Élmény
10+1 workshop hűvös estékre – a kézműves parfümtől a DIY fehérneműig
Fotó : Apacuka Ceramics
10+1 workshop hűvös estékre – a kézműves parfümtől a DIY fehérneműig

A november egy fokkal békésebb, mint a családi rendezvényekkel, céges karácsonyokkal és shoppingolással telezsúfolt december, és ez az a hónap, amikor a legkönyörtelenebbül sötétedik ránk már munkaidő után. A DIY-kurzusok nemcsak a karácsonyi ajándékozásra vagy a távolabbi jövőre nézve roppant mód hasznosak, hanem sikerélményt is nyújtanak. Lássunk 10+1 workshopot a következő időszakra, amelynek eredményeképp egy igazi különlegességet vihetünk haza. Ha érdekel, de beteltek, ne csüggedj, mert a helyek folyamatosan hirdetnek új időpontokat.

Kedvencek alvóhelye – Technika DIY fehérnemű – Varróház Békebeli parfüm illattúra – Kézműves Parfüm Koszorú nordic stílusban – Wild Flower Bar Reklámmolinóból dizájner táska – Re+Concept  Stresszkezelés szövőszékben – Belvárosi Szövöde Bonbon- és forrócsoki-mámor – Magnóliák Műhelye Rézkarkötő féldrágakővel díszítve – Napműhely Harapnivaló cukorvirágok – Violet and the Botanist Natúrkozmetikumok megbízható forrásból – Articsóka Stúdió  Egyedi tányért a konyhaasztalra! – Apacuka Ceramics

Kedvencek alvóhelye – Technika

Fotó: Juhász Norbert / WLB
Az ország első közösségi faműhelyében igazán trendi kuckót készíthetünk kutyáknak, macskáknak vagy más kistestű állatoknak. A profin felszerelt barkácsműhelybe kezdőket is várnak, akik nemcsak a házi kedvencek álmát édesíthetik meg az állatbarát felületkezeléssel készített ágyikóval, hanem alapvető ismereteket szereznek barkácsolásból az egyszerűbb szerszámok használatától kezdve a faanyag speciális kezeléséig. Kis létszámú csoportban zajlik az oktatás, a díj tartalmazza az anyagköltséget is, a workshop végén festéssel személyre szabhatjuk az elkészült művet.
Technika

Időpont: november 12. 
Részvételi díj: alvóhely méretétől függően: 19.500 – 23.500 Ft  
Elérhetőség és jelentkezés: 06-70/622-2047, regisztrálni ide kattintva lehet.

Technika
  • 1096 Budapest, Vendel utca 3. (Közgazdasági Politechnikum)

DIY fehérnemű – Varróház

Fotó: Varróház
Aki kicsit is kilóg a konfekcióméretekből, az tudja, micsoda kínszenvedés jó melltartót találni; viszont ha tisztában van a varrás alapjaival, a Varróházban saját maga is elkészítheti a tökéletesen passzoló fehérneműszettet. A helyszínen a méretünkre egyedileg elkészített szabásmintát kapunk, ami alapján mi szabjuk ki és varrjuk meg az oktató segítsége mellett a nekünk tetsző színű, anyagú alsóneműt és merevítős, szivacsos, kosaras, halcsontos melltartót. Anyag, varrógép, eszközök rendelkezésre állnak, viszont feltétel, hogy legalább kezdő szinten tudjunk varrni, mert ez kurzus már haladó szinten folyik.
Varróház

Időpont: december 1., csütörtök, december 12. és december 19., hétfő, 17:00-21:00-ig (3 alkalom)
Helyszín: Astoria 1075 Budapest, Károly körút 1.
Részvételi díj: 12 000 Ft + 4500 Ft anyagcsomag
Elérhetőség és jelentkezés: ugyfelszolgalat@varrohaz.hu, 06-70/633-9931

Békebeli parfüm illattúra – Kézműves Parfüm

Nemcsak a sör és a burger lehet kézműves, a natúr parfümökben kizárólag természet adta botanikai alapanyagokat használnak fel. Ehhez Pilisszentivánra kell kiugranunk, ami a Széll Kálmán térről 15 perces autóútra, az Árpád-hídtól 30 perc buszozásra található. A workshopon személyre szabott illatot készíthetünk, amelyhez a foglalkozás vezetője előre bekéri a három kedvenc parfümünk nevét és az illatpreferenciáinkat, legyen az virág, növény, gyanta, fa, gyakorlatilag bármi, ami illattal rendelkezik. Az árban benne foglaltatik a foglalkozáson elkészített, 50%-os illatesszenciájú 50 ml-es parfüm, amelynek értéke a tanfolyam díjának fele.
Kézműves Parfüm

