budapest

szerkesztés

Utcanevek eredete - III. kerület.

Szerzők

  • We Love Budapest

2014. 10. 06. 2:00

A III. kerület mai területén több, mára elpusztult település is létezett a történelem során, és népszerű volt a honfoglaló magyarok és a római világhódítók körében is: itt volt többek közt Aquincum, ami fejlett katonai és polgári negyeddel, fürdővel, vízvezetékkel és két amfiteátrummal is rendelkezett, de a helytartónak az Óbudai-szigeten is épült palotája. A legtöbben manapság a római-parti hekkezések és a Sziget fesztivál miatt imádjuk, de sok más jó tulajdonsága miatt is remek hely. Megnéztük, milyen történeteket mesélnek el a furcsa utcanevek.

Fotó: Google Street View

Óbuda

1/7

1033 Budapest, Fő tér és környéke

Több Infó

Címkék

Nyáron viszonylag sokat járunk a Nánási út a közelében, hiszen csupán néhány lépésnyire található a kedvenc Római-partunktól. Nevének eredete azonban a legtöbb ember számra nem ismert: annyit viszont valószínűleg mindenki sejt, hogy nincsen semmi köze Nánási Pálhoz, Ördög Nóra férjéhez. Most lerántjuk a leplet: a név egy Hajdúnánás nevű várost takar, amely Hajdú-Bihar megyében található. Egy bizarr érdekesség, hogy itt működik Magyarország egyetlen struccvágóhídja.

Fotó: Google Maps

Góbé utca

2/7

A góbé nem egy személynév, hanem egy főnév, amelynek két jelentése van. Az egyik: csavaros eszű ember, aki furfangos, mások becsapására hajlamosan ravasz. Ennek mai megfelelője a kópé. A másik jelentése: kihullott tollú tyúk, amely főleg a nyakán kopasz. Mi azt tippeljük, hogy inkább a másodiknak van nagyobb köze a utca nevéhez, bár a keresztelés gyakran nem a logika, hanem inkább személyes élmények révén történik. Ez egyelőre rejtély marad.

Fotó: Google Maps

Csalma utca

3/7

A Csalma utca neve is csalóka, hiszen két dolgot is jelent a szó. Az egyik szerint a csalma egy hosszú kucsma, vagy báránybőr süveg, ami főleg a székelyekre jellemző. A másik szerint a Csalma, ( vagy Csálma) a Szerémségben fekvő település neve, amely neve törökül egyébként szintén turbánt jelent. Ez már egy kicsit közelebb állhat az utca nevének valódi eredetéhez, hiszen az elnevezés a római időkből eredhet. A település területén őskori és római kori leleteket találtak, köztük például egy ólomlemezt Mithrász napistenhez kötődő motívumokkal, amelyet Budapesten őriznek.

Fotó: Wikipedia

Békásmegyer

4/7

A 'Megyer' a magyar törzsszövetség egyik törzse volt. Neve összefügg a magyar nép nevével, de már az őshazában elvált a két név egymástól. A Megyer törzs neve a hely nevében honfoglalás kori településre utal. És hogy miért “békás”? Mert a terület agyagos talaja a felszínen tartja a csapadékvizet, ami kedvez a békák számára kellemes élőhelyet biztosító kisebb tavak, pocsolyák kialakulásának. Tényleg.

Fotó: Google Street View

Domoszló útja

5/7

Domoszló nem egy személy, hanem egy község Heves megye Gyöngyösi járásában. A falu határában terül el az ország egyik legtisztább vizű, háborítatlan környezetű mesterséges horgászó tava, és egyik nevezetessége a nem messze található Oroszlánkő vár.

Fotó: Google Maps

Kurszán utca

6/7

Kurszán fejedelem Árpád mellett a honfoglaló magyarok egyik vezetője volt, jelentős szerepet játszott Pannónia területének meghódításában is. A magyarok szakrális főfejedelme volt, bár ezzel kapcsolatban vannak ellentmondások (természetfeletti mivoltát cáfolná az a tény, hogy a leírások szerint hadvezérként szerepelt).

Fotó: Google Maps

Kabar utca

7/7

A III. kerület hemzseg az ősmagyar eredetű utcanevektől. Ezek közé tartozik a Kabar utca is, amely egy magyarokhoz csatlakozott török törzsre, a kavarokra (középgörögül hibásan καβαροι-nak olvasott) utal.

Hasonló tartalmak

Admin mode