budapest

szerkesztés

Velük utazunk (néha) - Különleges járművek Budapesten

Szerzők

  • Dezse Balázs

2013. 04. 10. 2:00

Beszéltünk már szinte mindenről, amivel Budapesten utazni lehet, de a listának a hagyományos BKV járművekkel még nincs vége. A külvárosban, a hegyoldalakban, valamint a Dunán akad még néhány látnivaló. A buszok, trolik, metrók és villamosok után megnéztük az “egyéb” kategóriába tartozó járműveket.   

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Zugligeti Libegő

1/4

1121 Budapest, Zugligeti út 97.

Több Infó

Címkék

A Libegő egy függővasút, amely a XII. kerületben működik. A közel egy kilométer hosszú útvonal 262 méter magasra viszi fel az utasait körülbelül 12 perc alatt.
A Libegő gondolata már 1933-ban felmerült, ám ekkor még nem kezdődött meg az építkezés. A második nekifutást 1940-ben a világháború kitörése gáncsolta el, de 1969-ben végre tényleg belevágtak a munkálatokba. Az építkezés nem volt egyszerű, messziről kellett a szükséges alapanyagokat a helyszínre szállítani, a tartóoszlopokat pedig csörlőkkel, illetve speciáls “szánkókkal” csúsztatták le a végleges helyükre. A kötelek körül nem ment minden simán, és végül Ausztriából importálták azokat, amelyek megfelelőnek és biztonságosnak tűntek. A kötél érdekessége, hogy 9 év alatt összesen 20 métert nyúlt a terheléstől, így folyamatosan rövidíteni kellett. A Libegő egyébként BKV járműnek számít, hiszen a közlekedési vállalat üzemelteti, annak ellenére, hogy közel 10 évig bérbe volt adva, illetve a teljes privatizálása is szóba került már. Szeretjük, mert randizáshoz és kiránduláshoz tökéletes, viszont sajnos a belvárosban nincs belőlük, pedig szerintünk jó móka lenne.

A Libegőre a menetjegy 850 Ft
A menetrend itt található.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Budavári Sikló

2/4

1013 Budapest, Clark Ádám tér

Több Infó

Címkék

Ez az igen különleges vasút rendkívül fontos része a városképnek, és turisztikai szempontból is meghatározó. Építését Széchenyi István fia Széchenyi Ödön kezdeményezte 1868-ban, a munkálatok pedig 1870-ben fejeződtek be, közel 50 évvel a szervezett autóbuszközlekedés beindulása előtt. Ekkor Európában ez volt a második ilyen szerkezet. Három évvel ezután már több, mint 1,5 millió utast szállított, de ez nem volt meglepő, hiszen a Siklóról gyönyörű kilátás nyílik a pesti oldalra. Mivel az emberek nagyon élvezték az utazást, ezért kérvényezték, hogy 3 m/s-os sebességet a felére csökkentsék, ezzel is meghosszabítva a gyönyörködésre fordítható időt.
Sajnos a Siklót a második világháborúban bombatalálat érte, ami miatt súlyosan megrongálódott. Működése a teljes felújításig 1985-ig szünetelt. Többször felvetődött az évek során a gondolat, hogy esetleg buszokkal, vagy mozgólépcsővel helyettesítsék a Siklót, de ezekből a tervekből szerencsére nem lett semmi, és a 95 méteres távot még mindig ezekből a járművekből élvezhetjük. A Siklókat egyébként részben HÉV alkatrészekből építették és 1987 óta az UNESCO Világörökség részét képezik. Szeretjük őket, de a budapestiek a borsos jegyárak miatt valószínüleg nem túl gyakran mennek fel így a Várba.

A Siklóra a menetjegy 1000 Ft.
A menetrend megtalálható itt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fogaskerekű vasút

3/4

1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Több Infó

Címkék

A XII. kerületben közlekedő Fogaskerekű 1874 nyarán indult útnak, és a pálya teljes hosszán fogaskerekű üzemre épült.
A völgyi és a helyi végállomások között körülbelül 260 méter a szintkülönbség. Az 1926-os villamosításig gőzmozdonyok húzták, amelyek mindig a szerelvények völgy felöli végén voltak a biztonságos közlekedés érdekében. A biztonságra persze ma is nagyon ügyelnek, bár 1987-ben még a nagy óvatosság ellenére is baleset áldozata lett két vasút: az egyik Fogaskerekű fékjei használhatatlanná váltak a hidegben, ezért az összeütközött az őt követő járművel. A tragédiában mindkét vonat vezetője életét vesztette.
A jármű egyébként a svábhegyi villák építésében is nagy szerepet játszott, hiszen segítségével könnyebben fel lehetett juttatni az építőanyagot. Szeretjük őket, mert szép helyen járnak, viszon a mindennapokban sajnos nem tudunk velük sok mindent kezdeni.

A Fogaskerekű vasút érvényes BKV jeggyel vehető igénybe.
A menetrend itt található.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

BKK-hajó

4/4

1095 Budapest, Haller utcai kikötő

Címkék

A BKK hajói nem új szolgáltatásai a vállalatnak, hiszen az 1980-as évek végén már több millió utast szállítottak; az újraindult hajókat 2012 júliusa óta ismét élvezhetjük.
A hajók útvonalukat tekintve a 3-mas metróval és a 24-es villamossal konkurálnak, a Kopaszi Gáttól Újpestig, illetve a Római Fürdőig, bár a vízen lassabb a közlekedés. Azoknak viszont, akik a kényelemre és a kevesebb átszállásra szavaznak, mindenképpen érdemes ezt az utat választaniuk. Szeretjük őket, mert van egy egyedi varázsuk és örülünk neki, hogy fejlődik a Duna kihasználtsága, viszont nem a legmegbízhatóbb járművek közé tartoznak, mivel ki vannak téve a folyó szeszélyeinek. A főváros egyébként a régi hajók helyett új, katamaránokat is szeretne a Dunára 2014 után, hiszen jelenleg mindössze körülbelül 10 hajóval rendelkezik, amelyek 25-50 év közöttiek, és így a műszaki problémák is gyakoriak. Ha egyszer valóban lesznek új hajók, akkor azokhoz új megállókat is terveznek majd, sőt, az is felmerült, hogy esetleg a Duna teljes hosszán közlekedjenek. Ez persze nem mostanában lesz.

A hajókra érvényes jeggyel, vagy bérlettel lehet feszállni.
A menetrendek letölthetők innen.

Hasonló tartalmak

Admin mode