Shopping
8 plakátlelőhely Budapesten
Fotó : Printa
8 plakátlelőhely Budapesten

Budapesten szinte minden poszter megtalálható minden, a kommunista történelmi propagandától kezdve a legmodernebb, zöld technológiával nyomtatott darabokig. Összeszedtük azokat a helyeket, ahonnan beszerezheted a legegyedibb darabokat, hátha éppen egy keretbe való vintage darabot szeretnél a hálószobádba, vagy éppen a kopott hűtőre akarsz feltenni valami filmes dizájnt.

Brody Art Yard Budapest Poster Gallery és Shop Budapest Szuvenir Poster Shop Budapesti mozik Ernst Galéria Insitu Budapesti múzeumok Printa

Brody Art Yard

A Brody Art Yard részben galéria, részben stúdió, részben pedig kulturális központ, miközben betölti a környék kreatív energia sugárzó szerepét is. Természetes, hogy ebben a laborban poszterek is helyben készítenek szitanyomással, egy Risograph géppel. A hely mindenkit szeretettel vár, aki kíváncsi ezekre a limitált szériás képekre, amelyeket gyakran nemzetközileg is elismert művészek készítettek, mint például Vidam the Weird and . Természetesen minden megvásárolható.

Budapest Poster Gallery és Shop

Fotó: Budapest Poster Gallery és Shop
A Budapest Poster Gallery az egyetlen olyan műkereskedelmi galéria, amely a magyar plakátművészetre szakosodott. Itt olyan darabokat is találunk, amelyek esetenként 100 évesnél is öregebbek, a paletta pedig a színes cirkuszi reklámoktól kezdve a rajzfilmszerű lakossági hirdetésekig szinte mindent magába foglal. Néhány darabnak az ára akár több százezer forint is lehet, viszont mások igencsak jó árban vannak, főleg ha arra gondolunk, hogy milyen ritkaságnak számítanak.

Budapest Szuvenir Poster Shop

Fotó: Budapest Szuvenir Poster Shop
A belváros egyik népszerű étkezdéjének, a Konyhának az emelete igencsak érdekes poszterekkel van kidekorálva. A Budapest Szuvenir Poster Shop kollekciójában olyan abszurd darabok kapnak helyet, amik igencsak torzítva ábrázolják a várost. Az egyik darabon például felélednek a Lánchíd oroszlánjai, a másikon pedig a Hősök terét torz élőlények lepik el. Ha valami megtetszik, akkor természetesen megveheti az ember.
Konyha
  • 1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Budapesti mozik

Fotó: Művész
Számtalan moziplakát érkezik a budapesti mozikba, amelyek többsége úgy szabadul meg a kifutott daraboktól, hogy ingyen felkínálja a közönségnek. A városi helyek egy része napi szinten tart néhány posztert feltekerve, hogy azt akárki megnézhesse és hazavihesse: ilyen többek között a Toldi Mozi, a Művész Mozi. Ezeken a helyeken elsősorban művészfilmek plakátjaira tehetünk szert, de ha szerencsések vagyunk, akkor felbukkan egy-két hollywoodi darab magyar nyelvű reklámja is.
Művész mozi

Ernst Galéria

Fotó: Wikimedia
Közép-Európa egyik legmegkülönböztetettebb kiállítótermeként az Ernst Galéria múzeumi szintű műtárgyakkal foglalkozik, viszont egy jelentős mennyiségű vintage magyar színlapgyűjteménnyel is rendelkezik: és a múzeum csapata meghatározó szerepelő a magyar poszterek történetében a 20. század első fele óta. Választékukban még akár régi szovjet propagandaplakátokat is találhatunk.

Insitu

Fotó: Insitu
Az Insitu névre hallgató butik egy csomó házilag készített ajándékot kínál (ékszereket, játékokat, vagy pólókat), de ezeken kívül persze vannak olyan igazi különlegességek, mint például a Kis Hungarikumhatározó poszterei, amelyeken a magyar élet legnagyobb sztereotípiái jelennek meg. Ha ezekből már beszereztük a saját példányainkat, akkor érdemes rámenni a sötétben világító csillagos dekorációra is.
Insitu
  • 1051 Budapest, Múzeum körút 7.

Budapesti múzeumok

Fotó: Ludwig Múzeum
A budapesti múzeumok ajándékboltjai általában nagyon szép plakátokat kínálnak, egyrészt azért, hogy a felbecsülhetetlen műkincseket haza tudjuk vinni, másrészt pedig, hogy a magyar történelem kardinális eseményeit bemutassák. A Műcsarnok pincéjében például az Art Box foglalkozik híres magyar festmények replikáival, de a Ludwig Múzeumnak is akadnak elvihető verziói, amelyek viszont főleg a modernebb vonalat képviselik. Ha pedig valaki inkább a régi Budapestről szóló fotókat szeretne a lakásában tudni, akkor azt ajánljuk, látogasson el a Nemzeti Múzeumba.
Ludwig Múzeum

Printa

Fotó: Printa
Printa egy igazi multifunkciós üzlet, ahol a kezdetek óta készítenek szitanyomással különböző dolgokat fiatal magyar és nemzetközi művészek munkái alapján. A hely általában kiállítja azokat a tárgyakat, amiket később a környezetbarát termékei mellé akasztja az üzletben. A csapat új kollekciója egyébként gyerekeknek szóló színes, állatos posztereket is tartalmaz.
Printa
  • 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.