Élmény
10 kirándulóhely, amit érdemes felfedezni a Dunakanyarban
Fotó : Juhász Norbert - We Love Budapest
Hétvégi kalandok Pest-közelben – Szentendre

Bár a szívünk elsősorban Budapesthez húz, mi is tapasztaljuk, hogy mennyi klassz kirándulóhely van a környéken. A fővárosból körülbelül egy órát kell csak utazni, és máris a Dobogókőről nézhetünk le a Dunakanyarra, túrázhatunk a Rám-szakadéknál, kisvasutazhatunk a Börzsöny kapujában, kőfejtőt láthatunk a Naszályban, kenuzhatunk, hegyet mászhatunk – ötcsillagos kilátásokért. Íme 10 tipp a környékről.

Dobogókő Remete-barlang Rám-szakadék Nagy-Hideg-hegy Hajókirándulás Kenutúra Kismaros és Zebegény között Biciklitúra Göd és Szob között Naszály Kisvonatozás Királyrétre Motoros túra

Dobogókő

Fotó: Fári Kata / We Love Budapest

Egyesek a Föld szívcsakráját vagy Árpád fejedelem sírját is itt keresik, ami jól jelzi Dobogókő különleges atmoszféráját. A Dunakanyarra néző panoráma elérésére legalább két órát szánjunk!

Remete-barlang

Fotó: DunakanyarGO

A legenda szerint élt itt egy remete, aki egy szamárral vitette fel magának a vizet a Dunából. A Zebegényből idevezető túraút meredeknek számít, de a kilátás megér egy kis sportolást.

Rám-szakadék

Fotó: DunakanyarGo

Szinte kötelező program a Rám-szakadék, amely a túraút felújítása óta már nem számít annyira veszélyesnek. A nyáron kellemesen hűvös szakadékot a vadregényes kalandot keresőknek ajánljuk.

Nagy-Hideg-hegy

Fotó: DunakanyarGo

A hegycsúcsot páfrányokkal és patakokkal körbeölelt ösvényen közelíthetjük meg. A Nagy-Hideg-hegy mellett érdemes a közeli csóványosi kilátót is útba ejteni.

Hajókirándulás

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A Dunakanyar tökéletes terep sétahajókázáshoz. A fővárosból másfél óra alatt ér Esztergomba a hajó, így ezt az időt akár a túrák előtti/utáni pihenésre is szánhatjuk.

Kenutúra Kismaros és Zebegény között

Fotó: DunakanyarGO

14 km hosszú túra lakatlan szigetek, ártéri erdők és hegyek között. Félúton, Nagymaroson erősen ajánlott egy sült hal társaságában megpihenni.

Biciklitúra Göd és Szob között

Fotó: Bartha Dorka / WLB

A 40 kilométeres szakaszon emelkedőkkel nem kell számolni, de ha a kényelmes tekerés hívei vagyunk, a marosi strandon vagy egy-egy útba eső településen megpihenhetünk.

Naszály

Fotó: DunakanyarGO

Érdemes megmászni a Naszály csúcsát, ahol a gyönyörű mészkőszirt lejtőin kosbor és turbánliliom virágzik. Az élményt a Gyadai-rét felé ártéri tanösvény és függőhíd, Katalinpusztán pedig egy kirándulóközpont fokozza.

Kisvonatozás Királyrétre

Fotó: DunakanyarGo

A Börzsöny kapujából, Kismarosról indul kisvonat a négy patak összefolyásánál található Királyrétre, ahonnan gyalog és biciklivel is a közeli bércek felé törhetünk.

Motoros túra

Fotó: DunakanyarGO

A kanyargós, erdőkön áthaladó, jó minőségű útszakasz a motorosok Mekkája. Vácról Márianosztra felé induljunk, onnan pedig Szob felé fordulva már a Duna mentén folytathatjuk a motorozást.

A cikk megjelenését a DunakanyarGo támogatta.