gasztró

szerkesztés

Vega vagyok Budapesten, nem baj?

Szerzők

2011. 12. 13. 15:08

Számtalan oka lehet annak, ha valaki a húsmentes életmód mellett dönt. Lehet például egészségügyi, vallási vagy lelkiismereti – hogy csak a klasszikusokat soroljuk. De a kíváncsiság vagy éppen a tudatosabb szemléletmód is vezérelhet bennünket. Kíváncsiak voltunk, vajon Budapest mennyire kedvez és mennyire ad otthont a „no meat” életvitelnek.

Fotó: Fryvegetarian.co.za

-

1/4

Az általánosan elfogadott definíció szerint vegetáriánusokat legalább hat csoportba lehet sorolni – nem is gondoltátok volna, igaz? Alapvetően az a személy vegetáriánus, aki nem eszik húst (beleértve a szárnyast, a halat és a származékaikat). Aztán ott vannak az ovo-lakto vegetáriánusok (náluk oké a tojás és a tejtermékek), a laktovegetáriánusok (NO tojás, de tej és tejtermék igen), a vegánok (ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt: tojás, tej, méz), sőt, egyes esetekben nem használnak semmilyen állati eredetű terméket (pl.: bőr, gyapjú, selyem, stb.) sem. A nyersevők – ahogy a nevük is mutatja – csak nyers ételt esznek (kivéve, ami nyersen mérgező vagy emészthetetlen lenne), a gyümölcsevő pedig olyan vegán, aki a zöldséget is kerüli.

Hogy ez így komplikált? Egy kicsit, talán – de az a helyzet, hogy nem mindenki választja magától, hogy éppen milyen vega is akar lenni. Van, amikor a szervezet egészen egyszerűen meghatározza, hogy az illető mit ehet és mit nem. És persze legalább ennyien vannak azok, akik maguk döntenek úgy, hogy búcsút intenek a húsnak. Így vagy úgy, mindkét csoportnak ennie kell, nap mint nap. Meg kell találnia azt a táplálékot, ami finom, változatos és nem az unos untalan ismételt, hiperoldszkúl és lejárt lemez rántott sajt, rántott karfiol, brokkoli, padlizsán – a panír mögött megbújó és fulladásos halált szenvedő zöldség szinte tetszőlegesen behelyettesíthető – variáció valamelyike.Vajon Budapest vega kompatibilis város? Tudunk olyan sokszínű étel-, és vendéglátóhely felhozatalt kínálni a húshagyóknak, mint a mindenevőknek? Ennek jártunk utána. Kerestünk olyan helyet, ahová akkor is elmehetünk, ha sok barátunkat akarjuk átcsábítani a vega oldalra. Kerestük olyan helyet, ami az egzotikus ízeket hozza. Kerestünk olyan helyet is, ahol akkor is tudunk vega módon enni, ha erre mondjuk csak 15-20 percünk van. Kerestünk olyan helyet, ahol a kedvenc édességeinket is elkészítik vegán módon. És olyat is, ahol akkor is jót ehetünk, ha történetesen kitörölhetetlenül a hagyományos ízvonalra vannak ráállva az agysejtjeink. Íme az eredmény!

Govinda Étterem

2/4

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

Több Infó

Címkék

Az első éttermet még 1996-ban nyitották, azóta pedig további üzleteteket alapítottak országszerte. Alighanem a legismertebb és következetesen a minőségre törekvő vállalkozás, amely a vegákat célozta meg. Az ételkínálat akkora, hogy gyakorlatilag megunhatatlan – annak is, aki pedig azt gondolná, hogy vega témában már kevés újat tudnak mutatni neki. Az étterem tagjai különleges, lakto-vegetáriánus fogásokat, hagyományos indiai ízeket és a reformtáplálkozás egészséges ételeit is felvonultatják – tiszta, friss alapanyagokból, főként gabonából, növényi részekből, valamint tejtermékekből. Kulturált és minőségi, aki esetleg hezitál, hogy áttérjen vagy kipróbálja-e, itt alighanem kedvet kap majd hozzá.

Napfényes Cukrászda

3/4

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 65.

Több Infó

Címkék

A sütemény vega szemmel érdekes dolog, sok fejtörésre adhat okot. A tradicionális „hazai” sütemény felhozatal ugyanis előszeretettel tartalmaz tojást és tejtermékféléket. Na most, az óbudai, Kiskorona utcában található cukrászat a vegán vonalat lőtte be magának és a kínálatukban csakis tisztán növényi eredetű sütemények szerepelnek. Még olyan fagyit is kínálnak, ami a legszigorúbb vegán elvárásoknak – vagy laktózallergia, cukorbetegség, ételallergia esetén – is megfelel. Ez pedig azért jó, mert örömet visznek azoknak az embereknek az életébe, akik más különben kimaradnának az ilyesfajta dolce vitából. Vissza a természet(es)hez, nagyjából ez a jelszavuk – és nagyon jól működik, nincs átverés, nincs parasztvakítás. Lájk.

Ganga Vega Café: Gyorsan és egészségeset!

4/4

A három éve, a Hunyadi tér sarkán nyitott Ganges étterem kistestévre a Bajcsy-Zsilinszky úton, pont az Arany János utcai metrómegállóval szemben. Ők is – érthető módon – az ételek minőségére fektetik a fő hangsúlyt:a szezonális alapanyagokat vállaltan olyan Budapest környéki őstermelőktől szerzik be, akik már több generációra visszamenőleg űzik a mesterségüket, ezzel biztosítva a frissességet és a minőséget. A menüket pedig úgy állítják össze, hogy a keleti és európai ízeket kedvelők egyaránt mosolyogva dőlhessenek hátra a széken egy-egy étkezés után. Mivel gyorséttermi rendszerben működnek, azoknak is alternatíva lehet, akik sietnek, de egészségeset és tartalmasat ennének – tegyük hozzá: egyáltalán nem drágán.

Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 25.
Nyitvatartás: H-P: 12:00 - 19:00
Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode