Gasztró
4 hely, ahova érdemes ebédre érkezni
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
4 hely, ahova érdemes ebédre érkezni

Akik a belvárosban dolgoznak, minden bizonnyal hetente esznek olyan helyeken, ahol elérhető áron kínálják az ebédet. A bevált kedvencek mellett időnként érdemes újakat kipróbálni, hiszen egyre több az ígéretes konyha, kedvelhető koncepció. Kollégákkal, vagy éppen egyedül, négy olyan helyet ajánlunk, ahol kedvező ár-érték arányban ebédelhetünk.

Balettcipő Food Boutique Monk's Bistrot Panificio il Basilico

Balettcipő

Új erőre kapott a Balettcipő, mely klasszikus bisztrós hangulatú, a Hajós utcára kipakolt színes székei viszont kicsit más atmoszférát biztosítanak. A Jakab Dániel vezette konyha kreatív és korrekt, gyakran találkozhatunk újhullámos fogásokkal, különböző textúrák izgalmas találkozásával, merész fűszerhasználattal, viszont a házias ízekhez ragaszkodók is megtalálhatják számításaikat. Sőt, az ebédmenü inkább szól náluk az ismert és szeretett ízekről, mint a túlbonyolított fogásokról. Az előétel mellé egy húsos, vagy vega főételt választhatunk, továbbá desszertet és szörpöt is kapunk mindössze 1350 forintért. A három fogás együtt kiadós ebédet jelent.  

3 fogás plusz szörp: 1390 forint
12:00-15:00

Balettcipő Bisztró

Food Boutique

Csupán 2014 decembere óta várja vendégeit a Food Boutique az Ipoly utcában, mégis hamar a környék kedvence lett. Az elhelyezkedés hibátlan: pár lépés a Pozsonyi út, de már a XIII. belső része is közel van, ráadásul parkolni is jól lehet. Éppen ideális lehet egy úgynevezett business lunch-ra, mely 2190 forint és két fogást tartalmaz. Ha be kéne sorolnunk konyhájuk jellegét, akkor magas szintű bisztrót mondanánk, hiszen modern technológiákkal, kiváló alapanyagokkal, kivételes kreativitással dolgoznak. A fogások általában “érthetők”, ízeikben tradicionálisak, a tálalás pedig nyugodtan mondható extrának, hiszen nem a rózsaalakban vágott répák iskoláját követik, hanem a fine diningra emlékeztető dizájnt. Minden ételükben van valami csavar, de az „újragondolva” szót nem szívesen használják – mi is tudjuk, hogy már elég unalmas ez a definíció.

Réti Sebestyén séf hétről hétre új, szezonális fogásokat készít ebédre a fix étlap mellett. Mikor náluk jártunk, házi májas bruschetta színes retekkel, valamint a coq au vin ízeit idéző kakassal töltött vörösboros cannelloni volt a napi ajánlat. Az adagoktól bőven jól laktunk, kínzó telítettségérzet nélkül, az ízek pedig bebizonyították, hogy nem véletlenül kedvelik egyre többen a környéken a Food Boutique-ot. Extraként csütörtökön és pénteken élő zene is dukál az ebédhez. Érdemes odafigyelni rájuk!  

2 fogás: 2190 forint  
11:30-tól a ‘készlet’ erejéig

Cím: 1133 Budapest, Ipoly utca 1-3.

Monk's Bistrot

A Piarista köz legújabb szereplője jó időben napfényes teraszával csábítja magához a gyors, vagy éppen ráérősebb ebédre készülőket. A Monk’s Bistrot színvonala magasabb, mint amit megszoktunk a belvárosban: a hely elegáns és decens, mégis simán érkezhetünk biciklivel, tornacipőben ebédelni. A és B menü közül választhatunk: 2 fogás 2180 forint, 3 pedig 2980 forint. A szervíz nagyon profi, az ételek pedig csodaszépek és nagyon ízletesek. Általában könnyed, kevésbé megterhelő fogásokkal dolgoznak, sok zöldséget, halat, fehérhúst használnak.Mikor menüjüket próbáltuk, kagyló és rák is a kínálat részét képezték – pedig ezekkel az alapanyagokkal legtöbbször csínján bánnak az ebédmenüs helyek. Ananász carpaccio mézes-chilis rákkal, salátával, valamint az árpagyöngy rizottó, fekete babbal és csirkével volt a például a B menü, amihez egy frissítő citrom posset-et is legyűrtünk. Másodszor jártunk a Monk’s-ban, ahol több mint meggyőző mind az á la carte, mind az ebédes felhozatal. 

2 fogás: 2180 forint 3 fogás: 2980 forint
12:00-14:00

Monk’s Bistrot

Panificio il Basilico

A Városmajor utcában ismertük meg az Panificio il Basilico, ahova Pestről is szívesen átutaztunk Budára egy-egy ízletes péksüteményért. Szerencsére most már a belvárosban is van két főhadiszállásuk, melyből a Cental Passage-os egységbe reggelizni-ebédelni-vacsorázni is betérhetünk. Olaszos konyhát visznek, sok tésztaétellel, igazi vékonytésztás pizzával, sok zöldséggel. Fontos kiemelni, hogy igazán emberes adagok az ebédre kínált ételek, melyek két fogásból és házi szörpből állnak, 1490 forintért. Simán előfordul, hogy egy gyümölcsleves mellé például egy egész 32 cm-es pizzát kapunk, vagy, hogy a salátával körített kolbásztál mellé nagy adag aranygaluskát készítenek. Diétázóknak és életmódváltóknak annyira nem kézenfekvő választás, de egy héten egyszer megengedett lehet a félrelépés. A neo-pékségben pedig bármikor szívesen bűnbe esünk.  

2 fogás plusz szörp: 1490 forint
12:00-15:00

Panificio Il Basilico PIAC - Central Passage