Élmény
10 extrém sport, amit Budapesten is űzhetsz
Fotó : Major Kata / WLB
gravity boulder bar,mammut, falmászás, mammut

Budapestre is megérkezett a tavasz, a napos órák számának növekedésével pedig fordított egyenes arányban csökken a testmozgás alól való kibúvót keresők száma. Így itt az idő, hogy te se tologasd tovább a szilveszteri ígéreted, és idén belekezdj egy sportba. Talán segít, ha valami teljesen új mellett döntesz, ami nem csak átmozgat, de jelentős adrenalinlöketet is kapsz tőle – mi most mutatunk tíz opciót.

Wakeboard Beltéri szabadesés Trambulinparkok Barlangászat Lövészet Siklóernyőzés Hullámszörf Hegyikerékpározás Falmászás Evezés/SUP

Wakeboard

Fotó: Omszk Wakeboard Centrum

Ha úgy érzed, hogy egy vontatókötélbe kapaszkodva, a vízben elhelyezett rámpákon és korlátokon átsuhanva-átugratva trükközni maga lehet az adrenalinfröccs, van egy jó hírünk. A wakeboardozás élménye ugyanis Budapest több pontján is elérhető: bár a legismertebb opciónak máig az Omszki-tó számít (Omszk Wakeboard Centrum), már a Lupa-tónál is hódolhatsz kedvenc extrém sportodnak, sőt, utóbbi helyen még napközit és tábort is tartanak. Így akár az egész család részese lehet az egyik legkedveltebb vízközeli aktivitásnak.

Lupa Beach (átmenetileg zárva)
  • 2011 Budakalász, Tó utca 1.
  • Pénztár: 09:00 - 19:30

Beltéri szabadesés

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Ha nincs merszed kiugrani egy repülőből, de mindig kíváncsi voltál, milyen érzés lehet a szabadesés, a Skywardnál megtudhatod. A függőleges szélcsatornában nincs más dolgod, mint “ráfeküdni” a felfelé hajtott közel 200 km/órás légáramlatra, és átélni a súlytalanság, a repülés és a zuhanás állapotát. Ugyanakkor már most szólunk, hogy ami kívülről könnyed lebegésnek tűnik, az alapos felkészülést kíván tőled: az első látogatás egy félórás oktatással kezdődik, aminek során megtanulod a helyes testtartást, elsajátíthatod a különböző mozdulatsorokat és a kommunikációhoz szükséges kézjeleket. Utána viszont tényleg jöhet a boldogság, az eufória, és az arcodba csapó szél!

Skyward Szélcsatorna
  • 1212 Budapest, Szérűraktár utca 53.

Trambulinparkok

Fotó: Mudra László / WLB

Többméteres ugrások, szaltó a színes szivacsmedencébe, szabadesés a lengőtrapézról vagy egy izzasztó ügyességi ninjapálya? Az extrém sportok melyik szerelmese tudna ellenállni ezeknek a lehetőségeknek? Szerencsére Budapesten is egyre több trambulinpálya nyílik, ahol a mozgásforma (és a vele járó adrenalin) szerelmesei megtalálják számításaikat: jó választás lehet többek közt a Superfly Air Sports, a Cyberjump vagy az Elevenpark is. Mi elsősorban a legelsőt ajánljuk, főleg a péntek esti “felnőtt járatot”, ami a 16+-osoknak szól. Az UV-lámpák fényében egész pszichedelikus élményt nyújtanak, miközben a meghívott DJ keveri a zenét.

Barlangászat

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A termálvizek áldásos tevékenységének következtében a főváros felszíne alatt több barlangrendszer is rejtőzik. Ha nem vagy klausztrofóbiás, ezek egy részét te is bebarangolhatod a Caving Under Budapest szakavatott túravezetőivel. A Pál-völgyi barlangot például egy három órás „séta” keretében járhatod be, amelynek a vezetője a résztvevők fizikai állapota és kívánsága szerint határozza meg a nehézségi szintet, valamint az útvonalat. De ha nem szeretnéd másra bízni magad, akkor a Szemlő-hegyi barlang kiépített útjai is jó választások lehetnek. 

Pál-völgyi-barlang
  • 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.
  • A túrák óránként indulnak – első túra: 10.15, utolsó túra: 16.15. Csoportoknak bejelentkezés szükséges.

