budapest

szerkesztés

Útmutató az ötödik kerülethez

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 03. 26. 1:00

Budapest kerületeit bemutató cikksorozatunk ötödik epizódjában – az első négyet itt, ott, emitt és amott olvashatjátok – a kikerülhetetlen, nagybetűs Belvárost járjuk körbe. A csaknem ezeréves múltra visszatekintő városszív csupán a 21. legnépesebb budapesti kerület, ám kulturális sokszínűség, Budapest-szimbólumok, látnivalók, éttermek, kávézók és szórakozóhelyek  terén kétségtelenül listavezető. Deák tér, Duna-korzó, Váci utca, Vörösmarty tér – és ami mögöttük van.

Belváros

1/8

1052 Budapest, Belváros

Több Infó

Címkék

Az ötödik kerület már a 2. század elején sem volt lakatlan– a mai Március 15. téren, az pesti hídfőjének tőszomszédságában egy római erőd, bizonyos Contra-Aquincum tornyosult. A régi Pest alapkövének tekinthető a 11. század elején került fel Európa térképére, és a Duna közelségéből adódóan kereskedőtelepülésként funkcionált, ám ekkor még csupán Buda virágzó külvárosaként tekintettek rá; a középkori ötker 1468-ban, Mátyás király döntése alapján vált szabad királyi várossá. Ekkortájt épült a Belváros ősét övező, a mai Deák Ferenc utca – vonalában a 18. század vége óta csak romokban és nyomokban fellelhető városfal; kéz a kézben a város védelmét és a kereskedelem ellenőrzését megkönnyítő kapukkal (Váci-, Hatvani-, Kecskeméti-, Belgrádi-, Duna, illetve Vízi-kapu). A városrész a török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult, ám Buda visszafoglalása után ismét fejlődésnek indult: a városfal túloldalán új települések bukkantak fel (, Ferencváros, , ), ezzel megágyazva a városfal lebontásának, és az azóta is életben lévő Belváros elnevezésnek.

A fellendülés évtizedeit egyedül az 1838-as árvíz csúfította el, amely jelentős károkat okozott; ám Budapest 1873-as egyesítését követően beköszöntött az aranykor, és a századfordulóra a kerület Európa egyik legszebb városrészévé avanzsált. A második világháború mindezt néhány év alatt elsöpörte, a bombázások és a visszavonuló német seregek ámokfutása nyomán városszimbólumok váltak a földdel egyenlővé. A történelmi viharok dacára a kerület mindig képes volt megújulni, és e dinamizmusnak, illetve párját ritkító adottságainak és elhelyezkedésének köszönhetően egy pillanatra sem veszítette el az ország gazdasági, politikai, kulturális és turisztikai szektorában betöltött központi szerepét.

2-es villamos

2/8

1055 Budapest, Jászai Mari tér

Több Infó

A Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között ingázó kettes villamos tavaly nem véletlenül végzett az előkelő hetedik helyen a világ legszebb villamosvonalait bemutató National Geographic-toplistán; hiszen a végigkígyózó kettesről szemügyre vehetjük az , a , a , vagy épp a . Bár a világhírű kettes nyújtotta esztétikai élménnyel és a képeslapra kívánkozó fotótémákkal nyilván nem vehetik fel a versenyt, azért a 47-es, 49-es, valamint a 4-es és a 6-os villamosról sem szabad megfeledkezni; hiszen – annak ellenére, hogy utóbbi kettőnek nincs közvetlenül ötödik kerületi megállója - a négyeshatosok a belvárosi közlekedés éjjel-nappali alappilléreiként szolgálnak.

A kerületben cikázó buszok közül az Zuglóval és Rákospalotával összekötő 7-est és 173-ast, utóbbiak GY-vel (értsd: gyors) és kevesebb megállóval fémjelzett ikertestvéreit, a budapesti buszok Odüsszeuszát, az 57 megállóval büszkélkedő 5-öst, valamint a Belváros-néző járatnak sem utolsó 15-öst és 115-öst érdemes megemlíteni. A kerület közlekedési csomópontja kétségkívül a Deák tér, amely nem csupán a pesti turistakalandok origója – olyan szomszédokkal, mint a Király utca, a , a , a és a -, hanem a három budapesti metróvonal metszéspontja, valamint emberemlékezet óta az első randik bevett találkahelye.