Időpont: november 30., 11:00-18:00
Helyszín: Pilisszentiván
Részvételi díj: 40.000 forint + áfa
Érdeklődés és jelentkezés: parfum.receptek@gmail.com, 06-30/210-1388

Koszorú nordic stílusban – Wild Flower Bar

Fotó: Juhász Norbert / WLB
Buja zöldek, csinos bogyók, olajágtól az eukaliptuszig sok egzotikus ág és bog: az adventi koszorú nemcsak sima zöld fenyőgallyból készülhet. A Wild Flower Bar híres arról, hogy a virágkötészetet nem a habos-babos csokrok felől közelítik meg, hanem ahogy nevük is jelzi, inkább a természetes vadság hívei. A növényeket többnyire őstermelőktől szerzik be, de a lányok maguk is szednek vadvirágokat, a virágüzletben pedig szezonalitás szerint árusítanak virágkölteményeket és csokrokat akár süti és tea formájában. A workshopon elsajátíthatjuk a növényválogatás szempontjait, kötéstechnikákat, a végén pedig kopogtatót és egy vadvirágos asztaldíszt is készítenek a résztvevők.
Wild Flower Bar

Időpont: november 12.
Részvételi díj: 20.000 Ft
Elérhetőség és jelentkezés: info@wildflowerbar.com , 06-20/364-5128

Wild Flower Bar

Reklámmolinóból dizájner táska – Re+Concept 

Fotó: Medence Csoport
Nehezen találni szívósabb anyagot a plakátmolinónál, aminek darabjait gondosan összeválogatva igazán egyedi és trendi kiegészítőket kaphatunk a Medence Csoport kreatív újrahasznosító műhelyében. A kiszemelt fazonokhoz a megtisztított reklámmolinókból szabhatjuk ki az alapanyagot, a helyszínen kiválaszthatjuk a szükséges kellékeket, tépőzárat, hevedert, csatot, a táskát viszont nem mi, hanem egy munkatárs varrja össze. A workshop körülbelül 3 órát vesz igénybe, és semmilyen előképzettséget nem igényel.
Re+Concept táska

Időpont: november 12., 10:00-16:00
Részvételi díj: táskától függően 2500, 4000, 5000 Ft
Elérhetőség és jelentkezés: info@medencecsoport.hu , 06-1/303-4881
Medence Csoport - Medence Concept Store

Stresszkezelés szövőszékben – Belvárosi Szövöde

Fotó: Belváros Szövöde
A Belvárosi Szövödében nem csoportos, hanem egyéni kézműves foglalkozásokat tartanak, 5 különböző szövőszéken lehet szőnyegeket, konyharuhát, terítőt vagy párnahuzatot varrni, és ha rászánjuk az időt, cérnavékony fonállal különösen finom sálakat is szőhetünk. Egy konyharuhához elég 2-3 óra, egy szép sálhoz azonban már egy egész nap szükségeltetik. Egyéni megbeszélés alapján lehet bejelentkezni és szövőszéket foglalni; itt halk zene mellett csak a szövőszékek csattogását hallani, úgyhogy elmélyülős kikapcsolódásnak sem utolsó.
Belvárosi Szövöde

Időpont: bármikor, egyéni megbeszélés alapján
Helyszín: Dob utca 22., Budapest
Részvételi díj: időtartamtól függ, jellemzően 10 ezer Ft alatt
Elérhetőség és jelentkezés: 06-30/954-3687

Bonbon- és forrócsoki-mámor – Magnóliák Műhelye

Fotó: BOLKA bonbon
A december az édességek hónapja, és ha saját készítésű csokicsodákat ajándékozunk, az máris kevésbé tűnik megúszós megoldásnak. A Magnóliák Műhelyben különleges töltelékkel, chilis, gesztenyés, portói, fahéjas-narancsos fehér csokis ízekben lehet készíteni bonbont, és nem kell hozzá mesterszakácsnak sem lenni. A tanfolyamon terítékre kerül a formahasználat, a csokoládétemperálás titka, a különböző fázisok, például „talpalás”. Megtanuljuk, mikor kerüljön a töltelékbe az alkohol, és milyen praktikákkal lehet elkerülni a hibákat. A workshop a bonbonok megtöltésével zárul, a kézműves nyalánkságból 20 darabot vihetünk haza. Míg az alapanyagok várakoznak, addig finom és sűrű forrócsoki-készítési módszereket is megismerhetünk fűszeres, chilis, narancsos, mogyorós ízesítéssel.
Magnóliák Műhelye

