Szórakozás
5 nemrégiben újranyitott budapesti klub az őszi estékre
Fotó : Tesla Facebook
5 nemrégiben újranyitott budapesti klub az őszi estékre

A nyárnak hivatalosan is vége, a tetőteraszok is bezártak, így a budapesti éjszakai élet ismét a kluboktól hangos – amelyek közül sok csak nemrég nyitott újra ki. De hol játszanak deep houset, footworköt vagy éppenséggel szikár detroiti technót? Hová menjünk, hogy megtapasztaljuk azt a fajta élményt, ami miatt a nemzetközi sajtó már az új Berlinként emlegeti a magyar fővárost, annak éjfekete technó-kazamatáival és nemzetközi szintű szórakozóhelyeivel együtt? Irányt mutatunk a bulinegyeden belül és kívül.

Tesla Lärm AETHER Toldi Klub KRAFT

Tesla

Fotó: A Tesla Facebook-oldala
A Tesla Budapest, és az udvarán megnyílt Neon Udvar 21. századi ritmusokkal, profi bártenderekkel és egyedülálló hangulattal tette vonzó bulicélponttá az Elektrotechnikai Múzeum transzformátorházát és annak előterét. Kint a nem mindennapi Sound Ceiling biztosítja a talpalávalót, míg a klub földszintjén, amely 900 fő befogadására képes, aVOID hangrendszer 110 decibelje teszi ugyanezt. Ha a mainstream tánczenére esküszöl, itt a helyed, de mivel hétvégenként garantált a telt ház, érdemes betervezni egy korai érkezést. Annyit garantálhatunk, hogy így sem lesz idő unatkozni.
Tesla Budapest

Lärm

Fotó: A Lärm Facebook-oldala
A Lärm valószínűleg a budapesti éjszakai élet legsötétebb kazamatája, a klub, ahol újra értelmet nyer az underground fogalma. Ezt támasztja alá a beltéri dizájn is: itt nincsenek csiricsáré koktélok, táncoslányok vagy fölösleges díszletek, csak a legizgalmasabb hazai és nemzetközi fellépők, akik lefedik az elektronika minden szegletét a basszuszenétől a footworkig. A decibellimit hiánya miatt pedig biztosak lehetünk abban, hogy minden úgy szólal meg, hogy arra még a Berghainban is csak csettintenének. A kétszázötven fős befogadóképesség hátulütője viszont, hogy a klub hamar megtelik, így ide is érdemes korán érkezni.
Larm
  • 1073 Budapest, Akácfa utca 51. (1. emelet)

AETHER

Fotó: Az AETHER Facebook-oldala
A Gozsdu Udvartól nem messze található AETHER tavaly decemberben nyitott és hamar híre ment, nem ok nélkül: a Funktion One hangrendszer jóvoltából minden egyes ütem szinte fizikai élmény, a tánctér pont ideális méretű (összesen háromszáz ember fér el rajta), a vizuálokat pedig aki egyszer látta, valószínűleg többé nem felejti el. Ráadásul a program a hazai és a nemzetközi DJ-/producer színtér kiválóságaiból áll össze, így minden adott az emlékezetes estékhez. A klub várhatóan ismét csak májusig tart nyitva, így érdemes minden alkalmat kihasználni.
AETHER
  • 1072 Budapest, Király utca 13. (Gozsdu udvar)

Toldi Klub

Fotó: A Toldi Facebook-oldala
A Toldi nemcsak az egyik legmenőbb belvárosi művészmozi, hanem a fiatalok közkedvelt éjszakai találkozóhelye is. Az utolsó film után a vetítőgépek helyett a Martin Audio hangrendszer felel a szórakoztatásért, a fellépők szelektálásánál pedig alapelv, hogy a jövő és a jelen legizgalmasabb zenéjét játsszák, hozzáértéssel, kompromisszumok nélkül. Így érdemes errefelé irányítani a fixit vagy a longboardot, ha kíváncsi vagyunk a kurrens (tánc)zene legaktuálisabb vadhajtásaira, vagy ha csak simán kikapcsolódnánk valahol. Estéről estére így tesz közel 350 ember, megtöltve a táncteret, egy biztos tehát: valamit jól csinálnak a Toldi Klubnál.
Toldi Klub
  • 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

KRAFT

Fotó: A KRAFT Facebook-oldala
Erőteljes dizájn, erőtől duzzadó környezet, erős zenei felhozatal – ez néhány szóban a Zrínyi utcai KRAFT. Az indusztriális sikket színes neoncsövekkel és energikus dizájnnal ötvöző klub ötcsillagos hang- és fénytechnikával ejti rabul az érzékszerveket, főleg az általában telt házas tematikus napokon. Ez utóbbiakon a hiphop, az RnB, a club és a deep house uralják a Bazilika környékét és a táncteret, egészen addig, ameddig bírjuk krafttal. Megsúgjuk: még akkor is így van, ha az érkezésünkkor nem gondoltuk volna.