Élmény
10 budapesti piac, ahol idén tavasszal érdemes körülnézni
Fotó : Közös Piac - Facebook
10 budapesti piac, ahol idén tavasszal érdemes körülnézni

Piacon vagy kézműves vásáron nézelődni összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény, mint beugrani a legközelebbi üzletbe vagy szupermarketbe. Beszélgethetsz az árusokkal, akik minden termék történetét ismerik, és ha jó alkudozó vagy, a kiszemelt darabokat baráti áron viheted haza. De hova menj, ha minőségi sajtokat, használt ruhákat, antik tárgyakat vagy helyi művészek által készített ékszereket keresel? Most, hogy itt a tavasz, a belvárosban több helyen újra felbukkannak a szabadtéri piacok, ezek közül mutatunk tíz olyat, amit érdemes lesz felkeresni a következő néhány hónapban.

Közös Piac Szimpla Bringa Szimpla Vasárnap PeCsa Bolhapiac Gardrób Közösségi Vásár Gozsdu Antik Market WAMP Antik Placc KORZÓ Lakásvásár

Közös Piac

Fotó: Közös Piac Facebook
Közös Piac azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz a termelőket és az egészséges, csak természetes anyagokat tartalmazó termékek iránt érdeklődő vásárlókat. Ha helyi mézet, szalámit, dzsúszokat, fűszereket, sajtot, esetleg helyben termelt gyümölcsöt vagy zöldséget keresel, itt a helyed. A szervezők szerint a piac az áruk mellett a közösségről is szól, úgyhogy ha eljössz, nemcsak finom ételekkel, de vidám pillanatokkal is gazdagabb leszel.  

Cím: Central Passage (1061, Király u. 8.)
Következő alkalom: április 1. 14:00-20:00 (különleges gasztro részleg a Gardrób Night Marketen)

Szimpla Bringa

Fotó: Szimpla Bringa Facebook
A biciklinek két kereke van, a legendás Szimpla Kertben pedig minden hónap második szombatján bringás piacot tartanak – világos, nem? Ugorj be egy hideg sör legurítása előtt vagy után, és szemezgess a használt és vintage kerékpárok és vadonatúj drótszamarak között. A mindig zsúfolt piacon mindenféle biciklis tartozékot is találsz a lámpáktól és láncoktól kezdve egészen a bukósisakokig. Ha bringával jössz, de útközben történik egy kis malőr, ne aggódj: a piac területén szerviz is működik, ahol megjavítják kedvenc kétkerekűdet. Arra azért figyelj, hogy józanul pattanj a nyeregbe!  

Időpont: minden hónap második szombatján, 13:00-20:00

Szimpla Kert

Szimpla Vasárnap

Fotó: Szimpla Vasárnap Facebook
Szimpla Vasárnap sokban hasonlít a Közös Piachoz: ez is kézműves vásár, ahol a kistermelők és gazdák eladhatják friss portékájukat és helyi termékeiket, legyen szó sajtról, zöldségről, gyümölcsről, felvágottról, lekvárról, mézről, tejtermékekről vagy bármi egyébről. Ha megéhezel, hívd meg magad egy friss, ropogós szendvicsre, esetleg vegyél valamit az egyik leveses standnál. Van dzsúszbár és egy kis kávés pult is, és az élő zene sem ritka. Elég nagy tömeg tud összeverődni, szóval úgy érkezz, hogy legyen időd furakodni, miközben persze élvezheted a piacozást.  

Időpont: vasárnaponként, 09:00-14:00

Szimpla Kert

PeCsa Bolhapiac

Fotó: PeCsa Bolhapiac Facebook
PeCsa Bolhapiac Budapest egyik legrégibb és legautentikusabb bolhapiaca, vagy ahogy a szlogenük tartja: ez egy múzeum, hol nem mellesleg vásárolni is lehet. Porcelán étkészlettől és a régi festményektől kezdve a kuriózumnak számító bakeliteken és régiségeken keresztül a „trash and treasure” kategóriába sorolható bármilyen csecsebecse megtalálható a PeCsában. Jelképes összegért (150 Ft) bebocsátást nyerhetsz egy elveszett kincsekkel teli, varázslatos világba, ahol megállt az idő, és ahonnan valószínűleg nem fogsz üres kézzel távozni. Ha kíváncsi vagy, milyen érdekes sztorik fűződnek a kínált tárgyakhoz, az árusok biztos tudnak mesélni.  

Időpont: minden hétvégén, 08:00-14:00
Új helyszínen: 1183 Budapest, Balassi Bálint utca 2-10.

Petőfi Csarnok – PeCsa (bezárt)
Cím: 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.

