Élmény
11 dolog, amit a CNN tud rólunk
11 dolog, amit a CNN tud rólunk

Úgy tűnik, hogy a CNN felfedezte, hogy Magyarország mennyire menő hely, mert a hétfői budapesti ajánló után most kiadott egy 11-es listát, ami a magyarokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze. Lassan több turisztikai cikk születik rólunk, mint a „hogyan akarják a republikánusok megakadályozni az Obamacare-t” című végtelen történetről, de ennek mi örülünk, mert a mostani 11-es lista is csupa olyan dolgot árul el, amiért érdemes idelátogatni.

Itt található Közép-Európa legnagyobb tava Fürdőruha kötelező! A magyarok zsenik. Aki nem hiszi, kérdezze a Nobel-bizottságot! Liszt Ferenc még mindig menő A kiskapu, mint járható út Gulyás, mint új élmény A vörös por rabjai vagyunk Sörrel nem koccintunk A tokaji a borok királya Megőrülünk a sportokért Még mindig lovas nemzet vagyunk
– Magyarország az egy főre jutó Nobel-díjasok száma alapján a világ élvonalában van
– Egy főre jutó olimpiai bajnokok tekintetében is elég jól állunk
– A paprika nemzeti érték
– Itt a gulyás alatt levest értenek, nem pedig egy ragut

Robin Marshall cikke ezzel a fun fact-gyűjteménnyel indít, majd egy gyors földrajzóra megállapítja, hogy Magyarország éppen, hogy kisebb Indiana államnál, a 10 millió körüli lélekszám pedig lassan, de folyamatosan csökken.

Itt található Közép-Európa legnagyobb tava

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A Balatonról kiderül, hogy 80 km hosszú, területe 600 km2, és szeretjük csak Magyar tengernek hívni.

A déli part-északi part felállásról is hallottak már, mert a déli részt, főleg Siófokot és a Balaton Soundot ajánlják a bulizóknak, míg az északi part a Balaton csendes része, ami a kisgyerekes családok gyűjtőhelye.

Fürdőruha kötelező!

Fotó: Széchenyi Fürdő
Garantált, hogy nálunk senki nem marad szárazon, mert több mint 1000 termál forrás várja a turistákat. A világ legnagyobb termáltava Hévízen található, Budapesten pedig 118 termálkút vizében lehet csobbanni.
A pesti oldalon található Széchenyi fürdő azt mondja magáról, hogy Európa legnagyobb termálfürdője, a budai részen pedig a szecessziós Gellért fürdő és hotel lehet kiváló célpont.
Széchenyi Fürdő

A magyarok zsenik. Aki nem hiszi, kérdezze a Nobel-bizottságot!

Úgy tűnik, nemcsak mi hirdetjük magunkról, hogy itt minden utcasarkon Nobel-díjas tudósokba lehet botlani, ezt már az amerikaiak is állítják, mert 1905 és 2004 között 13 magyar kitüntetettje volt Alfred Nobel tudományos díjának.

Természetesen zseniális feltalálók is járkálnak közöttünk, az örök slágerek közül előkerül a golyóstoll, a számítógép elmélete és a Rubik-kocka.
Még az is elért hozzájuk, hogy Cséfalvay Zoltán gazdaságért felelős államtitkár nemrég azt mondta: „Büszkén mondhatom, hogy mindent a magyarok találtak fel.” Persze csak viccelt. Talán.

