Gasztró
7 tipp, hogy merre menj Márton-napi libalakomáért
Fotó : Macesz Bistro
Macesz Bistro

Idén sosem látott méreteket öltött a hagyományos Márton-napi libakészültség. Az ország éttermei a libaleves-ludaskása-libacomb triumvirátust készítik a hétvégén, legjobb tudásuk szerint. Egy őszi belföldi gasztrokampány záróakkordja a november 11-re eső lakoma, melyhez adunk egy kis segítséget, hogy mégis hol érdemes idén jól “belibázni”. Hét éttermet ajánlunk, különböző árkategóriában.

Szubjektív listánk azokat az éttermeket vette sorba, ahol konkrét, meghirdetett libás fogásokról is tudtunk. Ezen felül az alábbi linken további budapesti és országos éttermek között válogathatunk.

Rosenstein Vendéglő Bock Bisztró Stand25 Bisztró Émile Macesz Bistro Cupákos Hadik

Rosenstein Vendéglő

Fotó: Rosenstein Vendéglő

Az egyik leggazdagabb és leghagyományosabb Márton-napi menüt természetesen a Rosenstein Vendéglő állította össze. Két személyes libaízelítő májjal, zsidótojással, töltött libanyakkal és libatöpörtyűvel, libarilette, libakocsonya, libaleves és Márton-napi libatoros, sült libamell birsalmás jus-vel, káposztával töltött tésztával, nagymama ludaskásája, sólet libafinomságokkal – ezt mind Tibi bácsiéknál kóstolhatjuk.

 

Árszínvonal: 4/5

Rosenstein Vendéglő
  • 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

Bock Bisztró

Fotó: Bock Bisztró

A pesti Bock ajánlatán olyan fogásokat találunk, mint például a sült libamáj, homoktövis, füge vagy a tejben sült libacomb káposztás sztrapacskával. Egy újítóbb, egy hagyományosabb receptúra.

 

Árszínvonal: 4/5

Bock Bisztró
  • 1073 Budapest, Erzsébet körút 43.

Stand25 Bisztró

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Széll Tamásék is libára hangolták a hétvégét. A libamáj terrine újra felkerült a Stand25 repertoárjára, de olyan különlegességekkel is készülnek, mint a ludas taronya erdei gombákkal, zöldségekkel.

Árszínvonal: 4/5

Stand25 Bisztró
  • 1054 Budapest, Hold utca 13.

Émile

Fotó: Émile

A budai Émile-nél is beálltak a libasorba és fantáziadús menüt állítottak össze: sült libaleves szarvasgombás-húsos raviolival, füstölt libamell birsalmával, házi kaláccsal, pisztráng csicsókával, libamáj pralinéval, mandulás aranymazsolával, rózsaszín libamell gerslivel, céklával, áfonyával és lúdláb XXI. sz., meggy sorbet-val kerül az elegáns családi étterem asztalaira. 

 

Árszínvonal: 4/5

Émile
  • 1026 Budapest, Orló utca 1.

Macesz Bistro

Fotó: Macesz Bistro

Magyaros-zsidó konyha jellemzi a Maceszt, a VII. kerület szívében, ezért nyilvánvaló, hogy nem hagyják ki ezt a ziccert és hagyománytisztelő módon töltik a hétvégét. Libaconsommé, libagombóccal, libamáj, körte, mogyoró, libacomb hagymás törtburgonyával és párolt káposztával, valamint lúdláb torta alkotja az ünnepi menüt. 

 

Árszínvonal: 3/5

Macesz Bistro
  • 1072 Budapest, Dob utca 26.

Cupákos

Fotó: Cupákos

A Tasnádi Ákos-féle Dob utcai újhullámos “hentesüzlet”, a Cupákos sem vacakolt, összeállított két ütős burgert: a Libaburger zsályás libamellet, rukkolát, körtemustár tartalmaz, míg a Royal Libaburger ennek az urasabb változata és libamáj, valamint bacon is kerül bele. 

 

Árszínvonal: 2/5

Cupákos
  • 1074 Budapest, Dob utca 31.

Hadik

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A Bartók Béla út Hadikja sem marad ki a szórásból, Apor Ádám konyhája olyan fogásokat ajánl Márton-napra, mint a libaleves füstölt libamellel és macesz gombóccala konfitált libacomb erdei gombás gerslirizottóval és a lúdláb torta. 

 

Árszínvonal: 2/5

 

Hadik
  • 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.
  • A konyha 12:00-23:00 között tart nyitva.