szabadidő

Utoljára látogatható a Csillagok Háborúja-kiállítás, jön a Jégpályák Éjszakája és vegán piacra is mehetünk – programajánló (01.16–22.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 01. 16. 17:44

A következő hét napra is igyekeztünk olyan programokat válogatni nektek, melyek segítségével könnyen túl tudjátok tenni magatokat az egyhangú és hideg időjáráson. A napokban zárul, így utoljára látogatható a Csillagok Háborúja-kiállítás és a Mai Manó Ház Nobuyoshi Araki-tárlata, ismét visszatér a Vegan Sunday Market, szombaton éjszakába nyúlóan korcsolyázhatunk a Jégpályák Éjszakájának köszönhetően, de lesz egyebek mellett könyvklub Vitáris Ivánnal, a Kikeltetőn megmutatják magukat a legizgalmasabb fiatal magyar könnyűzenei előadók, sőt a Hair 40 éves jubileumi vetítése is a napokban lesz esedékes.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Csütörtök

1/7

Skandináv könyvklub - Linn Ullmann: Mielőtt elalszol / Országos Idegennyelvű Könyvtár


A Skandináv Ház Alapítvány skandináv könyvklubjában minden alkalommal vendégül lát valakit, aki kedvenc skandináv könyvét ajánlja. A kötetlen beszélgetésekre várnak mindenkit, aki szereti a skandináv irodalmat, szívesen megosztaná másokkal olvasmányélményeit, meghallgatná másokét, és eltöltene velük egy hangulatos estét.

Soft Flow / Twentysix

Január 16-án a Király utcában frissen megnyílt Twentysixben vár mindenkit Szappan Petra egy kellemes soft flow jógaórával, tele stresszoldó mozdulatokkal, nyújtásokkal, óra végén légzőgyakorlatokkal, meditációval.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Péntek

2/7

Kikeltető 2020 / TRIP


A 2020-as Kikeltetőre több mint 150 zenekar jelentkezett a KERET Blog felhívására, melyek közül a szakmai zsűri 30 előadót válogatott be a shortlistre, akik közül többen felléptek a Dürer Kertben. Január 17-én az abszolút kedvencek mutatják meg magukat a Kikeltető záróbuliján, két teremben a TRIP hajón.

Kína és Japán leghíresebb zöld teái / Flying Bird Tea House


A Flying Bird Tea House teakóstolóján Kína és Japán leghíresebb zöld teáit ismerhetjük meg, 2-2 kiválasztott teát pedig hagyományos eszközökkel el is készítenek a résztvevőknek. Megtudhatjuk, mik a hasonlóságok és különbségek a kínai és japán zöld teák között termesztésben, feldolgozásban és ízben, közben lesz szó a kínai és japán teakultúráról, szemléletbeli hasonlóságokról és különbségekről is.

Szombat

3/7

Jégpályák Éjszakája 2020 / Több helyszínen

Január 18-án, szombaton országszerte több helyszínen, jön a negyedik Jégpályák Éjszakája. A Magyar Jégkorong Szövetség 2016-ban döntött úgy, hogy a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan országos rendezvényt indít, amelyen mindenki korcsolyát húzhat. Idén először több helyen ki lehet próbálni a jégkorongot is, emiatt is érdemes lesz korcsolyát ragadni ezúttal.

The Bits – Let It Be Forever / Akvárium Klub


Idén 50 éves a The Beatles Let It Be című lemeze, a kerek évfordulóra pedig a The Bits nevű Beatles emlékzenekar új műsorral készül, melynek gerincét természetesen a legendás együttes harmadik albumának dalai adják. A műsort január 18-án, az Akvárium Klubban mutatják be először.

A népzene ünnepe – a táncháztól a világzenéig / Müpa


A magyar nép- és világzene legendás és újabban feltűnt képviselői egyaránt azt tanúsítják, hogy városi körülmények között is érvényesen élhet tovább a népzenei hagyomány, akár tradicionális módon szólaltatják meg, akár más műfajokba oltva, eredeti alkotásokat inspirálva. Ezt a sokszínűséget tükrözi a januári gálaműsor is.

Fotó: Nobuyoshi Araki - Tokyo Comedy 1997

Vasárnap

4/7

Csillagok háborúja - The Fans Strike Back / Bálna Budapest


A Daniel Prada és a LetsGo Company által összeállított, több mint 600 eredeti darabból álló kollekció közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a Csillagok háborúja rajongóit a Bálnában. A kiállítás nyitvatartását korábban meghosszabbították, de január 19-én már véglegesen bezárja kapuit.

Nobuyoshi Araki: Érzelmes utazás  / Mai Manó Ház


Minden gondolat, személyiség és cselekvés az életben újra és újra komplex íveket húz, melyben az igazság és a hazugság egyszerre van jelen, és ez a fényképezőgépen keresztül kapcsolódik a külvilághoz. Amikor egy egész élet áramlik az exponáló gombot megnyomó ujjból a keresőbe, a valóság fény által megérintett körvonala egyszerű látványból látványossággá válik. Ezért is személyes fotók Araki fotói. A kiállítás január 19-ig látogatható a
Mai Manó Házban.