Fotó: Németh Kornél

Szent István-bazilika

3/8

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Több Infó

Címkék

A Szent Koronának, az országalmának, a királyi jogarnak és természetesen az Országgyűlésnek otthont adó Parlament méret tekintetében Európában a második, a világon pedig a harmadik helyet foglalja el. Mivel a szépség szubjektív és kényes téma, mindenki döntse el maga, melyik országház áll a legközelebb a szívéhez; mi mindenesetre a Steindl Imre által, az eklektika és a barokk jegyében tervezett hazaira szavazunk, amelyet összesen 242 szobor (kívül 90, belül 152), és nagyjából 40 kg 22-23 karátos arany díszít.

AParlamenttől mintegy negyedórányi sétára magasodó a falai között őrzött ereklye – a Szent Jobb, Szent István épen maradt jobb keze – mellett története, neoreneszánsz pompája, turisztikai vonzereje, valamint az egyházi életben betöltött szignifikáns szerepe miatt is lenyűgöző, kultikus mestermű. Megépítésére az 1838-as árvíz szolgáltatott indokot, történt ugyanis, hogy a mai Szent István téren egy domb púposodott, amelyen emberek százai találtak menedéket a megbokrosodott Duna elől. Mivel megmenekülésüket isteni csodának vélték, a túlélők adománygyűjtésbe kezdtek, és egy templom megépítését szorgalmazták a hősies domb helyén. Kívánságuk parancs volt, ám korántsem teljesült azonnal: először az 1848-as forradalom, majd az igénytelen kivitelezés és a silány építőanyagok is közbeszóltak, és a legfeljebb félkész épület egy részét kénytelen-kelletlen visszabontották. Az eredeti, klasszicista stílusban megálmodott terveket elkészítő, és az építkezés karmestereként is közreműködő Hild József 1867-ben bekövetkezett halála után Ybl Miklós vette át a stafétát. Ybl neoreneszánszra cserélte a klasszicizmust, és a művezetői szerepkört is magára vállalta, ám 1891-ben eltávozott az élők sorából, így a Szent István bazilika 1905-ös felszentelését ő sem élhette meg.

Fotóra és felfedezésre érdemes még a Four Seasons Hotel Budapestnek otthont adó Gresham-palota – amelynek történetéről bővebben a olvashattok -, a mostanában Váci1-ként emlegetett Tőzsdepalota, a jobb sorsra érdemes Anker-ház, végül pedig a kihagyhatatlan és megunhatatlan .

Fotó: Panoramio

Búvóhelyek

4/8

Budapest legnyüzsgőbb kerületében – hacsak nincs a birtokunkban egy láthatatlanná tevő köpeny, esetleg egy adag kaméleon gén – nem könnyű búvóhelyre lelni, de korántsem lehetetlen. A rohangászó vagy épp lustán cammogó kutyákban, ebédszünet után kávézgató-andalgó üzletemberekben, padokon üldögélő párokban, Hüttéző – sütkérező életművészekben, illetve játszótér-mámortól megrészegült kiskölkökben gazdag nem feltétlenül a béke és a nyugalom szigete, de azért nem is egy . Az Astoria és az Egyetem tér vonzáskörzetében megbúvó szintúgy kiugró népszerűségnek örvend az imént említett városlakó-kasztok körében, ám a park méretéből és a kevésbé hangyabolyszerű környékből adódóan a jóval konszolidáltabb a népsűrűség. A szomszédban ráadásul ott a Csendes és a , így akkor sem kell messzire menni, ha megszomjaznánk a kimerítő üldögélésben.