Gardrób Közösségi Vásár

Fotó: Gardrób Facebook
Biztos nálad is lapul a szekrény mélyén néhány olyan ruhadarab vagy kiegészítő, aminek szívesen találnál új otthont, és az is elképzelhető, hogy mások feleslegessé vált darabjai a te ruhatáradnak lennének tökéletes új lakói. A Gardrób Közösségi Vásár Budapest legnagyobb használtruha-piaca, amely a belvárosban várja a kincsvadászokat, sőt néha még DJ-k is felbukkannak, akik rendesen felpörgetik a hangulatot. Ha megéheznél, tarts egy kis szünetet valamelyik standnál, ahol minden alkalommal rengeteg finomság van terítéken. A ruhák és kiegészítők válogatás után kerülnek a Gardrób kínálatába, úgyhogy itt csak egyedi darabok lógnak a fogasokon. Nincs fix piacnap és a helyszín is folyton változik, ezért érdemes a Facebook-oldalukon tájékozódni.  

Következő alkalmak:
április 1., 14:00-20:00, DIP – Design Passage
április 11., 11:00-16:00, Fogasház
május 2., 12:00-17:00, Szimpla Kert

Gozsdu Antik Market

Fotó: Gozsdu Antik Market Facebook
A Gozsdu Udvarban rendezett Gozsdu Antik Market olyan kézműves/vintage/könyv piac, ahol minden elképzelhető régiség fellelhető a kedves gyerekkori emlékeket felidéző játékoktól kezdve a kreatív kiegészítőkön és lámpákon keresztül a legtutibb poszterekig. Itt a piacozó fiúkra is gondolnak, némelyik árus asztalkáin például vintage repülőmodellek és más, évtizedes történetre visszatekintő apróságok sorakoznak. A fesztelen atmoszféra annak is köszönhető, hogy a pultokat a Gozsdu bárjainak és éttermeinek közvetlen szomszédságában állítják fel, így még egy reggeli vagy ebéd is belefér, mielőtt belevetnéd magad a régi kincsek közé.  

Időpont: szombatonként, 14:00-20:00

Gozsdu Udvar

WAMP

Fotó: WAMP Facebook
A budapesti WAMP, a magyar dizájnvásár viszonylag rendszeresen megrendezett közösségi esemény, ahol a magyar tervezők munkáit szemlélheti meg a nagyérdemű: nemcsak a magyar vásárlók jönnek, turisták és itt élő külföldiek is szívesen keresik fel a piacot. Évente egyszer a WAMP külföldi alkotóknak is lehetőséget ad, Budapestre invitálva a nemzetközi színtér tehetséges tervezőit (erről majd részletesebben is írunk, ha közelebb járunk az esemény időpontjához). A következő dizájnvásárok időpontját és helyszínét itt találod.

Antik Placc

Fotó: Antik Placc Facebook
Elvonási tüneteket produkálsz, ha egy ideje nem kerültél antik, dizájner vagy retró cuccok közelébe? Akkor vasárnaponként irány az Anker’t, pontosabban az Antik Placc! Néha restaurátorok és felújítási szakértők is felbukkannak, hogy tippeket adjanak a hozzáértő piacozáshoz, és ingyenes értékbecslés is elérhető a látogatók számára. Amíg a szülők elmerülnek a zsúfolt standok portékái között, a gyerekeket a Fabrika Műhely munkatársai szórakoztatják. A piac kínálata elképesztően változatos: többek között a legkülönbözőbb csecsebecsék, szuper és egyedi dísztárgyak, antik székek és asztalok, szobrok, lámpák és gyertyatartók várnak új gazdára.  

Időpont: vasárnaponként, 10:00-17:00

Anker't
  • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.

KORZÓ

Fotó: KORZÓ Facebook
KORZÓ árusai válogatott régiségeket és magyar dizájnerek termékeit kínálják. A piac elsősorban a jó minőségű áruk lelőhelye, de gyakran tartanak gyerekprogramokat, workshopokat, különleges kiállításokat és koncerteket.  

Időpont: vasárnaponként, 10:00-18:00

Bálna Budapest

Lakásvásár

Fotó: Lakásvásár Facebook
LakásvásárTELEP saját piaca, ahol a szó szoros értelmében minden kapható, legyen szó ruháról, snowboardról, cipőről vagy kutyás kiegészítőről. A törzsközönséget Budapest leglazább fiataljai alkotják, és a kínált termékek sem kevésbé trendik. Ha te is eladnál ezt-azt, bérelhetsz asztalt 3500 Ft-ért, és hozhatod a saját fogasaidat. Ha érdekelnek a további részletek, dobj egy üzenetet a Lakásvásárnak.  

Következő alkalom: április 11., 12:00-17:00

Telep
  • 1075 Budapest, Madách Imre út 8.