Január 19-én szervezik a következő Vegan Sunday Marketet, amely Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca. A piac mellett főzőworkshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek, amely tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

Miloš Forman remekművét 1980 januárjában mutatták be Magyarországon, a 40 éves jubileum alkalmából pedig emlékvetítést tartanak a Bem Moziban. Az időzítés nem is lehetne jobb, hiszen a jelenleg uralkodó szürkeségben igazán szükségünk van rá, hogy beengedjünk egy kis napfényt.

  • "Miért?" – Litkai Gergely önálló estje / A38 (X)

Mit? Milyen? Ki? Hogyan? Kivel? Kérdések, amiket sokkal gyakrabban, szívesebben és több rosszindulattal teszünk fel, mint a miértet. Litkai Gergely önálló estje az A38 Étteremben szokás szerint apró és jelentős összefüggések nyomába ered a színes mosástól az univerzum határáig. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Hétfő

5/7

Melegedj fel egy forró ital vagy étel mellett!


Hiába nincs hó, a tél folyamatosan jelzi a repkedő mínuszokkal és szürke időjárással, hogy messze még a kikelet. Hogy könnyebben túllendüljetek ezen az időszakon, összegyűjtöttünk nektek 10 olyan helyet a városban, ahol igazán átmelegedhettek egy finom és forró ital és/vagy étel segítségével. A levesezőktől a teázókig válogattunk, melyeket szuper program lehet végigjárni a tél hátralevő hónapjaiban.


A harmadik bé osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak. Ildikót elkeseríti ez a hozzáállás, úgyhogy kénytelen keményebb eszközökhöz nyúlni. Hamarosan elszabadul a pokol. És egy idő után már mi sem tudjuk, felnőttek vagyunk-e vagy gyerekek... Szereplők: Dióssi Gábor, Nényei Pál, Stefanovics Angéla, Szabó Borbála, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt.

Kedd

6/7

Société Könyvklub - Jack Kerouac: Úton, vendég: Vitáris Iván / Société Budapest


1957-ben jelent meg Jack KerouacÚton című regénye, ami a beatnemzedék bibliája lett. Az Úton eredeti változatát egyetlen, a végtelen utat jelképező papírtekercsre írta meg: annak a történetét, ahogy Neal Cassadyvel többször is beutazták Amerikát, ahogy száguldoztak a „jajongó kontinensen” át, s közben mindent meg akartak tapasztalni, ami csak kifacsarható az életből.
Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol frontembere visszahozta életünkbe a ’60-as, ’70-es évek zenéit, hogy valóban fontos olvasmánya volt-e az Úton, az kiderül a januári Société Könyvklubban.

A művészet templomai - Tintoretto: Egy lázadó Velencében / Várkert Bazár

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd a narratíva előrehaladtával egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére. A neves filmrendező és művész, Peter Greenaway közreműködésével létrejött, látványos dokumentumfilm a 16. század legkiválóbb velencei művészei – Tintoretto, Tiziano és Veronese – közötti rivalizálást is mélyrehatóan bemutatja. A szakértői interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételeivel és rövid játékfilmes betétekkel színesítő film narrátora a kétszeres Oscar-jelölt
Helena Bonham Carter.

Szerda

7/7

Lumen Kortárs Magyar Filmklub - Bacskai Brigi  / Lumen Kávézó

Lumen Kortárs Magyar Filmklub a 2019/2020-as évadban a női alkotókra koncentrál, olyan tehetséges női rendezőket, producereket, vágókat, filmes alkotókat invitálnak meg az évad során, akik értékes és izgalmas alkotásaikkal tették színesebbé a magyar rövidfilmek sorát. A filmklub januári vendége Bacskai Brigi vágó.

Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe  / Papp László Budapest Sportaréna


Tavaly július 19-én jelent meg The Great War címmel az új Sabaton album, amelynek borítóját ezúttal is Sallai Péter készítette. A 2016-os The Last Stand lemez folytatása egy konceptalbum, mely a csapat 20 éves jubileumára jelent meg, a témája pedig az első világháború.

A lemez megjelenését turné is kíséri, melynek magyar állomása a Sportarénában lesz 2020. január 22-én. A zenekar látványos, pirotechnikával megspékelt, nagyszabású koncertre készül. A turné, így a budapesti állomás különleges vendége a csellómetalos finn Apocalyptica, míg az est nyitóbandája az Elize Ryd énekesnő vezette pop-metalos Amaranthe lesznek.

A koncert már telt házas, de a jegycserélő oldalakon még érdemes vadászni belépőkre!


1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. 1823-ban ezt a dátumot írta Kölcsey Ferenc a Hymnus egy letisztázott kéziratára. Bár nem tudjuk, hogy a dátum a szöveg keletkezésének kezdetét vagy lezárást jelenti, január 22-e szimbolikussá vált az utókor számára. A magyar kultúra napját ingyenes tárlatvezetésekkel ünnepeli a Petőfi Irodalmi Múzeum.További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak