budapest

szerkesztés

Velük utazunk - Budapesti villamosok

Szerzők

  • Dezse Balázs

2013. 03. 19. 1:00

Előző cikkünkből kiderült, hogy milyen változatosak a budapesti buszok, de a villamosvonalakon sincs egységes arculat. Budapestnek jelenleg 8+1 különböző típusú, életkorú és műszaki állapotú villamosa van, de ebből csak 6 szállít utasokat. Megnéztük, hogy melyik mit tud.

Ganz csuklós villamos (ICS)

1/6

Az 1844-ben alapított Ganz gyár nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon az akkori Magyar Királyság, és ezáltal a mai Budapest infrastruktúrája. A gyár legfőbbképpen az acélszerkezeteiről és villamosairól vált ismertté. Ezeket a csuklós villamosokat kifejezetten Budapestre tervezte a gyár. Az első prototípus 1964-ben készült el, és nem sokkal utána tömeggyártásba is került. Ugyan sok átalakításon ment át ez a jármű, mégis a mai napig fontos része Budapest közlekedésének, hiszen nagyjából 120 darab közlekedik belőle. Az első típusokon még nem volt leválasztva a vezetőfülke az utastérről, nem rendelkezett sebességmérővel, és a jármű külső felén is voltak hangszórók. Különböző átalakítások után végül egységesítették az egész szériát. Ezek az új gépek már fénycsöveket, fűtést, karcolásvédő fóliákat, új üléseket, nagyobb ablakokat, új műszereket kaptak. Jelenleg a 19-es, 41-es 47-49-es vonalon közlekednek.

Szeretjük őket, mert átmennek a , és nem kell rajtuk jelezni, viszont nincs rajtuk légkondi, és gyakran nem működnek rajtuk bizonyos dolgok.

2-es villamos

2/6

1055 Budapest, Jászai Mari tér

Több Infó

A Ganz csuklós villamosok legfejlettebb típusa ez, amelyeket a KCSV-5-öt alapul véve fejlesztettek tovább. A név az 1996-1999 között szinte teljes egészében átépített villamosokat fedi, amikből 30 darab készült. Ebben az esetben tulajdonképpen teljesen új járművekről beszélünk, hiszen teljesen lebontották őket, megerősítették a vázakat és új villamosokat építettek rájuk. Ami látványos újdonság bennük a régebbi változathoz képest, az a fűthető utastér, az új ajtók, az egyedi ajtónyitási lehetőség, az elhúzható ablakok, valamint megjelentek bennük a pelenkázóasztalokhoz hasonlító elektromos dobozok, amik miatt valamivel kisebb lett a belső tér. Cserébe viszont kevésbé torzítanak a hagszórók, lett elektromos jegykezelő, és jelzőberendezés, valamint FOK-GYEM utastájékoztató rendszer, ami nem mindig működik. A 26 méter hosszú villamosok jelenleg a 2-es, 17-es és 24-es vonalakon közlekednek.

Szeretjük, mert korszerűbb és szebb, mint az elődje, viszont kívülről még mindig elég csúnya, és gyakran gond van a tisztasággal is.

Tátra T5C5 és T5C5K

3/6

Mikor a Ganz gyár teljesítménye lelassult, a közlekedési vállalat kénytelen volt külföld felé fordulni. A Tátra gyár termékére esett a választás, pontosabban egy csehszlovák villamosra, amelyet 1979-1984 között gyártottak a BKV igényei szerint. Ennél a típusnál a gumipadlót felváltotta a csillámpadló, lett benne elektromos utastájékoztató rendszer, fénycső világítás, valamint kárpit borítású ülések. A T5C5K ennek a felújított, korszerűsített változata, amelyből 2002-2004 között 80 darab készült. Ezekre a csökkentett energiafelhasználás, a kipörgésgátlás és a csúszásvédelem a jellemző. Amit az utasok érzékelnek belőle, az egy új belső borítás, audióvizuális utastájékoztatás, külső ajtónyitó gombok, és az automatikusan újranyíló ajtók (például táska beszorulása esetén). 2010-től ennek a szériának is lett egy fejlettebb változata T5C5K-2 néven, amely halkabb, télen automatikusan képes visszazárni az ajtókat, és a biztonságosabb utazás érdekében az alsó lépcsőknél infra érzékelőkkel van felszerelve. Jelenleg az 1-es, 12-es, 14-es, 18-as, 28-as, 37A, 59-es és 61-es vonalon utazhatunk ezzal a típussal.

Szeretjük, mert kultúráltan néz ki és nem érezzük magunkat rosszul benne, de zavaró, hogy gyakran elcsúszik az utastájékoztatás. Nyáron még gondot jelenthet az, hogy az ablakok is beragadnak és légkondi sincs.

TW 6000

4/6

A hannoveri villamosként elhíresült jármű 2001. óta közlekedik Budapesten. Kezdetben az 50-es vonalon jártak, ma viszont már 3-mas, 42-es, 51-es, 52-es, 62-es és 69-es számokkal felvértezve is láthatjuk őket. Azért kerültek hozzánk, mert Hannover egy expo után meg szeretett volna szabadulni tőlük, majd hosszas politikai viták után Budapest úgy döntött rendel belőlük 68 darabot. 2010-2011 között újabb 16 ilyen villamos állt csatasorba, amik Hágából érkeztek, majd később 2011-ben pedig újabb 10. A TW 6000-es villamosok alacsony padlósak, hiszen eredetileg magasított peronhoz lettek tervezve (elővárosi vonatként is használták őket) és annak ellenére, hogy Budapesten csak szólóban közlekednek, alkalmasak lennének csatolt üzemre is. Ezen kívül rendkívül energiatakarékosak, hiszen képesek áramot visszaforgatni a rendszerbe.

Szeretjük őket, mert viszonylag jól néznek ki, korszerűek és csendesek, de épp ezért sokkal jobban kell figyelni rájuk az átkelőknél. Nem szeretjük bennük, hogy keskenyek a lépcsők és kényelmetlenek az ülések és gyakran a tisztasággal is komoly problémák vannak.

Siemens Combino Supra

5/6

A 2006-ban vásárolt villamosok ideérkezésük idején a világ leghosszabb villamosai voltak. Az 54 méter hosszú homokférgekre hasonlító járművek hivatalosan 353 ember szállítására képesek (ebből 64 ülőhely) a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy akár 400 embert is tudnak szállítani, ami jó, tekintettel arra, hogy a legforgalmasabb szakaszon, a 4-6 vonalán közlekednek. A nagy teljesítmény ellenére kevesebb áramot használnak, mint elődjeik (Ganz csuklós villamosok) és fékezéskor energiát táplálnak vissza a hálózatba. Érkezésüket a vonal összes megállójának, peronjának és a komplett felsővezeték-hálózatnak a megújítása előzte meg, ami sok bosszúságot okozott a budapestieknek. A negatív hozzáállás csak erősödött a forgalomba álláskor, amikor is kábelek szakadtak le, ajtók hibásodtak meg és még a légkondi körül is voltak viták. Kellett néhány év, mire beilleszkedtek a közösségbe, és teljesen felváltották a régi villamosokat. Jelenleg 40 darab van belőlük.

Szeretjük őket, mert szépek, van bennük légkondi, egész éjszaka járnak, rengeteg helyre el lehet jutni velük, és akadálymentes a felszállás, viszont nem szeretjük a néha fojtogató tömeget, a keskeny folyosókat és azt, hogy nem fér el a lábunk a legtöbb ülésnél.

Muki

6/6

Ez kétségtelenül a legkülöncebb villamos Budapesten. Hivatalosan ez nem is számít villamosnak, hanem fedett teherkocsinak nevezik, de a villamosvonalak felhasználásval segít be a város különböző pontjain. A Mukik 1926. óta vannak jelen a városban, a második világháború után például ők szállíották az élelmiszert, de manapság csak nem működő villamosokat húznak, vagy éppen hókotróként takarítják a sineket. Az állomány egy részét átalakították úgy, hogy a HÉV vonalait is használhassák.

Nem tudjuk, hogy szeretjük-e őket, mivel igazából nincs velük túl sok kapcsolatunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode