Budapest
9+1 lakatlan szellemház Budapesten, a leghíresebbtől a legkisebbekig
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest

Gazdasági válság, spekuláció, megtorpanó ingatlanpiac, politikai játszmák, műemlékvédelmi korlátozások… Az okok és indokok szinte végtelen sorát tudjuk citálni, miért is van annyi üresen álló, lakatlan épület Budapesten. Összegyűjtöttünk tíz olyan épületet, amelyek Budapest központi helyein vannak, szinte mind műemlék és gyakran már évek óta figyeljük bedeszkázott kapuikat, porosodó ablakaikat, és várjuk, hogy felébredjenek Csipkerózsika-álmukból.

A 2010-es évek eleje óta  egyre több tudatos, civilekből és szakemberekből álló szerveződés foglalkozik a budapesti lakatlan épületekkel, így a helyzet kevésbé rossz, mint régen, de még nem jó. A mára lassan sokak számára már inkább megterhelővé váló buliturizmus egyik fő vonzereje, a hazai romkocsmakultusz is ezekben a lakatlan, elhagyatott épületekben virágzott ki. Az üres kirakatokat élettel megtöltő Nyitva! fesztivál vagy a Kortárs Építészeti Központ folyamatosan frissülő Lakatlan Budapest adatbázisa is mind felhívja a figyelmünket az üresen álló értékes ingatlanokra. De nézzük a budapesti szubjektív “leg-leg-legeket”.

A legnagyobb: a volt MTV-székház a Szabadság téren A leghírhedtebb: a Citadella a város fölött A legszomorúbb: a Kodály köröndi leégett palota A legújabb: a Párizsi Nagyáruház és a Lotz terem A legértékesebb: a volt Balettintézet az Operával szemben A legszebb: a Rácz Gyógyfürdő A legkisebb: a Gül baba utca házai A legmodernebb: a volt Könnyűipari Minisztérium A legtitkosabb: a volt Biokémiai Intézet a Trefort-kertben +1 A legizgalmasabb: az Adria-palota

A legnagyobb: a volt MTV-székház a Szabadság téren

Fotó: Fortepan / BFL / fortepan.hu

Az Alpár Ignác tervezte historizáló épület a századfordulón eredetileg Tőzsdepalotának készült, de manapság már inkább volt TV-székházként emlegetjük, mivel majd fél évszázadig itt volt a magyar televíziózás fellegvára. Az MTV 2009-ben költözött ki, azóta fel-felröppentek hírek, hogy végre megindul az épület felújítása és átalakítása a Szabadság téren. A legutóbbi bejelentés éppen idén télen volt, ez 2020-ra ígéri a teljes épület irodává való átalakítását, kereskedelmi és vendéglátói funkciókkal.

A leghírhedtebb: a Citadella a város fölött

Fotó: Fortepan

A Szabadság-szobor mögött terpeszkedő, az 1848-49-es szabadságharc leverése után a város fékentartására felhúzott erőd épülete mindig sok problémát okozott a városvezetésnek. Voltak itt kényszerlakások, turistaszállók, luxuséttermek, kiállítások és diszkó is, de a teljes elbontása is sokszor felmerült. A világörökségi helyszínen álló, szuper lehetőséget rejtő Citadella épülete 2014 óta elhanyagoltan, és funkció nélkül magasodik a város fölé. Pedig tervekben és álmokban nincs hiány, ahogy a  Gellérthegy ötletpályázaton is láthattuk. 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A legszomorúbb: a Kodály köröndi leégett palota

Fotó: Fortepan

Valójában minden elhagyatott és egyre romló állapotú lakatlan épület szomorú, ám a Kodály köröndön 2014-ben kigyulladt palota sorsa különösen elkeserítő. A szintén világörökség részét képező Andrássy út mellett álló, 1880-as évekből származó épület tulajdonviszonyai és felújítása körül zajló csatározások hatására az eredeti lakók közül csak pár család költözött vissza, a ház jelentős része lakhatatlan és lakatlan.

