Élmény
10 hely, amit ne hagyj ki, ha Esztergomban jársz
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Esztergom, Mária Valéria híd, Duna, panoráma

Az ezeréves város a katolikus egyház központja, jól jelzi ezt a magas kupolájával messzire ellátszó Bazilika is, amely egyben a hely szimbóluma is lett. Rendkívüli elhelyezkedésével a történelmi események egyik fontos helyszíne volt. Nemcsak kedvelt kirándulási célpont, hanem jó adottságánál fogva iskolaváros, és az Ister-Granum Eurorégió központja is. Magyarország egyedülálló kincseit őrzik itt, de a 2000-ben újjáépített Mária Valéria híd, a pompás épületek és a remek fürdő is emelik a város idegenforgalmi értékét.

Esztergomi bazilika Esztergomi vár Szent Anna Plébánia Keresztény Múzeum Esztergomi Dzsámi Mária Valéria híd Strázsa-hegy Palatinus-tó Pálinka Patika Puzzle Bár

A kötelező látnivalók

Esztergomi bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, melynek belseje rejti a XVI. században épült Bakócz-kápolnát. Igazi klasszicista építmény, mely a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
  • 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Esztergomi vár

Az esztergomi belváros ad helyet az egykori királyi székhelynek. Ezt a várat védve halt hősi halált Balassi Bálint. 2007-ben itt akadtak rá egy Botticelli-freskóra, amelyet egyelőre csak a Múzeumok Éjszakáján lehet megnézni.

Fotó: DunakanyarGO
  • 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Szent Anna Plébánia

Kerektemplomnak is nevezik a helyiek, alaprajza teljesen kör alakú. Aaz épület ezüstből készült makettje is megtekinthető.

Fotó: DunakanyarGO
  • 2500 Esztergom, Rudnay Sándor tér 9.

Keresztény Múzeum

Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteménye. Különösen érdekes az Erdélyi Zsuzsanna által életre hívott kiállítás, amely a népi vallásosság tárgyi emlékeit gyűjtötte össze.

Fotó: Keresztény Múzeum
  • 2500 Esztergom, Mindszenty hercegprímás tere 2.

Esztergomi Dzsámi

Az egykori Török Birodalom északnyugati irányban fellelhető legtávolabbi dzsámija, mely a város török kori történetét is bemutatja. Időszakos kiállításokat és különböző előadásokat is tartanak a régi imatérben, de érdemes betérni a Dzsámi Kávézóba és a Rózsakert Étterembe is.

Fotó: Esztergomi Dzsámi
  • 2500 Esztergom, Berényi Zsigmond utca 18.

Mária Valéria híd

Azt mondják, hogy Esztergom Párkányból nézve a legszebb, de 50 évig kellett várni, hogy a hídon átsétálva ezt meg tudjuk tenni. Sokáig Csonka híd volt a neve, felújítása után, 2001-ben kapta vissza a Mária Valéria nevet.

Fotó: DunakanyarGO

A természetközeli célpontok

Strázsa-hegy

Mivel a terület katonai lőtérként funkcionált, szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Egy óra alatt bejárható az itt lévő tanösvény, amelynek megtekintését érdemes a Kökörcsin Házban kezdeni.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Palatinus-tó

Kristálytiszta vizű mesterséges bányató, amely nagyon népszerű a horgászok körében. Ráadásul búvárbázis is működik ezen a helyen. Idén május 15-én nyitja a szezont.

Fotó: Palatinus-tó

A megpihenős helyek

Pálinka Patika

9 pálinkafőzde közel 100-féle párlatából válogathatunk. Mellette a kávékülönlegességek, gyümölcslevek, lekvárok, szörpök kedvelői sem csalódnak, továbbá 30-féle borral is kedveskednek a látogatóknak.

Fotó: Pálinka Patika
  • 2500 Esztergom, Széchenyi tér 25.

Puzzle Bár

Itt nemcsak különleges kávékat ihatunk, hanem érdekes társasjátékokat is kipróbálhatunk, illetve képregényeket is lapozgathatunk. Sőt! Rejtélyes ügyek várják a krimikedvelőket finom falatok kíséretében.

Fotó: Puzzle Bar

A cikk a DunakanyarGo-val közösen készült.