Élmény
7 szokatlan nézőpont fotózáshoz
7 szokatlan nézőpont fotózáshoz

Hiába jósolták az internetguruk a képeslap és az útifényképezés halálát: mindkét műfaj él és virul. Ha megnézzük a flickr fotóportált, és a keresőbe beütjük, hogy Budapest, egymilliónál jóval több képet dob fel (és milyen jókat!). Az alábbi listában nem szerepelnek a visszatérő, hálás témák: több híd egyszerre, a Halászbástya valamelyik lőrésén át a Bazilika, a Lánchíd oroszlánjai és a Királyi Palota stb.

A pesti oldal, a Hegyalja úton lassan leereszkedve A Parlament a Batthyány téri csarnok első emeletének kávézójából A városmajori Jézus Szíve harangtornya a Széll Kálmán térről A Westend bevásárlóközpont belseje a tetősétányról, üvegen keresztül A Bazilika a nevét gyakran váltogató söröző teraszáról A Szabadság híd és a Gellért-hegy a Nagyvásárcsarnok galériájáról A Vár hátulsó oldala a Martinovics-hegy (Kissvábhegy) tetejéről
Lehetőség szerint „bridge” típusú gép kell a városfényképezéshez, amelynek nagy, akár 20-24-szeres a zoom-átfogása. Ezzel aztán mindenhez közel mehetünk. Budapestieknek pedig elég egy látcső. Hiszen nekik az élmény a fontos. Akár megörökítjük ezeket a panorámákat, akár nem, egy dolgot mindenképpen érdemes megtennünk: emlékezni rájuk!

A pesti oldal, a Hegyalja úton lassan leereszkedve

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ez az egyetlen nézet, ahonnan a Duna-parti szállodák nem túl magasak. Autóból nem biztos, hogy menni fog. Sétáljunk le komótosan.
Duna-korzó

A Parlament a Batthyány téri csarnok első emeletének kávézójából

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Feltárul az épület arányos nyugalma. Innét úgy tűnik, nem volt igaza Illyés Gyulának, aki egy naplójegyzetében arra utalt, hogy neki olyan ez az épület, mint egy gótikus templom és egy török fürdő keresztezése.
Parlament
  • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

A városmajori Jézus Szíve harangtornya a Széll Kálmán térről

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Modern kockákból összerótt, áttetsző forma, érdemes egy óriási körben több szögből is lekapni. Tökéletességével alig lehet betelni.
Városmajori Jézus Szíve-templom

A Westend bevásárlóközpont belseje a tetősétányról, üvegen keresztül

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Őrült liliputiak tömege szaladgál a boltok között. Minden napszakban érdemes felvételt készíteni. Ha már fent vagyunk, kapjuk le a pesti városi dzsungelt és a budai hegyeket is.

A Bazilika a nevét gyakran váltogató söröző teraszáról

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ide nagy látószögű objektív kellene – a régi, analóg terminológia szerint 24 mm-es gyújtótávolságú. Ezt nem biztos, hogy tudja a fent említett „bridge” típusú kamera. És akkor nem lesz benne az egész templom – hiszen nem tudunk eléggé hátrálni.
Szent István-bazilika

A Szabadság híd és a Gellért-hegy a Nagyvásárcsarnok galériájáról

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Itt az ablak nem mindig elég tiszta, ezen kétféleképpen segíthetünk: egy lágyító előtéttel (ezt utólag is előidézhetjük, amikor a monitoron javítgatjuk a képet), vagy egy magunkkal vitt törlőronggyal.
Központi Vásárcsarnok

A Vár hátulsó oldala a Martinovics-hegy (Kissvábhegy) tetejéről

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Innét nem nagyon szokták fényképezni a várost. Pedig kellemes kirándulás ide feljönni. Útirány: Városmajor utca – Gaál József utca
Budai Vár