi Szilvia
Diótörő-fesztivál 2018 - Advent az Erkel Színháznál

+1: Advent Szentendrén

Bár Budapest közigazgatási határán túl található, a szentendrei karácsonyi vásár a városka bájos miliője miatt utánozhatatlan hangulatot tartogat az arra járónak. Az ízletes forralt bor, sült gesztenye mellett az adventi vásárok felhozatalától eltérő, különleges iparművészek munkái közül választhatunk vásárfiát és karácsonyi ajándékot, vasárnaponként pedig a gyertyagyújtás mellé programokkal készülnek. 

Fotó: Advent Szentendrén
Advent Szentendrén