Fotó: Design Terminal

Művészet és kultúra

5/8

Címkék

Az fellelhető Design Terminál a kortárs ipar- és képzőművészet egyik szentélye, ahol egymást követik a belépődíjtól mentes, hazai tehetségekre fókuszáló kiállítások. Az irodalomrajongóknak a Petőfi Irodalmi Múzeumot ajánljuk, amely az állandó kiállítások és a páratlan irodalomtörténeti gyűjtemények mellett könyvbemutatók, tanfolyamok, és felolvasóestek helyszíne. Akiknek a színpad deszkái többet jelentenek, mint a világ, a vagy a felé kanyarodjanak; míg a múzeumpártiak a vegyék célba.

Az ötödik kerületben a m.e. (multiplexek előtti) időkből származó art mozikból sincs hiány: a méltatlanul elhanyagolt Kossuth Lajos utcáról nyílik a , míg a kettes villamos Jászai Mari téri végállomásánál rejtőzik a francia művészfilmbe illő hangulattal átitatott, aprócska . A budapesti fesztiválpatrióták még a nyári szabadság beköszönte és a vizsgaidőszak vége előtt bemelegíthetnek a Sziget – Volt – Hegyalja – Balaton Sound – kvartettre, hála az ezúttal az megrendezésre kerülő Pálinkafesztiválnak (május 16-19.), valamint a több helyszínen zakatoló Belvárosi Fesztiválnak (június 7-9.).

Mindennapi kenyér

6/8

Itt aztán tényleg van minden, mi szem-szájnak ingere: Michelin-csillagos non plus ultra (), a húsimádók luxusmennyországa (), fast casual mexikói () és thai köntösben (), magyaros bisztró (Kispiac), prémium pékség francia ízekkel (á table!), Budapest legjobb új kávézója (), legendás franchise legendás burgerekkel (), minőségi, tészta-centrikus street food (), ötcsillagos kávézó (Alibi), klasszikus piac a Hold utcában, bonbon manufaktúra (Cadeau), kézműves fagyizó rózsa alakú gombócokkal (), világhírű cukrászda (Gerbeaud) és szomszédos, workshopokkal és tanfolyamokkal fűszerezett konkurense (Szamos Gourmet Ház), valamint díjnyertes, kézzel készített csokoládék és bonbonok ().

Éjszakai élet

7/8

A trafiq múlt századi atmoszférával és Kiss Miklós-mesterművekkel fűszerezett párhuzamos univerzuma kiválóan harmonizál a kerület kozmopolita, ugyanakkor hagyománytisztelő hangulatával. A néhány utcával arrébb található szintén a klubhangulat dominál, bár zenei felhozatal, enteriőr, lazaság és vendégkör terén azért bőven akad különbség a két hely között. Az az alternatív műfajok híveinek kedvez, míg a Közért, a Közhelyés a Csendes a nyugodtabb körülményeket és dobhártyabarát zenéket favorizálók számára lehet vonzó. Buli előtti alapozáshoz a Deák téri Kakas Presszó-komplexumnál tökéletesebb csehót álmodni sem lehetne.

Fotó: Skateboarding.hu

Erő, egészség

8/8

A nem éppen sportpályáiról híres, bár az extrémsportolók és a még a patinás betonrengetegben is megtalálhatják számításaikat - a deszkások, görkorisok és bringások például az Erzsébet téri skateparkban. Budapest, és egyúttal a kerület bicikliút hálózata hagy némi kívánnivalót maga után, ám a Belváros Új Főutcája-projekt nyomán kitiltott autóknak és a megszaporodott sétálóutcáknak köszönhetően immár két keréken is egyre gördülékenyebb a belvárosi közlekedés; tehát az életmódváltásnak csupán a lustaság szabhat gátat. Az alternatív mozgásformákat favorizálóknak, illetve az irodai görnyedezés okozta hátfájással vagy egyéb ízületi problémákkal küzdőknek az Astoriánál található Bikram Jóga Központot ajánljuk. A kellő anyagi források birtokában érdemes kipróbálni a Four Seasons legfelső emeletén megbúvó fürdőt és edzőtermet, bár utóbbira számtalan pénztárcabarát alternatívát is tartogat a kerület.

Hasonló tartalmak

Admin mode