Élmény
10 hely, amit ne hagyj ki, ha Vácon jársz!
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
vác, virág, park, templom

A Duna bal partján fekvő Vác a környék oktatási és kulturális központja. A barokk stílusjegyeket nemcsak a templomokban, hanem a kisváros főterén is megfigyelhetjük. A 90-es évektől fokozatosan vált ipari városból idegenforgalmi központtá, helyreállított történelmi emlékeivel, gyönyörű Duna-partjával, különleges régészeti leleteivel csalogatja a vendégeket. Egyszersmind fontos püspöki város is, nemcsak a híveket vonzza bazilikája, Hétkápolnája és kálváriája, de a városképet is gazdagítja. A DunakanyarGO-val közösen összegyűjtöttük a város szerintünk 10 legfontosabb látnivalóját.

Belváros, Március 15. tér Duna-part Székesegyház Diadalív Hétkápolna Tragor Ignác Múzeum Mihályi Patisserie M’EAT Gastropub Ligeti-tó Naszály

Belváros, Március 15. tér

Nem véletlenül lett a város főtere. A barokk építészet gyöngyszemeit csodálhatjuk meg itt, többek között a mai városházát. Virágok, szökőkutak, romok mellett őrködik a téren Dunakanyar védőszentjének, Szent Hedvignek a szobra is.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az Irgalmas rendi kórházFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Duna-part

A váci Duna-part igazi, sétálásra csábító korzó. Hangulatos sétány, közel a belvároshoz, hajókikötővel, a Szentendrei-szigetre járó komppal.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2600 Vác, Liszt Ferenc sétány 3.

Székesegyház

A Migazzi püspök nevéhez is fűződő dóm hatalmas kupolája messzire ellátszik. Gyönyörű, szellős téren áll, szemben a Püspöki Palotával.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2600 Vác, Schuszter Konstantin tér 11.

Diadalív

A Dunakanyarnak is van diadalíve, amit a köznyelv Kőkapunak nevez. Az országban egyedülálló építmény, Mária Terézia fogadására építették, Vác akkori határában.

Váci DiadalívFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2600 Vác, Köztársaság út 65.

Hétkápolna

Az idevezető út mellett álló – Mária hét örömét és fájdalmát megörökítő – képoszlopok adták a hely nevét. A hatalmas ősfák alatt meghúzódó helyen tartják minden év szeptemberében a búcsúünnepet, nemcsak római, hanem görög katolikus liturgiával is.

Fotó: Vác hivatalos turisztikai honlapja

Tragor Ignác Múzeum

Egyedülálló módon tárul elénk a holtak emléke a múzeum Memento Mori című állandó kiállításán. Hátborzongató kaland a föld alatt, de ritka élményben lehet része a látogatónak.

A Március 15. tér 19. alatti ház kőpincéjében találjuk.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2600 Vác, Március 15. tér 19.

Mihályi Patisserie

Váci Desszert Szalon volt az eredeti neve. 2018-ban és idén is az az év cukrászdája lett, köszönhetően a kreatív Mihályi Lászlónak, aki a klasszikus cukrászatot újragondolva stílust teremtett süteményeivel.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Mihályi LászlóFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2600 Vác, Köztársaság út 21.

M’EAT Gastropub

Friss, ropogós vendéglátóhely a főtéren. Izgalmas helyszín, hamburgerek, BBQ, steakek, remek sörökkel, karnyújtásnyira a Dunától.

Fotó: M'EAT Gastropub

Ligeti-tó

Ritka, hogy egy mesterséges tó ilyen nyugalmat árasszon. Ha csendre és békére vágyunk, netán pecabot is van a kezünkben, csak üljünk ki a tó partjára!

Fotó: DunakanyarGO

Naszály

A megsebzett Naszály messziről úgy néz ki, mint amibe beleharaptak. Gyakorlott túrázóknak megéri felkaptatni rá, a látvány és persze a hegy szépsége miatt is.

Fotó: DunakanyarGO
  • 2600 Vác, Naszály út

A cikk a DunakanyarGO segítségével készült.