Gasztró
4+1 hely, ahol jobbnál jobb halakat ehetsz
Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
4+1 hely, ahol jobbnál jobb halakat ehetsz

A halas irány meglepően az egész 2016-os budapesti gasztroéletre nagy hatással van. Vegyük például a Bocuse d’Or vagy ezzel együtt a Gourmet Fesztivál tematikáját, melyben a vadhús mellett a hal is fontos szerepet kapott. Örömmel konstatáltuk, hogy egyre több olyan ember nyúl ehhez az alapanyaghoz, aki ért hozzá, jártas benne. Mert hiába nincs tengerünk, folyami halakból is lehet csodás és értékes ételeket készíteni. Négy halban nagy helyet mutatunk be, egy pedig felkészül.

Halműhely (Bezárt) Nemo Pest Halkakas Terasz Stég + Hello Hal

Halműhely (Bezárt)

A Halműhely nemcsak kínálata miatt egyedi, hanem azért is, mert egészen meglepő környéken található: a Városligethez közel, a Dózsa György úton. Végtére is, ha nem a Ligetben piknikeznénk vagy Pántlikáznánk, jól jön egy halas a környéken. Pláne egy ilyen! A hangulat a vidéket idézi, hokedliken fogyaszthatjuk el ebédünket/vacsoránkat, mely lehet nagyon jó minőségű hazai hal, valamint kolbász, hurka és csülök. Mi most kifejezetten a repceolajban sült halas fogásokat kóstoltuk. Ez az omega zsírsavakban gazdag növényi olaj az egyik titka a Halműhely minőségének. Szagtalan reformolajról beszélünk, mely a fűszeres panírok ízének igazi katalizátora. Náluk a fogások dekára mennek, kedvező árszabással. A ház halászléje (990 Ft/ 4,5 dl + pontypatkó) nem zsíros, házi kenyérrel a legütősebb, ám nagy kedvencünk lett a különleges fűszerkeverékkel sütött haltepertő (490 Ft /10 dkg) , mely a kóstolt verziók közül a leghúsosabbnak bizonyult. Hekkért is érdemes betérni hozzájuk, ha nincs kedvünk a Duna-partig (vagy az Atlanti-óceánig) menni. Keszeg, kárász, süllő, harcsa egyben sülve, citrommal megkínálva az igazi, de a hely mártását is ildomos megkóstolni, mely egy háziasított remulád. Ha náluk járunk, mindenképp kérdezzünk rá, hogy van-e a füstölt (!) frissen sült halból, mert hihetetlen intenzív ízeivel, emberes füstösségével egyszerűen verhetetlen. És hiába a burgonyaspirál vagy a sültkrumpli: kenyeret kérjünk mindenhez. Igazit, kovászosat.

Nemo Pest

A budai Nemónak sajnos fekvéséből adódóan kalandos az élete, hiszen a Lövőház utcai pincehelyiség minden áradáskor megjárja. Szerencsére azonban olyan népszerű, hogy a vendégek mindig biztosítják őket rajongásukról, bizalmukról. Olyannyira, hogy régóta érett a gondolat egy pesti egység nyitásáról, ami el is érkezett, immár az Október 6. utcában találjuk a tágas, napfényes és terasszal bővülő Nemo Pestet. A dizájn az első részben a street foodos vonalat erősíti, míg hátrébb az intimebb esti vacsorák hangulatára tervezték a belső teret. Ugyanis a fish&chips, ráknyársak, calamari fritti mellett olyan ételekkel is készülnek, melyek komolyabb, elegánsabb, összetettebb fogások. Ezzel a környék többi vacsorára is specializálódott helyei között alternatívát kívánnak nyújtani azoknak is, akik kifejezetten halételekkel laknának jól. Ők is látványkonyhával mennek, ám az elszívás példásan meg lett oldva, nyoma sincs halszagnak. Levesként a mediterránabb paradicsomos tőkehalleves (1290 Ft) rendelhető, készülnek egy oroszos ízvilágú heringes céklasalátával (1790 Ft) is, ami jó felvezetése a rusztikus kéksajtos zöldségekkel érkező roston harcsának (2490 Ft). Aki szereti a bundázott tenger gyümölcseit, annak a calamari fritti (1690 Ft) koktélszósszal lehet az igazi. S bár halakról szólunk, a Nemo Pest desszertjei közül a szuperédes lávatorta (990 Ft) elég csábító tétel.
NEMO Pest
  • 1051 Budapest, Október 6. utca 7.

