Élmény
7 helyszín a Szigeten, ha már unod a koncerteket
Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest
Sziget Beach 2018

Fesztiválozni elsősorban a közösségi élményért és az emlékezetes fellépésekért járunk. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejteni, hogy utóbbi éppúgy takarhat egy késő esti tűzzsonglőr show-t, mint egy bombasztikus Wolf Alice koncertet, ahogy előbbi nem feltétlenül kell hogy kimerüljön egy együtt végigénekelt Desiigner show-ban az A38 sátorban. Ha az ötödik napra már meguntad az ismeretlen neveket a Sziget lineupjában, vagy csak kiszakadnál a koncert-koncert-koncert mókuskerékből, ajánlunk hét helyet, ahol nem várt élményekkel lehetsz gazdagabb.

Sziget Beach – Cöxpon Chill Garden GameLandHub Cinema Hungary/TEDxBudapest Salon Sport TV Sportzóna Fidelio színház- és táncsátor Sakksátor Cirque du Sziget

Sziget Beach – Cöxpon Chill Garden

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Pumped Gabó óta tudjuk, hogy a fesztiválok a zenei élmények mellett ugyanannyira szólnak a kockahasról, a már-már fonott kalácsra emlékeztető izomzatokról és persze ezek minél hangsúlyosabb mutogatásáról. A Sziget Beach pedig tökéletes erre, ahogy arra is, hogy két koncert között kikapcsolódhassunk némi röplabda, tenisz, dinamikus jóga vagy épp zumba segítségével. Eközben a nonstop üzemelő Cöxpon Chill Gardenben számos rekreációs program segíti majd a testi-lelki felfrissülést, hogy a buliforgatag közepette is megtarthasd a lelki békéd. Mindegy, hogy párnákon heverészve szürcsölnél chai teát vagy táncolnál a felkelő nap fényében, ez a te helyed!

GameLandHub

Fotó: Hölvényi Kristóf / We Love Budapest

Játszani mindenki szeret; nemcsak azért, mert remek kikapcsolódás, hanem mert úgy hozza össze az embereket, mint egy felejthetetlen koncert – itt ráadásul nem is feltétlen kell túlkiabálni a másikat. Hogy mennyire jó közösségépítő lehet a digitális vagy hagyományos játék, azt pedig a Sziget alatt a GameLandHubnál lehet megtapasztalni. PS4, XBOX, e-sport, darts, póker, Rubik-kocka, partytársasjátékok, kooperatív társasjátékok – a képzett játékmesterek segítségével egyik sem lehet kihívás a számunkra. Vagy mégis, de hát nem pont ez a szépségük?

Cinema Hungary/TEDxBudapest Salon

Fotó: Films Boutique

A Nemzeti Filmalap és a TedxBudapest közös helyszíne – nem meglepő módon – a közelmúlt magyar mozisikereivel (Valami Amerika 3, Pappa Pia, Lajkó – Cigány az űrben, Testről és lélekről és még sok más, eredeti nyelven, angol felirattal), valamint klasszikus és animációs filmekkel vár mindenkit, aki nem csak a headlinerek szónoklataira kíváncsi. Emellett lesznek érdekesebbnél érdekesebb beszélgetések, viták és izgalmas előadások, olyan témákban mint az örökbefogadás, saját magunk újradefiniálása, a zene megszokottól eltérő aspektusai vagy a folyószennyezés a XXI. században. Ráadásul a sátor légkondicionált, így a tűző nap elől is elbújhatunk.

Sport TV Sportzóna

Fotó: Fűrész Zsolt / We Love Budapest

Bár együtt ugrálni a kedvenc fellépőtökre a barátaiddal is egyfajta testmozgás, a Szigeten azért ennél több fajta lehetőség van. Például a Sport TV Sportzóna, ahol reggel tíztől este hétig alaposan átmozgathatod magad. Van műfüves focipálya, két strandröplabdapálya, streetball, frisbee, petanque, tollaslabda, darts és csocsó is. Ha pedig villantanál, a street workout edzőkereten vagy a napindító jógákon megteheted, az evezős ergométerről nem is beszélve.

Fidelio színház- és táncsátor

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

A nemzetköziség nem csak a fellépő zenészek sajátja a Szigeten: a Fidelio színház- és táncsátor a már megszokott módon, naponta nyolc (esetenként több) előadással mutatja be a magyar és globális kortárstánc világ már jól ismert alkotóit, illetve a fiatalabb generáció képviselőit is. Előbbi csoportból kiemelnénk például a Frenák Pál Társulat Birdie-jét, ami a magával ragadó elektroakusztikus zenei világ, az egyedi tér-élmény és a repülés-motívum találkozása. Utóbbiak közül pedig jó választás a francia Cie Bilbobasso Amorja, ami egyszerre játékos és vad, kiszámíthatatlan és lendületes, de mindenképp megváltoztatja azt, ahogyan  a veszekedésről gondolkozol!

Sakksátor

Fotó: Hölvényi Kristóf / We Love Budapest

Elsőre talán nem a Sziget jut eszünkbe mint ideális környezet egy több órás, folyamatos koncentrációt igénylő sakkpartihoz, a Magyar Sakkszövetség azonban máshogy gondolta. A Sakksátorban amellett, hogy partibemutató elemzésekkel egybekötött oktatások segítségével mindenkiből kihozzák a benne élő Kaszparovot, a világ minden tájáról érkező játékosokkal is összemérheted a tudásod vagy indulhatsz feladványfejtő versenyeken, esetleg a fesztiválbajnokságon. Ráadásul idén először – a játék szabályait kicsit módosítva – a szerelmespárok is összemérhetik a tudásukat, úgy, hogy egy pár csapatként felváltva lép fel a másik szerelmes pár tagjai ellen.

Cirque du Sziget

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Ha a Színház- és Táncsátor darabjainál valami látványosabbra vágyunk, jó választás lehet a Cirque du Sziget, ahol napközben egy hatalmas sátor és egy szabadtéri színpad felváltva kínálja a világ minden tájáról érkező cirkuszművészeinek látványos és magával ragadó produkcióit, este pedig az Afrique en Cirque akrobatái zárják az egész napos mutatványsorozatot. A Groupe Acrobatique de Tanger ősi tradíciókon alapuló egyedi stílusától vagy a  Tűzmadarak tűzzsonglőr-showjai láttán minden száj tátva marad majd – és akkor még csak két programot emeltünk ki. Kötelező látnivaló!