Lövészet

Fotó: Polyák Attila / WLB

Bár Budapest külvárosában több lőteret is találhaunk, mi mégis a Nagymező utcai Budapest Shootingot ajánljuk erre a célra. Itt elsősorban élménylövészetet tartanak kíváncsi laikusoknak, viszont sportlövészetre, egyéni kiképzésekre, sőt, még a hivatásosok tréningjére is van lehetőség. A két hangszigetelt, szellőzőrendszerrel ellátott teremben olyan fegyvereket lehet kipróbálni, mint a nagyteljesítményű sörétes, vagy a különböző precíziós lőfegyverek, régivágású revolverek, marokpisztolyok – vagy az ikonikus AK-47-es. “Egyszerre félelmetes, és egyszerre érzi azt ember, hogy rettenthetetlen”írtuk arról, hogy milyen érzés elsütni őket, de annyi biztos, hogy az egekbe emeli az adrenalinszintünket.

Siklóernyőzés

Fotó: Siklóernyős tanfolyam

A Budai-hegyek kedvező felszálló áramlatait kihasználva számos siklóernyős száll rendszeresen a magasba a fővárosban és környékén. A szokatlan és az adrenalinszintet minden értelemben az egekbe emelő sport ráadásul arra is jó, hogy madártávlatból is megcsodáld Budapestet. Főleg, hogy ha tandemben repülsz egy tapasztalt pilótával: ebben az esetben ugyanis ő irányít, neked pedig csak arra kell figyelned, hogy be tudd fogadni a hatalmas mennyiségű endorfint, és persze a látványt. Utóbbira jó opció a Siklóernyős tanfolyam, ahol csoportosan vagy egyedül is el tudod kezdeni a “kiképzést”.

Hullámszörf

Fotó: Mudra László / WLB

Bár Kalifornához vagy Hawaii-hoz képest itthon a hullámszörfösöknek kevés lehetőségük van arra, hogy kedvenc sportjukat űzzék, ettől még a számuk egyre nő. Ebben pedig valószínűleg az is közrejátszik, hogy az egyik hely a margitszigeti Palatinus strand, ahol nyitás előtt, a kora reggeli órákban állhatnak a világot jelentő deszkákra. Ha pedig szeretnénk mi is a részesei lenni a közösségüknek, jó lehetőség lehet a SURFinPALA három napos kezdő kurzusa, aminek a végére tökéletesen elsajátíthatjuk az alapokat.

Hegyikerékpározás

A hegyikerékpár (avagy mountain bike) elnevezés terepen, egy- vagy többnyomos erdei ösvényeken, sziklás, gyökeres talajon történő kerékpározást takar. Két fő irányvonalát különböztetik meg, a cross country-t (“hegyre fel és le”) és a downhillt (“lejtőzést”). Bár mindegyik esetben meg kell küzdeni az elemekkel, valamint a változó terepviszonyokkal, a tekeréssel járó adrenalin, valamint a kellemes fizikai megterhelés bőven kárpótol érte – arról nem is beszélve, hogy az alapokat bárki elsajátíthatja, nem kötött sem korhoz, sem fizikai adottságokhoz. Szinte bármilyen magaslat vagy hasonló megfelelő alkalom lehet arra, hogy elkezdjük, mi például a Budai-hegyeket ajánljuk.

Falmászás

Fotó: Major Kata / WLB

Ha vonz annak a gondolata, hogy szinte láthatatlan repedésekbe és kiszögellésekbe kapaszkodj, vagy hogy kecsesen és magabiztosan mozogj hihetetlen magasságokban, akkor a falmászást pont neked találták ki. A 2020-től olimpiai sportággá is váló testmozgási formát ráadásul a főváros több pontján is kipróbálhatod: például a Gravity Boulder Barban vagy a Spider Clubban.

Evezés/SUP

Fotó: Naturelle

Budapest élete óhatatlanul is város két oldalát elválasztó Duna körül forog, így csak természetes, hogy a folyón is számos lehetőségünk nyílik az aktív kikapcsolódásra. Az óbudai Római Parton (például a Fellini Bisztró közelében található Béke II. Csónakházban) kajakot vagy kenut bérelhetünk, hogy aztán csak sodródjunk az áramlattal, de jó opció lehet a SUP (avagy “stand up paddle”) is. Utóbbi ráadásul nemcsak fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet, de a felsorolás többi elemével ellentétben inkább kikapcsol, hiszen ha stabilan elhelyezkedtünk a deszkán, onnantól csak evezni kell és élvezni a természet közelségét.