Élmény
7 budapesti pad, megpihenni, elmélkedni
Fotó : Panoramio
7 budapesti pad, megpihenni, elmélkedni

Budapest már több mint száz éve a köztéri padok városa lett. Vaszary János akvarellje a Dunakorzót ábrázolja, ahol csak a jobb módúak üldögélhettek, hiszen fizetni kellett érte. Manapság szerencsére a köztér-megújítási programok versengenek az eredetiségben. Ki emlékszik már a Kádár-rendszerből megmaradt, kényelmetlen típus-padcsaládokra? 

A Buchwald-székek  Liszt pad Kányádi-pad Gozsdu udvar Meghímzett padok a Vígszínház mellett Az Országbíró utcai lakótelep egyedi padjai A Kálvin tér ügyes padjai

A Buchwald-székek 

Fotó: elismondom.wordpess.com
Buchwald Sándor vasbútorgyáros 1890-ben szerzett jogot arra, hogy székeket helyezzen ki a Dunakorzóra, és díjat szedjen értük. A bőrtáskákkal föl s alá loholó idős hölgyek előbb 5 majd 3 krajcárt szedtek az üldögélésért. A székek nagyon népszerűek voltak. A két háború között már 4-5 sorban sorakoztak a nehéz, éjszakára ennek ellenére összeláncolt székek. Mai utódai a 80-as években jelentek meg, amikor kitiltották innen az autókat (lásd a cikk fő képét).
Duna-korzó

Liszt pad

Fotó: 6.kerulet.ittlakunk.hu
Az Andrássy úti Régi Zeneakadémiát (Vörösmarty utca sarok) hirdeti ez a közelmúltban átfestett pad. 2011-ben, a Liszt bicentenárium alkalmából Simplicissimus, a Budapest folyóirat publicistája azt javasolta, hogy nevezzék át a Vörösmarty utca földalatti-megállót „Liszt Múzeum” névre, ez hatalmas reklám lenne, és igazán nem kerülne sokba…
Liszt Ferenc Zeneakadémia

Kányádi-pad

Fotó: elismondom.wordpress.com
Az egyik legbájosabb titkos hely a városban, amely mellett ezrek mennek el minden nap. Kányádi Sándor egy 1983-as versében azt írta, hogy nem vágyik másra, csak egy padra az Arany Jánosról elnevezett metróállomáson. A Főváros 2003-ban megadta neki. A vers alá ez van írva: „Ez itt Kányádi Sándor padja, aki fáradt, megpihenhet rajta.”

Gozsdu udvar

Fotó: Simplicissimus 
Az egykori kúriai bíró hagyatékából épült hatalmas átjáróház hiába újult meg, sokáig úgy tűnt, nem tud életre kelni. Míg aztán 2011 körül egyik szórakozóhely nyílt a másik után. Ezek már nem klasszikus romkocsmák, hanem 2.0 típusúak, erről sokat lehet olvasni a welovebudapesten itt. A Dob utca felé eső udvarba bájos, újrahasznosított anyagokból készült padok kerültek – nagyon ide illenek.
Gozsdu Udvar

Meghímzett padok a Vígszínház mellett

Fotó: epiteszforum.hu
Amikor a Vígszínház melleti Ditrói Mór utcából kitiltották az autókat, különleges padokat építettek, amelyek sikerrel ötvözik a népművészetet és a kortárs designt – nem kis mutatvány. A tervező, Szakács Barnabás tájépítész, a Vígszínház plüsszékeit is az ihlet forrásaként említette. Érdekes ellenpontja a KINO kávéháznak, amelyben a mozi sajnos már bezárt.
Vígszínház

Az Országbíró utcai lakótelep egyedi padjai

Fotó: Varga Péter István, epiteszforum.hu
Ma már a lakótelepi köztereket is pályázat útján újítják fel. Így kerülhetnek ilyen egyedi és dögös, mégis öntisztuló padok pl. a XIII. kerületi lakótelepre. Jártatok már ott? A Béke tértől kicsit kijjebb.

A Kálvin tér ügyes padjai

Fotó: bkk.hu
A lassan elkészülő Kálvin tér egyes elemeit nehezen szokták meg a budapestiek. A számos pad nem tartozik ezek közé. Talán még nem vettétek észre? Különösen érdekes ahogy a puhán megformált kőperem faanyagban folytatódik… Lehet, hogy hamarosan ez lesz a tinédzserek első számú találkozóhelye, nem pedig az Oktogonon a metrólejáró és a Burger King közötti szűk hely? 

Ha tetszett ez az összeállítás, akkor olvass tovább a témában , , na meg .