Időpont: november 21., 18.00-21.00 és december 11., 10.00-13.00
Helyszín: Salt’n Pepper Főzőiskola, Budapest, Váci út 112. 
Részvételi díj: 10.000 Ft
Érdeklődés és jelentkezés: ide kattintva, 06-30/552-1971

Rézkarkötő féldrágakővel díszítve – Napműhely

Fotó: Napműhely
Beszélik a rézről, hogy oldja a stressz hatására kialakult blokkokat, de még ha nem is vagyunk az ezotéria hívei, a különleges fényű, elegáns alapanyagot azért is szerethetjük, mert viszonylag egyszerűen készíthetünk belőle saját ízlésünknek megfelelő ékszert. A workshopon vörös- és sárgaréz közül választhatunk alapanyagot, és keményforrasztással hozhatjuk létre a karkötőt, amelyet féldrágakővel díszíthetünk.
Napműhely

Időpont: november 23., 18:00-21:00, november 27., 9:00-12:00 
Helyszín: Napfényes Művészeti Műhely, 1063 Budapest, Szív u. 39/b.
Részvételi díj: 12 000
Érdeklődés és jelentkezés: ide kattintva, 06-20/433-1111

Harapnivaló cukorvirágok – Violet and the Botanist

Fotó: Violet and the Botanist
A légiesen könnyű cukorvirágokat sajnos nem lehet megenni, ennek ellenére az esküvői szezon és más ünnepi események népszerű tortadíszei. A workshopon a pünkösdi rózsa, angol rózsa, boglárka és kövirózsa  “cukorverzióit” készítik el, de nem botanikailag korrekt „egyenvirágokra” kell gondolni, hanem kissé rusztikus, tépett, borzolt virágkölteményekre. A soron következő workshopokon nyílt és bimbós pünkösdi rózsát, hunyort, közönséges és füzéres levendulát alkothatnak az érdeklődők, de lesznek téli tematikájú alkalmak is, amikor fagyöngyöt és hóvirágot varázsolhatunk mohával bélelt vázába. Kezdők és cukrászok egyaránt mehetnek, és érdemes rövid körmökkel érkezni.
Violet and the Botanist

Időpont: november 20. és 27., 10:00-16:00, téli tematika: november 23. és 25., 17:00-20:00 óra
Helyszín: Budapest, XI. kerület
Részvételi díj: 25 000 Ft , visszatérő tanulóknak 22.000 Ft
Érdeklődés és jelentkezés: info@violetandthebotanist.com, 06-20/354-2680

Natúrkozmetikumok megbízható forrásból – Articsóka Stúdió 

Fotó: Articsóka Stúdió
Ma már nemcsak problémás bőrűeknek alap a természetes alapanyagú kence, de manapság már csak akkor mehetünk biztosra az összetevőket illetően, ha két kezünkkel készítjük el. Az Articsóka Stúdióban kizárólag vegyszermentes alapanyagokból állíthatunk elő fürdőgolyókat (8 db, 100 gramm), levendulás fürdősót (300 gramm), sheavajhabot  (200 ml) és körömvirágos krémet (100 ml). minden előállított kozmetikum hazavihető, a résztvevőket egy különleges MONSZUN rózsaszappannal is megajándékozzák.
Articsóka Stúdió

Időpont: november. 12. 14.00-18.00
Helyszín: 1036 Budapest, Bécsi út 57-61. I/8.
Részvételi díj: 16 500 Ft
Érdeklődés és jelentkezés: ide kattintva, 06-20/991-6373

Egyedi tányért a konyhaasztalra! – Apacuka Ceramics

Fotó: Apacuka Ceramics
Bár az idei évre beteltek a helyek, és csak nagy szerencsével, üresedés esetén lehet bejutni, ezt a workshopot nem hagynánk ki a válogatásból, mert ha Budapesten kerámiáznánk, akkor bizony a kulcsszó Apacuka. Neuwirth Judit és Födő Gábor egyedi mintázatú és formájú tálai, tányérjai, tárolóedényei, táblái számos helyen kaphatóak az országban, és a tudást örömmel át is adják: a 2 és fél órás workshopokon nyers agyag megmunkálásával formázhatnak meg hat darab tányért a résztvevők, akik ezután egy előre elkészített kicsi tálka mázazását is kipróbálhatják. Mindenki üres kézzel távozik, mert körülbelül 5 hét kell a száradáshoz, és ahhoz, hogy a munkák kész állapotba kerüljenek. A tanfolyam semmilyen előképzettséget nem igényel. 2017-re hamarosan várhatóak időpontok.
Apacuka Ceramics

Részvételi díj: 20.000 Ft
Helyszín: Budapest, XX. kerület.
Elérhetőség és jelentkezés: info@apacukaceramics.com