Gasztró
3 ízletes gulyásleves Budapesten
Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
3 ízletes gulyásleves Budapesten

Minket is szíven ütött a kép, amelyet nemrég egy világhírű DJ posztolt egy nálunk kóstolt gulyáslevesről. Műanyag tányérban érkezett, ránézésre is szomorú volt. Ezen felbuzdulva elmentünk pár budapesti étterembe felderíteni, hogy milyen gulyást kínálnak. Három étterem három teljesen különböző gulyásváltozatát teszteltük.

Baltazár – a hagyományos Onyx – a kifinomult Bestia – a pikáns

Baltazár – a hagyományos

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Zsidai-csoport egyik budavári egységében kóstoltuk meg Litauszki Zsolt gulyását, mely mellőzi a sok répát, mégis igazán sűrű a remek marhahús, a burgonya és az igazi csipetke miatt. Kis piros fazékban érkezik a ház kenyerével, s bátran tunkolhatjuk is a tradicionális ízvilágú levest, amelyben nincs csavar, fordulat vagy újragondolás. Egyszerű és nagyszerű, amit bármely ideérkezőnek szívesen ajánlanánk, hiszen a hús, a fűszerezés és már eleve a tálalás is olyan, amit jó, ha alapértelmezett magyarként nyugtáznak a külföldiek (és mi is).

Ár: 2960 forint

Baltazár Budapest

Onyx – a kifinomult

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Egészen különleges az Onyx gulyáslevese, melyet Széll Tamás eredetileg a 2013-as Bocuse d’Or versenyre álmodott meg, ám azóta állandó szereplője a topétterem menüjének. Sem küllemében, sem ízeiben nem emlékeztet a hagyományos verzióra. A nagyon gazdag és testes levest derelyébe rejtett lapockával teszik kompletté. Bezdáni fűszerpaprika, narancs, citrom és kávészemek teszik extrémmé és elegánssá ezt a fogást. Aki járt már a Michelin-csillagos étteremben, tudhatja, hogy az ízek „robbannak”, ez most is így volt: külön-külön a lé és a húsos derelye is intenzív, ám együtt hozzák igazán a „szembecsukós” élményt. Evidens, hogy összeállításunk legköltségesebb darabja. 

Ár: 5000 forint

Onyx
  • 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

Bestia – a pikáns

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Az V. kerület legfrissebb szereplője nemcsak panorámája és esti koncertjei miatt érdemli meg a figyelmet, hanem konyhája miatt is. Bár első látogatásunk előtt azt gondoltuk, hogy extramentes, indusztriális dizájnnal operáló tucathelyet kapunk, az első bestiális falat után tudtuk, hogy sokszor fogunk még hozzájuk járni a szuper zene és a még kiválóbb ízek miatt. Menüjükön már az elhelyezkedésük miatt is kötelező tétel a gulyás, kis jénai edényben érkezik, színesen, sok hússal, illatozva. Chilivel spékelték meg, és zellerkockákakt is találunk a sűrű levesben, amelyet bátran ajánlhatunk külföldi ismerőseinknek, de főételként is fogyaszthatjuk, egy salátával lekísérve. 

Ár: 1250 forint

Bizonyára sokkal boldogabban kanalazta volna a három általunk is kóstolt leves bármelyikét Fedde Le Grand holland DJ, s úgy tűnik, nem csak minket érintett rosszul, hogy egyik kedvenc magyar fogásunk így leszerepelt egy híres külföldinél. A Heineken június 22. és július 12. között elindítja az „Ötcsillagos nap Budapesten” kampányt, melynek lényege a város népszerűsítése saját lakóinak segítségével. A kommunikációs csatorna az Instagram, melyre a résztvevőknek képet kell posztolniuk öt legkedvesebb budapesti programjukról/helyszínükről, ezzel bemutatva a város sokszínűségét. A legkreatívabb a Heineken jóvoltából megélheti álmai 24 óráját! Részletek ITT.
Bestia
  • 1051 Budapest, Szent István tér 9-11.