Halkakas Terasz

Aki ismeri a Halkakast, nem kell meggyőznünk arról, hogy kiváló minőségű hazai halakkal dolgoznak, hiszen Lévai Zsuzsi tulajdonos édesapja révén került közel a halászathoz és a friss, finom magyar halhoz. Összeállításunk készítése alatt is sok esetben ekéztük magunkat, hogy annak idején miért csak iszapízű, nagyipari magyar halakhoz volt közünk. Ez minket is elvitt a ‘csak tengeri halat eszem’ irányba, ami mint kiderült, badarság. A magyar hal igenis finom, és jó fűszerezéssel azokra a karakterekre erősíthet rá, ami igazán fontos a halhúsnál. A Halkakas Széchenyi-hegyi nyári pop-up egységének egyik főszereplője a ház fish&chips-e (1850 Ft), duplaköleses sörös bundában, aminél régen ettünk jobbat. Roppan a bunda, omlik a hal, pimasz a remulád. A harcsagyros (1850 Ft) is maradandó, mivel a tiszta harcsahúst házi görögös fűszerkeverékkel hintik, így azoknak is ajánljuk, akik még csak most ismerkednek a magyar halakkal. A pontyropogós (900 Ft) érthetően markánsabb ízű, de egy sör vagy fröccs mellé izgalmas nasi. Izgulunk, hogy a nyári hétvégéken kegyes legyen az időjárás és sokszor halazhassunk a Halkakas Teraszon.
Halkakas terasz

Stég

A Gozsdu Udvar Dob utcai végén találjuk a Stég halsütödét, mely a tiszai halakra épít. A szemrevaló üzlethelyiség tapétája nagy kedvencünk, szeretjük a dizájnt és a tálalást is, ami street food hely ellenére nagyon igényes és átgondolt. A tulaj szenvedéllyel beszél a Tiszáról, hiszen 20 éve ott él, mi több, a folyóval együtt, hiszen egy úszóház az otthona. Így nem kételkedhetünk abban, hogy van rálátása a halételek készítésére. Ami kiemelkedően tetszett nekünk a Stégben, az elsősorban a harcsahalászlé (2290 Ft – kis adag, 2990 Ft – nagy adag), mely egy sűrű, fűszeres verzió, hófehér filével tálalva. Őszintén szólva, az ára kissé borsos, de ez sajnos a lokációból fakad. A harcsatepertőjük (2290 Ft) a ropogósabb fajta, épp ezért szerettük, és lilahagymával, csemegeuborkával, citrommal érkezik, ami jópofa megoldás. Többféle halból rendelhetünk fish&chips-et (2290 Ft-tól) és halas tacót is találunk az étlapon. Délben menüztetéssel is foglalkoznak, 1490 forintba kerül két fogás, mely közül az egyik biztosan halas étel. 

Stég Facebook

+ Hello Hal

Fotó: Hello Hal
A Hello Hal nemcsak vendéglátóhely, hanem kvázi egy kampány is, mely népszerűsíti a magyar édesvízi halak gasztronómiai értékét. Tiszaörvényen és Kecskeméten találkozhatunk egységeikkel, melyek színvonalas szereplői a vidéki gasztronómiának, pláne, ha halételekről beszélünk. Hamarosan Budapesten is lesz egy bisztrójuk, a Ráday utcában, amit nagyon várunk, és előre bizalmat szavazunk nekik, mivel vidéki munkásságukat nagyon szeretjük.
HelloHal Fishbar (bezárt)
  • 1092 Budapest, Ráday utca 5.