Élmény
9+1 őszi filmfesztivál Budapesten, amit vétek lenne kihagyni
Fotó : Kőrösi Tamás / WLB
Art+ Cinema, moziterem, nézőtér, mozi

Ősszel nem csupán a kiállítások száma ugrik meg látványosan, hanem a filmfesztiváloké is, ráadásul akad köztük olyan is, amely áprilisról került át októberre. Összesen 10 olyan film- és mozifesztivált gyűjtöttünk össze nektek az őszi kínálatból, amik sok esetben premier előtti, sőt néhány esetben exkluzív vetítésekkel is készülnek, akár a filmek készítőit, szereplőit is vendégül látva.

Szemrevaló Filmfesztivál Déli Doku Fesztivál Szlovén Filmnapok Európai Art Mozi Nap Animascope Mozinet Filmnapok Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Koreai Filmfesztivál Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál +1: Magyar Klipszemle

Szemrevaló Filmfesztivál

Ugyan már szeptember 26-án elkezdődött, október 6-ig még tart a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvénye, amely a legfrissebb német nyelvű filmek közül válogat. A Művész moziban tartott vetítések közül néhányon vendégekkel is találkozhatunk kerekasztal-beszélgetés vagy Q&A formájában.

 

Szemrevaló Filmfesztivál 2019

Déli Doku Fesztivál

Október 8. és 13. között idén is megrendezik a Déli Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivált, ahol a remek filmek mellett latin bulik, konyhaművészet és borkóstoló is várja az érdeklődőket. A kiemelt ország idén Argentína lesz, ahonnan három alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül brazil, kolumbiai, mexikói és ecuadori dokumentumfilmek, illetve kubai rövidfilmek is megtekinthetők a héten. A nézőknek lehetőségük lesz személyesen is kérdezni a háttértörténetekről, hiszen a fesztiválra két filmrendező is ellátogat, hogy részt vegyen a programon és megossza gondolatait a közönséggel.

 

Déli Doku Fesztivál 2019

Szlovén Filmnapok

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Október 10. és 12. között a magyar közönség három díjnyertes szlovén alkotást tekinthet majd meg. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A magyar közönség idén három díjnyertes szlovén alkotást tekinthet majd meg.

 

Szlovén Filmnapok 2019

Európai Art Mozi Nap

4. Európai Art Mozi Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

 

4. Európai Art Mozi Nap

Animascope

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Metropolitan Egyetem immár hagyománnyá vált őszi animációs vetítését. Az esemény az előző tanév diploma- és vizsgafilmjeinek nyilvános bemutatója, amely alap- és mesterszakon, valamint az angol nyelvű animációs képzésen végzett hallgatók alkotásaiból válogat.

 

Animascope 6

Mozinet Filmnapok

Kilencedik alkalommal érkezik hazai mozikba az egyik legnagyobb hazai forgalmazó, a Mozinet filmfesztiválja. Budapesten a Puskin mozi ad otthont a filmnapoknak október 17-20. között, melynek keretében premierezik Bagota Béla első rendezése, a Valan – Az angyalok völgye, továbbá Cannes-ban és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott filmek is vászonra kerülnek.

 

9. Mozinet Filmnapok

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Hosszú idő után idén először nem áprilisban rendezték meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, amely így őszre csúszott. Október 21. és 27. között két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint a Francia Intézetben kap majd helyet a 2005 óta versenyfesztiválként is működő esemény. A programban helyet kap többek közt Jim Jarmusch, valamint Edward Norton legújabb rendezése is.

 

26. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Koreai Filmfesztivál

12. Koreai Filmfesztivál Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden párhuzamosan zajló programjai a tavalyi évhez hasonlóan, 4 szekcióban futnak majd október 25. és 31. között. Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója mellett idén a koreai film megszületésének centenáriumát is ünnepli a fesztivál, többek közt a 2019-es Cannes-i Fesztivál Arany Pálma-díjas alkotásával, az Élősködők című filmmel.

 

12. Koreai Filmfesztivál

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

November  12. és 17. között a Verzió Filmfesztivál 16. alkalommal hív világkörüli utazásra és hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket. Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik. A Verzió idén először VR-szekcióval bővül. A Vektor VR keretében különféle virtuális valóságprodukciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, és művészeti, térspecifikus élményekkel.

 

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2019

+1: Magyar Klipszemle

A 4. Magyar Klipszemle kissé kilóg a sorból, hiszen nem egy klasszikus filmfesztiválról van szó, mégis úgy érezzük, hogy itt a helye a listánkban. A nap folyamán a teljes versenyprogramot levetítik majd az Akvárium Klubban október 10-én, emellett koncertek és szakmai programok is várják a zene- és filmrajongókat.

 

4. Magyar Klipszemle