shopping

szerkesztés

Van, aki újranyit, van, aki le sem állt – látogathatóak a termelői és más kispiacok is

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 05. 22. 15:18

A nagy, klasszikus piacok a karantén idején is működtek, ahogy több kisebb őstermelői piac is megtartotta szokásos heti alkalmait a legnagyobb óvintézkedések közepette, vagy állt át a házhoz szállításra. Sőt új szereplő is megjelent a terepen, vagy tette még stabilabbá helyzetét a megbízható őstermelői portékákra és kézműves termékekre nyitott vásárlók körében. Lássuk, melyek közül lehet válogatni most, hogy szabadabban lehet járni-kelni a városban – de tartsuk szem előtt, hogy a kijárási korlátozás feloldásával a piacokra vonatkozó szabályok nem változtak!

Fotó: Vegan Garden

Rácskert

1/6

A Dob utcai Vegan Garden sok más vendéglátóhellyel egyetemben szintén bezárt március közepén, a kijárási korlátozások bejelentésekor. Viszont egy korábbi ötletük nyomán egész hamar találtak új funkciót a Rácskert udvarának: egyfajta szabadtéri vegán élelmiszer- és vegyesboltot alakítottak ki termelői zöldséggel-gyümölccsel, szörpökkel, kézműves készítményekkel, vegán finomságokkal, sörrel, fagylalttal és társaikkal, valamint sok-sok palántával, fűszer- és balkonnövénnyel. Igazi kis oázis jött létre ki a VII. kerületben, ami azért is volt jó, mert nagyobb kertészetet nem találni a belvárosban, és a karantén idején nehézkes is volt eljutni a város messzibb pontjaira. A kijárási korlátozások feloldásával visszaengedhetik az udvarba a street food egységeket is, de a piacjelleget is megőrzik a jövőben: igaz, zöldséget, gyümölcsöt egyelőre helyben nem, csak rendelésre lehet kapni többek között a budapesti vásárlók körében jól ismert Szorgos Gazdától, de a palánták, virágok és a vegán árukínálat továbbra is elérhető. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

PANCS Gasztroplacc

2/6

A népszerű Pancs gasztroplacc a karantén idején a megrendelős rendszerre állt át: kedd éjfélig lehetett megrendelni online a különböző termelők áruit, amit péntek délután vehettek át a vásárlók Tűzoltó utca 22-ben, a VinoPiano Borbárban. Május 26-án viszont a megszokott piacozás is elindul az Élesztő udvarán: vasárnap délelőttönként várnak olyan termelőkkel és manufaktúrákkal, mint a Szorgos Gazda, a Sárréti Chilifarm, a KissHúsműhely, a GombSajt, a Panificio il Basilico, a Sárika Családi Péksége, a Csöglei Sonka, a Szabóméz, a Mátrai Bivalyrezervátum és társaik. Ismét lesz „közösségi asztal”, amikor is a közösbe dobják a helyben vásárolt alapanyagokat, és főznek belőlük az összegyűlteknek, és a legjobb, hogy a helyben működő Rengeteg RomKafé legendás forró csokijait is újra kortyolgathatjuk. A piac mellett az online webshop továbbra is a megszokott módon működik közel 600 termékkel.
 

  • 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22. 
  • Facebook

 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Zuglói Kenyérközösség

3/6

A Zuglói Kenyérközösségről épp akkor írtunk, amikor a kijárási korlátozások életbe léptek, és ez az ő működésüket is nagyban befolyásolta, de az átadónapjaikat korlátozások mellett azért meg tudták tartani. A vásárlóközösséget XIV. kerületi anyukák alapították elsősorban a szűkebb környezetük számára, lényege pedig az előrendelési rendszer. Hetente egyszer, csütörtökön tartják az átadónapot Bosnyák téren, az AZTA Közösségi Műhely udvarán, ami mára inkább egy szabadabb piaccá vált vegyszermentes zöldségekkel, tejtermékkel, lekvárokkal, szörpökkel, hússal, tojással, pékáruval, ahova előzetes rendelés nélkül is be lehet esni bevásárolni. Az előrendelés továbbra is elsődleges több élelmiszer esetében, például ha valaki baromfit rendelne, kedd estig kell nyilatkoznia szándékáról, és akkor pont annyi csirkét vágnak le a csütörtöki átadónap reggelén, amennyire szükség van. A kijárási korlátozás feloldásával is be kell tartani a korábbi óvintézkedéseiket: 16:45-től 17:00-ig kizárólag a 65 év felettieket fogadják, és regisztrálni is kell.

1145 Budapest, Bosnyák u. 7/B
Facebook 

Fotó: Római Parti Piac - Facebook

Római parti piac

4/6

2017 tavasza óta a megbízható árut kereső III. kerületiek szombat délelőtti programja a Római parti piac felkeresése. A Nánási udvarban az eltelt három évben családias hangulat alakult ki, melyben eladó és vevő név szerint ismeri egymást; reggelizni is meg tudunk, és ha gyerekkel érkeznénk, a játszótérnek is örülni fogunk. A piac zöldségekkel, eperrel, kecske- és tehénsajtokkal, füstölt mangalica- és sertésáruval, kolbászokkal, kenyerekkel, krémekkel, szörpökkel, lekvárokkal, tojással, csirkével és sok más földi jóval vár minket. Most hétvégén ki fog nyitni az ínycsiklandozó sült kolbászt, hurkát elvitelre kínáló sütöde is. A látogatás a karantén idején megszokott idősávokban lehetséges: 9.00-12.00 óra között 65 év felettiek érkezhetnek csak a piacra. 
 
1031 Budapest, Nánási út 47–49.
Facebook 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Czakó Piacz

5/6

A régi „öregek” közé tartozik a Tabán tetején található piac a Czakó udvarban termelői zöldséggel-gyümölccsel, sajtokkal, húsokkal, hidegen préselt olajokkal, virágokkal, szószokkal, lekvárokkal, mézzel és még sok más portékával. A karantén idején is elérhetőek voltak, sőt a korábbi szombati alkalmak mellett már vasárnap is nyitva vannak 7.30-15.00 között, igaz, a szombati és vasárnapi termelők között vannak eltérések, és érdemes ellenőrizni a Facebook-oldalukat a pontos információkért. Itt is működik előrendelési rendszer elsősorban a húsáruknál (Mátrai Bivalyrezervátum, Dabasi Csirke, A Kövér Tanya, A Dániel Tanya).

1016 Budapest, Czakó utca 15. 
Facebook 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mom biopiac

6/6

A minősített „bio” jelzőt nehéz megszerezni, és a városban is csak egy nagyobb szabadtéri biopiac van, ami a kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező biotermelők áruit gyűjti össze. A Csörsz utcai MOM biopiac ezért is drágább kicsit, mint más piacok, cserébe egy percig sem kell aggódnunk amiatt, a megvásárolt zöldség, gyümölcs ellenőrzött ökogazdaságból származik-e. A piacon minden élelmiszertípus beszerezhető, de arra figyeljünk, hogy 65 év feletti vásárlókat 7.30 és 9.00 óra között, míg a 65 év alattiakat a fennmaradó időben várják.
 
1124 Budapest, Csörsz utca 18. 
Facebook 

Hasonló tartalmak

Admin mode