A legújabb: a Párizsi Nagyáruház és a Lotz terem

Fotó: Hungaricana

Idén márciusban bezárt az itt működő könyváruház, és ezzel együtt az épület jelentős része is lakatlanná és látogathatatlanná vált. A 2009-ben igényesen felújított néhai Divatcsarnok szerencsére nem árvult el teljesen, hiszen itt üzemel az egykori, épület tetején működő promenád és korcsolyapálya helyén megnyitott 360 Bar. A 20. század elején épült áruház korának egyik legmodernebb, késő szecessziós műalkotása volt, mely stílusával ma már egyedülálló az amúgy historizáló hangulatú Andrássy úton.

A legértékesebb: a volt Balettintézet az Operával szemben

Fotó: Fortepan

Az Operával szemben álló, Lechner Ödön-Pártos Gyula páros által tervezett, eredetileg a MÁV Nyugdíjintézeti bérházának épült, de az itt működő kávéházról Drechsler-palotaként elhíresült épület körül is hosszú évek óta folyik a huzavona. A Balettintézet 2002-ben költözött ki innen, azóta többször felröppentek a hírek, hogy szállodává alakítanák át. A legfrissebb bejelentés szerint az itt nyíló W Hotels Budapest 2022-ben fogadhatja első vendégeit.

Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A legszebb: a Rácz Gyógyfürdő

Fotó: Egykor.hu

Ha van Budapesten igazán elhúzódó felújítás és átadás, akkor a Rácz fürdőt méltán dobogós hely illeti meg. A 2002-2010 között gyönyörűen felújított és modernizált komplexum legnagyobb része még soha egy fürdővendéget nem fogadott, pedig a város egyik legvonzóbb gyógyfürdője lehetne a török kori és Ybl Miklós tervezte épületszárnyaival és központi, kellemes fekvésével.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

A legkisebb: a Gül baba utca házai

Fotó: Fortepan

Bár a Gül baba utca nem a város legfrekventáltabb részén van, mégis Budapest egyik legkülönlegesebb hangulatú helye. A meredek, macskaköves, apró házak által szegélyzett utcácskában mintha időutazásra indulnánk, ahogy sétálunk fel-le. Ami a látványt elronthatja, az a több, lakatlanul álló, és nemegyszer szétmálló épületek látványa, pedig milyen hangulatos kis kerthelyiségek vagy otthonok lehettek itt valaha.

Fotó: egykor.hu

A legmodernebb: a volt Könnyűipari Minisztérium

Fotó: Fortepan

Szintén a budai oldalon található, a Fő utcában az 1942-ben id. Janáky István által tervezett, a háború előtti modern magyar építészet egyik kiemelkedő darabja. A legtovább a Könnyűipari Minisztérium működött az irodaházban, de ma már csak a gaz nő ki az ablakrepedésekben az utoljára a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége székhelyének 2013-ban indult felszámolása óta. A 2010-ben műemlékké nyilvánított épület eladására tavaly pályázatot írtak ki, ami érvénytelenül  zárult.

Fotó: Wikipédia

A legtitkosabb: a volt Biokémiai Intézet a Trefort-kertben

Fotó: Budapest Anno

Az eredetileg a Királyi József Műegyetemnek épült kampusz, amin aztán a 20. században a Bölcsészkar és  Természettudományi kar osztozott máig őrzi a múlt és a sok költözés nyomait. Területén található, és majd egy évtizede lakatlanul áll a Puskin utcára néző egykori Biokémiai és Fiziológiai Intézet. A befalazott ablakok helyén még olvashatjuk is, hogy BIOCHEMIA, PSYSIOLOGIA. A 2008-ban kiürített, majd 5 ezer négyzetméteres épület hasznosítása megoldhatná, vagy legalábbis enyhíthetné az egyetem kóros helyhiányát.

Fotó: Budapest Anno

 

+1 A legizgalmasabb: az Adria-palota

Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

Mivel az, hogy kinek mi tűnik izgalmasnak, kicsit szubjektív, így a lista végére maradt még egy Szabadság téri épület. Az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság volt székháza igaz kissé kopottan és megfeketedve, de még mindig büszkén magasodik cikornyás, és a tengeri hajós életet megidéző díszeivel a tér fölé. A nagyrészt üresen tátongó épületben az elmúlt években volt jó pár étteremnyitási kísérlet és még több filmforgatás, de csak pár iroda működik itt, állandó lakói alig vannak.