Élmény
8 budapesti emlékmúzeum, amely magyar művészek előtt tiszteleg
Fotó : Róth Miksa Emlékház
8 budapesti emlékmúzeum, amely magyar művészek előtt tiszteleg

Világszerte számos, híres művészeknek emléket állító múzeumot találunk, amely a hírességek néhai rezidenciáján várja a látogatókat, gondoljunk csak Claude Monet kertekkel övezett Giverny-i otthonára, Frida Kahlo Kék Házára Mexikóvárosban vagy a memphisi Gracelandre, azaz Elvis egykori birtokára. Hasonló emlékhelyekben Budapesten sincs hiány: nemzetközi hírű zeneszerzőink – nevezetesen Liszt és Bartók – mellett írók, színészek és képzőművészek lakhelyét is bejárhatjuk.

Ady Endre Emlékmúzeum Bajor Gizi Színészmúzeum Bartók Béla Emlékház Kodály Zoltán Emlékmúzeum Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Liszt Ferenc Emlékmúzeum Róth Miksa Emlékház Koller Galéria

Ady Endre Emlékmúzeum

Ady Endre (1877-1919) forrongó érzelmű, szerelemről és magányról szóló személyes verseit és a századfordulós Magyarország tisztességtelen viszonyait bátran ostorozó publicisztikai írásait mindenki ismeri még a középiskolából. Azt is tudjuk, hogy ennek köszönhetően milyen előkelő helyet foglal el a költő a magyar irodalomtörténetben. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a belvárosi lakás, amelyben Ady élete utolsó éveit töltötte feleségével, Csinszkával, ma bárki előtt nyitva áll. A költőóriás a lakásban berendezett szerény dolgozószobában írta utolsó verseskötetének darabjait. Sok érdekesség mellett Ady saját kézzel írt levelei és személyes fényképei is a kiállítás részét képezik.

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 4-6.
További részletek

Bajor Gizi Színészmúzeum

Fotó: Bajor Gizi Színészmúzeum
A budai hegyek zöldjében megbújó, kisebb palotának is bőven beillő villában élt a magyar közönség kedvence, Bajor Gizi (1893-1951). Az épületben kialakított múzeum nem csak az ünnepelt művésznő példátlan karrierjének állít emléket, hanem a Nemzeti Színház három további kiemelkedő színésznőjének, Jászai Marinak, Márkus Emíliának és Gobbi Hildának is, így a kiállított tárgyak összesen 140 év történelmét idézik meg. Bár Bajor Gizi villamúzeuma ma nem egészen úgy fest, ahogy annak idején, a csodálatos neobarokk épület és a környező kert igazán fantasztikus díszletet nyújtanak a magyar színháztörténet megismeréséhez.

Cím: 1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
További részletek

Bartók Béla Emlékház

Fotó: Bartók Béla Emlékház
1932-ben Bartók Béla (1881-1945) egy elbűvölő, háromszintes budai házat bérelt ki távol a belváros zajától, és ebben a békés oázisban élt és alkotott egészen 1940-ig. Ekkor tette át székhelyét az Egyesült Államokba, ahonnan azonban a második világháború eseményei miatt már nem térhetett vissza. A nagy 20. századi zeneszerző és úttörő népzenekutató elutazásakor rengeteg, szívéhez közel álló tárgyat hagyott hátra, ezért úgy tartják, hogy ma ez az emlékhely a legteljesebb lenyomata Bartók életének – megnézhetjük például népi hangszereit, szemüvegét, karóráit, mellényeit, sőt a múzeum egy cigarettacsikket is megőrzött az utókornak.

Cím: 1025 Budapest, Csalán út 29.
További részletek

Kodály Zoltán Emlékmúzeum

Fotó: Kodály Zoltán Emlékmúzeum
Nemzetközileg elismert zeneszerzőnk, Kodály Zoltán (1882-1967) több mint négy évtizedig élt családjával a nevét viselő köröndön. A belvárosi, négyszobás lakásban ma egy igen inspiráló tárlat található, az enteriőr pedig épp olyan, mint amikor a maestro itt ülve komponálta műfaji korlátokon átívelő melódiáit. Kodály színpompásan berendezett nappali- és zongoraszobája, zenetörténeti, néprajzi és magyar irodalmi művekkel teli könyvtára, népi hangszerei és a 20. század elejéről származó hangfelvevő berendezések is megtekinthetők.

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 87-89.
További részletek

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Krúdy Gyula (1878-1933) remek érzékkel és nem kevésbé ékes stílusban ragadta meg a budapesti polgárság jellegzetes életképeit, érzékletesen leírva, hogy ettek és ittak a népek a főváros nagyszerű éttermeiben – így szinte sorsszerű, hogy a magyar vendéglátásról megemlékező legfőbb intézményünknek most már az író egykori óbudai otthona is része. A szobákat, melyekben a gyakran anyagi gondokkal küzdő művész végül letelepedett és életének utolsó éveit töltötte, ma plakátok díszítik, ezeken a Krúdynak korábban otthont adó hotelek és bérelt szobák láthatóak. Külön érdekesség, hogy a múzeumban egy Krúdy művei alapján berendezett éttermet is kialakítottak.

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.
További részletek

Liszt Ferenc Emlékmúzeum

Fotó: Liszt Ferenc Emlékmúzeum
Virtuóz komponistánk, Liszt Ferenc (1811-1886) legendás pályafutása végén alapította a róla elnevezett Zeneakadémiát, és személyes mentora volt a 19. század legnagyobb magyar tehetségeinek. Bár ezért fizetséget nem fogadott el, az Andrássy úton álló régi iskolaépületben lakást biztosítottak számára, ahol ma több személyes tárgyát bemutató emlékmúzeum tiszteleg az elképesztő tehetségű zeneszerző és zongoraművész előtt – megnézhetjük például a művész ezüst kottatartóját és beépített miniatűr zongorával ellátott, diófa íróasztalát.

Cím: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.
További részletek

Róth Miksa Emlékház

Fotó: Róth Miksa Emlékház
A századfordulón emelt számos budapesti szecessziós épület közül nem egyet az iparművész, Róth Miksa (1865-1944) elragadó mozaikjai és ólomüveg ablakai díszítenek – sokan talán nem is tudják, hogy a Parlamentben is láthatóak a munkái. A pesti belvárosban, Róth egykori magánlakásában legismertebb műveiből készült tárlat várja a látogatókat, sőt a Róth család rekonstruált, százéves bútorokkal berendezett lakószobáit is meg lehet nézni. A múzeum nemrég felújításon esett át, 2015. március 10-e óta azonban ismét látogatható a megszokott nyitvatartási időben.

Cím: 1078 Budapest, Nefelejcs u. 26.
További részletek

Koller Galéria

Fotó: Koller Galéria
A Várhegyen álló épület, amelyet ma a nagy presztízsű Koller Galéria foglal el, régen a híres magyar szobrászművész, A Keresztapa második részéből Michael Corleone testőreként is ismert Amerigo Tot (1909-1984) otthona és műterme volt. A galéria a kortárs magyar művészet egyik legfőbb kiállítóhelye, de az egykor itt alkotó művész emlékét sem felejtették el, így állandó emlékszobát rendeztek be Tot műalkotásaival, szobrász eszközeivel és személyes tárgyaival. Ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a galéria privát szoborkertjét és a városra nyíló, lenyűgöző kilátást.

Cím: 1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 5.
További részletek