Liszt Ferenc még mindig menő

Fotó: Simplicissimus
Annak ellenére, hogy a zeneszerző szülőfaluja (Doborján) ma már Ausztriában található, és magyar származása mindig is vitatott volt, 2011-ben a felvette az ő nevét.
A cikk szerint csak németül és franciául beszélt, ami pontosan nem igaz, mert Liszt próbálkozott a magyar nyelvvel, és az egyszerűbb szövegeket meg is értette. Abban viszont nincs vita, hogy hiába élt többnyire külföldön, magyar nemzetiségűnek tartotta magát.
Az kimaradt a cikkből, hogy nemrég adták át a felújított , ami szintén az ő nevét viseli, a menő kocsmákkal és éttermekkel zsúfolt viszont említést kap.
Liszt Ferenc Zeneakadémia

A kiskapu, mint járható út

Negyven év szocializmus után a CNN szerint mindenhez találunk rövidebb utat kiskapukon keresztül. Hogy az amerikai olvasó jobban megértse, kap két hasonlatot:

– Ha egy magyar a hátad mögött lép be egy lengőajtón, kifele már biztosan előtted lesz.
– Ha három magyart összezársz egy szobában, hamarosan négy különböző pártot alapítanak.

Gulyás, mint új élmény

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Nyugat-Európában gulyás címén ragut szolgálnak fel (valószínűleg pörköltnek látszó valamit), de Budapesten levest kapunk. A cikk szerzője különösen két éttermet ajánl kipróbálásra: a Gundelt és a Bagolyvárt.
Gundel Étterem

A vörös por rabjai vagyunk

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A pirospaprika, mint fűszer, ugyanúgy megtalálható a nagyi konyhájában, mint a Michelin-csillagokkal zsonglőrködő helyeken, például a .

A fűszer, amit szinte minden ételben használunk, amolyan nemzeti közügy, mert a hírekbe az is bekerül, ha egy szószokat és mártásokat gyártó cég bejelenti, hogy a gyengébb termés ellenére továbbra is csak magyar termékekkel dolgozik.

Costes
  • 1092 Budapest, Ráday utca 4.

Sörrel nem koccintunk

Fotó: Balkányi László - We Love Buda
A legenda szerint az 1848-49-es szabadságharc elvesztése és az aradi vértanúk kivégzése után a Habsburgok sörrel koccintottak a győzelemre, ezért született egy magyar fogadalom: 150 évig nincs sörrel koccintás. Úgy tűnik, világhírűen szófogadóak vagyunk, ha már a CNN is hallotta a sztorit.
A szerző azzal igazolja a tételt, hogy amikor a londoni Sohóhoz hasonló Ráday utcában sétálunk a tucatnyi étterem és pub között, csak nagyon elvétve látunk sörrel koccintó embereket, hiába telt már le a 150 éves tiltás.
Ráday utca

A tokaji a borok királya

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ezt már a Napkirály, XIV. Lajos is tudta. Sőt ő nevezte el így a tokaji bort.
A cikk a minél több puttonyos desszertbor aszút, azon belül pedig az extra drága esszenciát ajánlja az édesszájú amerikai turisták figyelmébe, amit számos helyen meg tudnak vásárolni Budapesten, például a Bortársaságnál.

Megőrülünk a sportokért

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
És persze nagyon büszkék is vagyunk arra, hogy Nobel-díjasnál már csak olimpiai bajnokból van több az országban (erről árulkodik a 482 olimpiai érmünk).
A cikk szerint vívásban, úszásban, tornában és kajak-kenuban vagyunk igazi császárok, vízilabdában pedig egyszerűen senki nem érhet a nyomunkba.
Meccset nézni magyarok társaságában kifejezetten nagy élmény, a szerző ezért ajánlja a Champs Sport Pubot, aminél ejt egy kis bakit: azt írja, Budán van, de a Dohány utcai kirendeltség címét pakolja mellé. Reméljük, az amerikai turisták így is kiszurkolják velünk a Benedek-csapat újabb sikereit.

Még mindig lovas nemzet vagyunk

Lóháton hódítottuk meg a Kárpát-medencét, és a mai napig hűek maradtunk honfoglaló őseinkhez és segítőkész négylábú társainkhoz. A szerző azt is elismeri, hogy mi adtuk a világnak a könnyűlovasság huszár elnevezését.
Ezért ajánlja: érdemes Budapest környékén lovaglást vagy fogathajtást tanulni a legjobbaktól, hátha a texasi cowboyok is el tudnak lesni egy-két új fogást.