Élmény
8 színházi bemutató, amit nagyon várunk a 2018/19-es évadban
Fotó : Pályi Zsófia
Recirquel

Új évad, új lendület: idén mintha mindenki időben hozzálátott volna az évad összeállításához, jóval több izgalmas előadás közül tudtunk válogatni, mint egy éve.

Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott – Szkéné Színház Recirquel Újcirkusz Társulat: My Land – Müpa Székely Csaba: 10 – Radnóti Színház Shakespeare: Vihar – Budapest Bábszínház Molnár Ferenc: Liliom – Vígszínház Madách Imre: Az ember tragédiája – Nemzeti Színház Éjjeli menedékhely – Örkény Színház Rozsdatemető 2.0 – Katona József Színház

Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott – Szkéné Színház

A család és házasságok válságát kevesen tudják úgy elmesélni nekünk, mint Háy János. Új darabja is ezt a témát vetíti elő, legalábbis ha a címadó eredeti novellából kiindulunk: 2015-ös, Hozott lélek című novelláskötetben jelent meg A lány, aki hozott lélekből dolgozott című novella, mely az emberi kapcsolatok reménytelen útvesztőjébe vezet. Ebből írta meg a szerző az ősbemutatót, amelyben egy fiatal rendőr faggat egy pszichológust, azt kutatva, elkerülheti-e az ember a saját sorsát. Mucsi Zoltán egyszerre alakítja a pszichológust, a főszereplő nő férjét, szeretőjét és az apját is.

 

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X. Háy János az illúziókat veszi el és amit cserébe ad az az igazság. Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X” – áll a A Nézőművészeti Kft., az Ördögkatlan Produkció és a Szkéné közös darabjának ismertetőjében.

 

Jelenet az előadásbólFotó: Mészáros Csaba
 • Bemutató: szeptember 12.
 • Rendező: Szabó Máté
 • Részletek

Recirquel Újcirkusz Társulat: My Land – Müpa

Ahogy a neve is mutatja, a Recirquel sokkal több, mint cirkusz, amiről sokaknak még ma is a tüzes karikán átugró oroszlán és a bicikliző csimpánz ugrik be. A társulat a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet vegyíti, és My Land című produkciójukban ember és anyaföld kapcsolatát, az emberiség gyökereit vizsgálja a legősibb mítoszok mentén. Világpremierje az Edinburgh Fringe Festivalon volt augusztusban, és telt házzal futó előadásaitól mind a nézők, mind a kritikusok elaléltak – hogy utóbbiak hogyan lelkendeztek a vezető sajtóorgánumokban, arról a Színház.org cikke számolt be.

 

 • Bemutató: október 16., Müpa
 • Rendező, koreográfus, látvány: Vági Bence
 • Részletek

Székely Csaba: 10 – Radnóti Színház

Székely Csaba karrierje a BBC rádiójátékáért adott különdíjával indult be, de idehaza a széles közönség a Bányavirág, a Bányavíz és a Bányavakság produkciókkal ismerhette meg. A Szkénében tavaly bemutatott Kutyaharapás című darabját is nagyon szerettük, most pedig nagy várakozással fordulunk a Radnóti Színházban tervezett premierje felé. A tízparancsolat ihlette mű tíz magányos ember történetét meséli el, akik mindannyian megszegnek egy bibliai parancsolatot. A szereplők közt találjuk Schneider Zoltánt, László Zsoltot és Kováts Adélt, a színház igazgatóját is.

Schneider Zoltán az Ádám almáibanFotó: Dömölky Dániel
 • Bemutató: december 22., Radnóti Színház
 • Rendező: Sebestyén Aba
 • Részletek

Shakespeare: Vihar – Budapest Bábszínház

A Bábszínház idei évadát a #abábnemkorosztályhanemműfaj hashtegnek szenteli, utalva arra, hogy ez az előadó-művészeti forma nem kizárólag gyerekeknek szól, hanem felnőttek számára is nyújthat bőven meglepetéseket. Már csak azért is várjuk izgalommal ezt a premiert, mert Shakespeare klasszikusát Nádasdy Ádám fordította újra, és Szikszai Rémusz rendezi, aki több rendezésével elnyerte már a szívünket (legutóbb az Ádám almáival), és a darab ismertetőjében kerek-perec bevallja, amit valószínűleg más is érzett már, hogy hosszú ideig maga sem értett egy szót sem A viharból.

