Élmény
10 súlyos érv Pest mellett
Fotó : Bódis Krisztián
Gellért fürdő

Korábban írtunk már arról, hogy mi is szól Buda mellett, és mielőtt bárki azt feltételezné, hogy a város nyugati oldala mellett tesszük le a voksunkat, az jobb ha figyel, mert épp kivesézni készülünk Pestet is. Íme tehát a tízpontos mélypesti lista!

Kerékpárkompatibilis domborzat Vigalmi negyedek Szecska Népligeti Planetárium A kétéltű Városligeti tó Józsefvárosi kínai piac Hipszter hordák Tüntetések, demonstrációk Füvészkert

Kerékpárkompatibilis domborzat

Fotó: Hungarian Cycle Chic
Pest maga a sík kánaán, ahol elvétve még bicikliutakat, non-stop belsőgumi automatákat és fokhagyma hátsójú biciklisfutárokat is találhatunk. Itt könnyű bringázni, főleg úgy, ha kellő türelemmel és humorral kezeljük a pesti két-, kontra négykerék konfliktusokat.

Vigalmi negyedek

Bár a vigalmi negyedek fejlődése folytonos hatósági akadályok elé van állítva, ettől még kijelenthetjük, az utóbbi három-négy évben csodálatosan fejlődik. Tipegőben a Bazilika környéke, tornacsukában a Kazinczy utca környéke elégíti ki a kocsmázás interkontinentális igényét. Bár az élőzenés klubokban még lenne mit fejlődnünk, bár/kocsma kategóriában, főleg ha rom, már egészen erősek vagyunk. Uniós szinten is.

Szecska

A Szecska az egykori ingatlanpanama gyöngyszeme. A vizét Budáról hozzák, sőt egyes nyugdíjas törzsvendégeit is. Mínusz húszban, forró gőzben, ízületeket kényeztető gyógyvízben, szabadlevegőn sakkozni – ezt Magyarországon kívül nem sok helyen vennék be, hogy létezik. Na meg a Cinetrip. Ezek bizony súlyos érvek.
Széchenyi Fürdő

Népligeti Planetárium

Általában mindenkinek az az első kérdése, hogy ‘miért, az még nyitva van?’. Igen, ráadásul majdnem pont úgy, ahogy ‘77-ben megnyitották, azzal a különbséggel, hogy a tudomány közben rohamosan fejlődik, már behozták a 3D-s előadást is. De az atmoszféra, a dizájn és a Planetárium papái mintha formalinban töltötték volna az elmúlt negyven évet. Kötelező!
Planetárium

A kétéltű Városligeti tó

Fotó: oneadaydesign.blogspot.com
Korcsolyázás és evezés a világ két legkúlabb testmozgása. Ennél már csak az jobb, amikor a Szépművészetinek egyik kiállítása kapcsán tóban installált műtárgyak között evezhettünk. Ami télen forraltborral kilencvenes évek popszámaira koriélen bukdácsolás, az nyáron a jeges fröccsös tűző nap elleni híd alá evezés. Igazi gyöngyszeme emellett a tónak, amikor kicsi kutyák beugranak egy labda után, és az összefüggő moszattengertől bio szörnyként másznak ki a szárazpartra.
Városliget

Józsefvárosi kínai piac

Fotó: player.hu
Ez tipikusan az a pontja Pestnek, ami kizárt dolog, hogy Budán megéljen. Rendőrök őrzik a hamis Adidasok és androidos iPhone-ok lelőhelyét. Ehhez hasonlóval Moszkvában találkozhatunk legközelebb. A giccs termékek mellett mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy még mindig itt esszük a város legjobb pekingi kacsáját, rákját és békáját két szexi fehérnemű árus közt.

Józsefvárosi piac (bezárt)
Cím: 1087 Budapest, Kőbányai út 29.

Hipszter hordák

…nincsenek Budán. Néha napján találhatunk egy-egy eltévedt csapatot a Moszkva-Móricz környékén, de összemérhetetlen az Erzsébet téri látvánnyal. Babaarcú (kamu) rocker fiúk és mindenre nyitott, feszületes nyakláncos lányok, akik ha befogadnak, csodálatosan extrém oldalalát mutatják meg a város keleti oldalának.
Erzsébet tér

Tüntetések, demonstrációk

Fotó: www.magyarhirlap.hu
Ebből mostanában egyre többel találkozhatunk a városban, pontosabban leginkább Pesten. Válogathatunk diák-, politikai-, antifasiszta, fasiszta tüntetések közt. Legjobb napok erre a piros betűs ünnepek, leszámítva a karácsonyt, húsvétot és az államalapítást. Nem rossz, ha öltözékünk és transzparensünk érdekében tájékozódunk előtte a tematikáról, a konfliktusok elkerülése érdekében, vagy pont azért.

Füvészkert

Nemecsek sajnálatosan belehalt a kert látogatásába, de információink szerint azóta senki más.  Az éves bérlet 4800 Ft, amivel egy egészen szép területű saját botanikus kertet bérelhetünk. Igen, sajátot, mert a  hasonlóan ezt sem látogatja kutya sem. Ha kedveskedni akarunk az ottlakóknak, vigyünk magunkkal egy szimpatikus muslincát vagy legyet a húsevő lakóknak. A hab a tortán, hogy nyáron minimum 5 fokkal hidegebb van a parkban mint, máshol, télen viszont trópusi a klíma az üvegházakban.
ELTE Füvészkert