Élmény
10 súlyos érv Pest mellett
Fotó : Bódis Krisztián
10 súlyos érv Pest mellett

Korábban írtunk már arról, hogy mi is szól Buda mellett, és mielőtt bárki azt feltételezné, hogy a város nyugati oldala mellett tesszük le a voksunkat, az jobb ha figyel, mert épp kivesézni készülünk Pestet is. Íme tehát a tízpontos mélypesti lista!

Kerékpárkompatibilis domborzat Vigalmi negyedek Szecska Népligeti Planetárium A kétéltű Városligeti tó Józsefvárosi kínai piac Hipszter hordák Tüntetések, demonstrációk Füvészkert

Kerékpárkompatibilis domborzat

10 súlyos érv Pest mellett
Fotó: Hungarian Cycle Chic
Pest maga a sík kánaán, ahol elvétve még bicikliutakat, non-stop belsőgumi automatákat és fokhagyma hátsójú biciklisfutárokat is találhatunk. Itt könnyű bringázni, főleg úgy, ha kellő türelemmel és humorral kezeljük a pesti két-, kontra négykerék konfliktusokat.

Vigalmi negyedek

10 súlyos érv Pest mellett
Bár a vigalmi negyedek fejlődése folytonos hatósági akadályok elé van állítva, ettől még kijelenthetjük, az utóbbi három-négy évben csodálatosan fejlődik. Tipegőben a Bazilika környéke, tornacsukában a Kazinczy utca környéke elégíti ki a kocsmázás interkontinentális igényét. Bár az élőzenés klubokban még lenne mit fejlődnünk, bár/kocsma kategóriában, főleg ha rom, már egészen erősek vagyunk. Uniós szinten is.

Szecska

10 súlyos érv Pest mellett
A Szecska az egykori ingatlanpanama gyöngyszeme. A vizét Budáról hozzák, sőt egyes nyugdíjas törzsvendégeit is. Mínusz húszban, forró gőzben, ízületeket kényeztető gyógyvízben, szabadlevegőn sakkozni – ezt Magyarországon kívül nem sok helyen vennék be, hogy létezik. Na meg a Cinetrip. Ezek bizony súlyos érvek.
Széchenyi Fürdő

Népligeti Planetárium

10 súlyos érv Pest mellett
Általában mindenkinek az az első kérdése, hogy ‘miért, az még nyitva van?’. Igen, ráadásul majdnem pont úgy, ahogy ‘77-ben megnyitották, azzal a különbséggel, hogy a tudomány közben rohamosan fejlődik, már behozták a 3D-s előadást is. De az atmoszféra, a dizájn és a Planetárium papái mintha formalinban töltötték volna az elmúlt negyven évet. Kötelező!
Planetárium

A kétéltű Városligeti tó

10 súlyos érv Pest mellett
Fotó: oneadaydesign.blogspot.com
Korcsolyázás és evezés a világ két legkúlabb testmozgása. Ennél már csak az jobb, amikor a Szépművészetinek egyik kiállítása kapcsán tóban installált műtárgyak között evezhettünk. Ami télen forraltborral kilencvenes évek popszámaira koriélen bukdácsolás, az nyáron a jeges fröccsös tűző nap elleni híd alá evezés. Igazi gyöngyszeme emellett a tónak, amikor kicsi kutyák beugranak egy labda után, és az összefüggő moszattengertől bio szörnyként másznak ki a szárazpartra.
Városliget

Józsefvárosi kínai piac

10 súlyos érv Pest mellett
Fotó: player.hu
Ez tipikusan az a pontja Pestnek, ami kizárt dolog, hogy Budán megéljen. Rendőrök őrzik a hamis Adidasok és androidos iPhone-ok lelőhelyét. Ehhez hasonlóval Moszkvában találkozhatunk legközelebb. A giccs termékek mellett mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy még mindig itt esszük a város legjobb pekingi kacsáját, rákját és békáját két szexi fehérnemű árus közt.

Józsefvárosi piac (bezárt)
Cím: 1087 Budapest, Kőbányai út 29.

Hipszter hordák

10 súlyos érv Pest mellett
…nincsenek Budán. Néha napján találhatunk egy-egy eltévedt csapatot a Moszkva-Móricz környékén, de összemérhetetlen az Erzsébet téri látvánnyal. Babaarcú (kamu) rocker fiúk és mindenre nyitott, feszületes nyakláncos lányok, akik ha befogadnak, csodálatosan extrém oldalalát mutatják meg a város keleti oldalának.
Erzsébet tér

Tüntetések, demonstrációk

10 súlyos érv Pest mellett
Fotó: www.magyarhirlap.hu
Ebből mostanában egyre többel találkozhatunk a városban, pontosabban leginkább Pesten. Válogathatunk diák-, politikai-, antifasiszta, fasiszta tüntetések közt. Legjobb napok erre a piros betűs ünnepek, leszámítva a karácsonyt, húsvétot és az államalapítást. Nem rossz, ha öltözékünk és transzparensünk érdekében tájékozódunk előtte a tematikáról, a konfliktusok elkerülése érdekében, vagy pont azért.

Füvészkert

10 súlyos érv Pest mellett
Nemecsek sajnálatosan belehalt a kert látogatásába, de információink szerint azóta senki más.  Az éves bérlet 4800 Ft, amivel egy egészen szép területű saját botanikus kertet bérelhetünk. Igen, sajátot, mert a  hasonlóan ezt sem látogatja kutya sem. Ha kedveskedni akarunk az ottlakóknak, vigyünk magunkkal egy szimpatikus muslincát vagy legyet a húsevő lakóknak. A hab a tortán, hogy nyáron minimum 5 fokkal hidegebb van a parkban mint, máshol, télen viszont trópusi a klíma az üvegházakban.
ELTE Füvészkert