 

Mentségemre szóljon, huszonéves voltam. És mivel nem értettem, untam is, unatkoztam is. Nincs is története, az egész egy fura allegorikus tündérmese, ahol minden jóra fordul, szinte logikátlanul.” Rémusz később újraolvasta, és nagyon fontos kérdések fogalmazódtak meg benne, amelyeknek teret enged a formabontó előadásban.

Fotó: Éder Vera
 • Bemutató: szeptember 26., Budapest Bábszínház, Ország Lili Stúdió
 • Rendező: Szikszai Rémusz
 • Részletek

Molnár Ferenc: Liliom – Vígszínház

Ifj. Vidnyánszky Attila a fiatal színész- és rendezőgeneráció szépreményű tehetsége. Budaörsi Latinovits Színházban bemutatott formabontó Liliomfi-rendezésére lelkendezve emlékszik vissza mindenki, aki megnézte. A Vígszínház nagyszínpadán legutóbb Hamletként láttuk, és ide most elsőként fogja megálmodni saját rendezését Molnár Ferenc művével. Bízunk benne, hogy ismét jó ösztönnel nyúl a magyar drámairodalom ezen kiemelkedő alkotásához is, és sikerül kortárs, friss megközelítésben tálalnia – e reményünk, valamint a Liliomot játszó Hajduk Károly személye miatt tettük fel a legjobban várt bemutatók közé.

Fotó: Csudai Sándor / WLB
 • Bemutató: 2018 decembere, Vígszínház
 • Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
 • Részletek

Madách Imre: Az ember tragédiája – Nemzeti Színház

Az ember tragédiája és a Nemzeti Színház kapcsolata szimbolikus jelentőségű: 2002. március 15-én ezzel a művel nyitott meg az újonnan felépített épület, és mikor tíz évvel később kiderült, hogy Alföldi Róbertet Vidnyánszky Attila váltja majd az igazgatói székben, tömegek kezdtek el áramlani az előadásokra, köztük Madách Imre darabjára is. Az a bizonyos Alföldi-rendezés nagy botrányt keltett a bemutatókor, mivel azzal támadták, hogy „szexelnek” benne. Ez korántsem volt így, de az egykori igazgató személyével szembeni támadások egyik sarokkövévé vált az elhíresült előadást.

 

Az őt váltó Vidnyánszky Attila egészen más irányvonalat képvisel a Nemzeti Színház élén, és 2011-es, Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott Ember tragédiája-feldolgozása is emlékezetes volt. Kísérletező, újító színházi szakember, ezért is vagyunk roppant kíváncsiak arra Az ember tragédiájára, amely a Nemzeti Színház falai közt először szerepel az ő rendezésében, és a nézőteret is arénászerűen „bejátszó”, látványos előadást ígér.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
 • Bemutató: október 19., Nemzeti Színház
 • Rendező: Vidnyánszky Attila
 • Részletek

Éjjeli menedékhely – Örkény Színház

Régóta hagyomány, hogy minden évben rendez egy darabot a katonás főrendező az Örkényben, és ezeknek az előadásoknak rendre nagy sikere van. A saját alkotóműhelyből kiszabadulva, új helyszínen általában a kreatív energiák is új töltetet kapnak, és ez mindig jótékony hatással van a végeredményre. Gorkij darabja népszerű a színházak körében: a történet szerint Kosztiljov éjjeli menedékhelyén a társadalom számkivetettjei találkoznak össze, közéjük toppan be az új jövevény, Luka, és felforgatja mindenki nyomorúságát. Az előadásban az Örkény fél társulata felvonul, köztük Nagy Zsolttal, Znamenák Istvánnal, Hámori Gabriellával.

Nagy Zsolt a Hit, szeretet, remény című darabbanFotó: Horváth Judit / Örkény Színház

 

 • Bemutató: 2019. április 12., Örkény színház
 • Rendező: Ascher Tamás
 • Részletek

Rozsdatemető 2.0 – Katona József Színház

Fejes Endre 1962-es, Rozsdatemető című családregénye méltán lett alapmű: fantasztikusan ábrázolja egy VIII. kerületi család életét 50 éven át, az első világháborútól az 50-es évek végéig. A műből Fejes színpadi átiratot is készített, Tasnádi István pedig továbbírta azt: a Katona színház előadásában 100 év lesz az 50-ből, kitolva a generációról generációra hagyományozott sorsokat egészen a 2000-es évek elejéig, felmutatva a huszadik századi Magyarország egész történetét, ami bizonyára a fiatalabb nézőknek is ismerős lesz majd.

Fotó: Balkányi László / WLB

 

 • Bemutató: 2019. március 9.
 • Rendező: Máté Gábor
 • Részletek