budapest

szerkesztés

Útmutató a harmadik kerülethez

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 01. 11. 1:00

Budapest kerületeit bemutató cikksorozatunk harmadik felvonásában - az első kettőt itt, illetve itt olvashatjátok - a talán leggazdagabb történelemmel büszkélkedő városzrészt, Óbudát járjuk körbe A-tól Z-ig. Az évezredes romok és a barokk építészet remekművei olykor szocreállal keverednek, de az összképen ez mit sem ront, hiszen sem a távoli, sem a közeli múltat nem érdemes szégyellni. Az óbudai i-re a Római-part teszi fel a pontot, de a lényeg a részletekben és alábbi cikkünkben rejlik.

Fotó: Flickr.com

Óbuda

1/8

1033 Budapest, Fő tér és környéke

Több Infó

Címkék

Pozitív értelemben kisvárosi, talán a legcsendesebb, legnyugodtabb budai kerület, amely gazdag a város egyéb pontjain fájóan ritkás zöldterületekben. A Szentendre felé eső, ókori látnivalókban bővelkedő szakasz – ismertebb nevén Aquincum - a közép- és általános iskolai történelemórák bejáratott helyszíne. Az évezredes római romok és az évszázados épületekkel büszkélkedő Fő tér és környéke olykor szocreállal keveredik, de ez mit sem ront az összképen. A hídszépségverseny futottak még kategóriájába sorolható Árpád hídról pillanatok alatt megközelíthető a , így a sportolási és romantikázási lehetőség is adott. Bár Óbuda alig húsz percnyi BKV-zásra található a belvárostól, mégis a kellemes izoláltság érzetét kelti.

Fotó: Hirado.hu

Tömegközlekedés

2/8

A Batthyány térről induló békásmegyeri, illetve szentendrei HÉV értékvédő – értsd: időszámításunk előtti – szerelvényei gyors, és az elengedhetetlen kalauznak köszönhetően egyúttal nosztalgikus közlekedési alternatívát nyújtanak egy óbudai kiránduláshoz. A régit az újjal, vagyis Óbudát Újbudával összekötő 86-os buszra többek között a , a , valamint a is felpattanhatsz. Az 1-es és az 1A villamos ikervonalai – előbbi a Bécsi úttól egészen a (amely a állandó otthona) – – Rákóczi híd triumvirátusig közlekedik.

Fotó: Budapest-foto.hu

Látnivalók

3/8

A 250 éves múltra visszatekintő, barokk stílusú Zichy-kastély nem csupán kissé megkopott pompájú építészeti látványosságként, hanem művelődési házként is funkcionál; ráadásul a sokat látott falak között tekinthető meg az Óbudai Múzeum, a Kassák Múzeum, továbbá a tárlata. Az Aquincumi Múzeumba történelemórai kereteken kívül is érdemes legalább egyszer ellátogatni, a Kiscelli Múzeumot pedig, sokszínű kiállításpalettájának hála, képtelenség megunni. A kultúrára kevésbé szomjazóknak egy kávézással koronázott, kiadós óvárosi sétát ajánlunk.

Fotó: Wavrik Gábor

Búvóhelyek

4/8

Annak ellenére, hogy a 10 kilométer hosszú csónakházai közül egyre többet – még a műemlékké nyilvánított Vöcsök II. is az égi vadászmezőkre távozott - áldoznak fel a lakópark építés oltárán, nyáron, amikor a hekkező teljes fordulatszámon pörög, kihagyhatatlan óbudai program egy Rómain átlustult nap.

Fotó: Smizedivat

Művészet és kultúra

5/8

Az Óbudai Nyár egy programok tucatjait felvonultató összművészeti fesztivál, amelyhez a kerület minden jelentősebb kulturális intézménye – így a magyar élőzene kifogyhatatlan lelőhelye, a kapolcsi gyökerekkel büszkélkedő is - hozzáteszi a maga kirakós darabját. Koncertek, filmvetítések, kiállítások júniustól szeptemberig, és ameddig csak a szem ellát. Az Óbudai-szigeten megrendezett Sziget Fesztivált még annak is szükségtelen bemutatni, akinek még életében nem kellett egy hét együttlét.

Mindennapi kenyér

6/8

Az őstermelők egész sorával, valamint régies atmoszférájával vonzóvá tett óbudai piac ha az óperencián túlról nem is, de messzi kerületekből mindenképp vonzza a friss gyümölcsre és zöldségre áhítozókat. A piac mellett kiváló alapanyagforrás még a teljes gourmet-palettát felvonultató , ahol mindent megtalálhatsz, ami a főzőtudományod kibontakoztatásához szükséges lehet. Amennyiben nincs kedved vagy időd konyhai műveletekkel bajlódni, a Gyradiko, a görög gasztronómia budapesti csúcsa, a adagoló , valamint a letisztultságában családias Pastrami örömmel a segítségedre sietnek.

Fotó: Utazom.com

Éjszakai élet

7/8

Mivel a korábbiakban Óbudát csendes, nyugodt, szinte kisvárosi kerületként jellemeztük, senkit sem fog derült égből bárzongoraként érni a tény, mely szerint nem ez Budapest legvibrálóbb buliközpontja. Persze nem kell amiatt aggódnod, hogy az egyetlen esti elfoglaltság az aquincumi szellemidézés, hiszen a és a ikertornyai ezüsttálcán kínálják a vízparti, illetve a Művészetek Völgyét idéző hangulatot.

Fotó: Futas.net

Útmutató erő, egészség

8/8

A zöldterületek, a környező hegyek, továbbá a Római Fürdő sportolási és kikapcsolódási lehetőségek páratlan kollekcióját kínálják, mondjuk utóbbi csak nyáron vehető igénybe. Bár a található , valamint a szigettel szemközt, a budai oldalon nyújtózó Komjádi Uszoda két másik kerület – egész pontosan a XIII. és a II. – részét képezik, Óbudáról is könnyen megközelíthetőek.

Hasonló tartalmak

Admin mode