Gasztró
6 tuti tipp, ahol a város legjobb pho leveseit eheted
Fotó : Szabó Gábor / We Love Budapest
hanoi xua, kálvin, pho leves, vietnami konyha, pho

Sok kiejtést ismernek, ugyanúgy számos történet kering kialakulásának történetéről is. A XX. század második felében, Észak-Vietnamban, a francia hódoltság idején a lakosság kénytelen volt a hódítók asztaláról megmaradt marhahúst és csontokat is felhasználni, új, tartalmas, laktató fogás készítésének reményében. Neve is a francia “pot au feu”-ből ered, vagyis “tüzes tálnak” hívják. A Vietnamból elvándorlók jóvoltából az egész világ megismerhette a levest, mely városonként, régióként másképp értelmezendő – ugyanígy éttermenként változik a stílus, az édes/sós balansz és a hozzá kínált zöldségek, szószok felhozatala is. Hat olyan helyet mutatunk, ahol élmény a pho-evés.

Good Morning Vietnam Hai Nam Pho Bisztró Vietnami Speciális Melegkonyha Khan Hanoi Xua – Nagyvárad tér Funky Pho

Good Morning Vietnam

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A fiatal testvérek által vitt Nagysándor József utcai Good Morning Vietnam nyitása után kicsivel felfigyeltünk a helyre, hiszen nagyon jó ár/érték aránnyal bír és egészen újféle vonalat hoztak be az átlagosabb büfék életébe: szofisztikáltabb tálalás és folyamatos megújulás jellemző rájuk. Legalább 5-6-féle pho közül választhatunk, melyek 1 literes kiadásban, gazdagon hússal megrakva érkeznek. Kuriózum a steakes változat, de a klasszikus, pirított fokhagymás marhás a biztos befutó. Vegetáriánus vendégeiknek sem kell salátát enniük, tofuval és tengeri korallal is készítenek pho-t. 

 

 • Árak: 1390 forinttól
Good Morning Vietnam
 • 1054 Budapest, Nagysándor József utca 1.

Hai Nam Pho Bisztró

Fotó: Hai Nam

A Hai Nam sokaknak egyféle vallás – máshol nem is hajlandóak vietnami levest fogyasztani, csakis az újbudai családi kisvendéglőben. Forgalommal éppen ezért is számolnunk kell, de megéri a várakozás is, hiszen eleve házilag készített tésztával érkezik a bőséges, gazdag ízű leves, ami kivételes budapesti viszonylatban. A hazai vietnami közösségek is szívesen járnak hozzájuk, ez pedig eleve jó ajánlólevél. A pho bo forrázott hátszínnel a kedvencünk. 

 

 • Árak: 1290 forinttól
Hai Nam Pho Bisztró
 • 1117 Budapest, Október 23-a utca 27.

Vietnami Speciális Melegkonyha

Fotó: Balkányi László / WLB

Kőbányán, a 3-as villamos vonalán találjuk a Speciális Vietnami Melegkonyhát, amely nem csak a szomszédos tv-stúdió dolgozóinak kedvenc ebédlője, hanem a kerület vietnami lakosaié is. Nagyobb étkezős ünnepségekbe is sokszor belefuthatunk náluk, ahol leginkább a hot pot rendszer szerint esznek. Ízgazdag a pho, melyből a pirított marhás a kedvenc, de a kevésbé karakteres csirkehússal érkezőre sem lehet panasz. Képünkön egy “ajándék leves” szerepel: ha éppen nem olyan nagy a forgalom és asztalunknál nem mindenki rendel levest főételnek, azok is kapnak egy csészével, akik várakoznak. 

 

 • Árak: 1290 forinttól
Vietnami Speciális Melegkonyha
 • 1105 Budapest, Előd utca 1.

Khan

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A stílusos, fúziós bisztró Kelet-és Dél-kelet Ázsia legkülönlegesebb ízeit hozza el Újlipótvárosba, mely felhozatalból természetesen nem maradhat ki a pho sem. A Khan adagja nem megy az elegánsabb tálalás rovására, náluk is kiadósak a levesek, melyekből általában 4-5-félét találunk az étlapon. A legjobb választás az érdekes módon, a magyar konyha ízeihez igazán közel álló vörösboros marhás verzió, ami ragusabb, mint a megszokott pho levesek. 

 

 • Árak: 2350 forinttól
Khan
 • 1133 Budapest, Ipoly utca 3.

Hanoi Xua – Nagyvárad tér

Fotó: Hanoi Xua / Facebook

Pár sarok csak a Nagyvárad tértől a Hanoi Xua, ami szintén az étterem kategóriába tartozik, amit rendhagyóan bő menüje is mutat. Ha sikerül a tekercsektől eljutni a levesekhez, összesen tizenkettőt találunk az étlapon. Nehéz a döntés, ám jó hír, hogy két méretben rendelhetjük őket, vagyis akár kettőre is rápróbálhatunk, ha elszánt levesezők vagyunk. A csípős-savanyú tenger gyümölcseivel készülő pho csípőssége meghökkentő, míg a pho rau vegetáriánus variáns, forrázott pak choy-jal, kínai kellel, babcsírával és tofuval. Persze az alapokhoz is nagyon értenek.

 

 • Árak: 1390 forinttól
Hanoi Xua - Nagyvárad tér
 • 1096 Budapest, Ernő utca 30.
 • Konyha nyitva: 21:00

Funky Pho

Fotó: Funky Pho Facebook

A Funky Pho csak azért lóg ki a csapatból, mert ez az egyedüli hely, amit nem vietnamiak visznek, hanem az ázsiai kultúra és gasztronómia iránt elkötelezett, sokat látott, kóstolt, érzett magyar tulajdonosok. Az igyekezet és az alázatos munka meghozta a gyümölcsét, még mindig tuti helynek számít a Funky, pacalsaláta és pho ügyben is. A gyömbéres marináddal készített hátszínes, valamint a sous-vide lábszáras is kiváló, pláne, ha jól megkínáljuk őket a ház csilipasztájával és lime-mal. Immár vegán (!) változatot is főznek, ami izgalmas lehet azoknak, akik élveznék a pho ízvilágot, de nem fogyasztanak állati eredetű alapanyagokat.

 

 • Árak: 1190 forinttól
Funky Pho
 • 1066 Budapest, Mozsár utca 7.