kultúra

szerkesztés

Újszülöttek, de pofátlanok – beindultak az alternatív társulatok

Szerzők

2014. 03. 26. 1:00

Hogyan lesz az Óz, a csodák csodájából drogos rémmese? Melyik darabban léphetünk a színészek helyére? Miként bolondul meg egy pszichológus? Kitűnő kikapcsolódást nyújtanak a kőszínházas klasszikusok, ha azonban bizarabb, tabudöntögetőbb produkciókra vágynánk érdemes körülnézni a budapesti mikro-társulatok háza táján.

-

1/7

Sorra alakulnak a progresszív, alternatív stúdiótársulatok Budapesten. Egyre több a kétlaki színész, aki a kőszínházak mellett kisebb formációkban is szerepel. Kötetlenebb kisszínházi forma nagy előnye, hogy a színészek maguk formálják a darabokat, és a munkafolyamat is sokkal rugalmasabb. A hontalan újszülötteknek elsősorban a Jurányi Inkubátorház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Mu Színház ad édes otthont.

Fotó: Bartha Máté - Reflex: Pető Kata, Király, Jankovics Péter, Dániel,

Szputnyik Hajózási Társaság

2/7

Félreértés ne essék a Szputnyik Hajózási Társaság nem egy orosz, tengeri konvoj, hanem egy elképesztően sokszínű, alternatív színházi formáció. A társaságot 2008-ban hozta létre Bodó Viktor rendező fiatal, pályakezdő színészekkel. Jelenleg a Jurányi Inkubátorház ad otthont előadásaiknak, és több külföldi színházzal hoznak létre koprodukciós előadásokat. Évek óta számtalan nemzetközi fesztiválon is jelen vannak. A múlt év végén a Vígszínházban is lehorgonyozhattak egy darab erejéig - itt mutatták be a teátrum társulatával közös produkciójukat, a Revizort. A sketch poénokkal tűzdelt, görbe tükrös előadásra jegyet is alig kapni.

Tavaly októberben mutatták be az Association Divádelná Nitrával közös előadásukat, a Reflexet, amely az ötvenes évek Magyarországán megbolonduló pszichológusnő életét mutatja be. Az őrületbe fúló – általuk csak hisztérium-játéknak nevezett – előadás végig egy gumiszobában játszódik. Závada Péter művét Kovács D. Dániel állította színpadra

Programajánló:

Reflex
Jurányi Inkubátorház
Előadás: április 30.
Időtartam: 2,5 óra
Jegyár: 2200 Ft

Fotó: Bárka Színház: : Kovács Ádám, Klem Viktor, Bakonyi Alexa, Tasnádi Bence És Király Dániel .

011 Alkotócsoport - Meanwhile In Kansas

3/7

BUDAPESt, Bárka Színház

Több Infó

Címkék

A 2011-ben alakult 011 Alkotócsport főként fiatal, pályakezdő színházcsinálókat tömörít - vezetőjük Radnai Márk, rendező. Darabjaikat gyakran maguk írják vagy meglévő műveket, filmeket adaptálnak. Az erősen progresszív előadásaikkal leginkább a fiatalabb generációt célozzák meg. Tavaly mutatták be Droszt című darabjukat, amelyben taxis történeteket dolgoztak fel, ezzel megidézve az Éjszaka a Földön világát. Az Átriumban helyet kapott darab stílszerűen végig egy a színpadra cipelt taxiban játszódik.

Nagy sikert aratott - a szintén tavaly bemutatott - Meanwhile in Kansas, amiben bekészült, pesti suhancok drogos-tripjén keresztül elevenedik meg az Óz, a csodák csodája. A filmes életérzésre pedig a 3D mapping fénytechnika dob rá.

Programajánló:


Meanwhile in Kansas

Bárka Színház
Előadások: áprlis 7,., április 16..
Időtartam: 2,5 óra
Jegyár: 2500 Ft

Fotó: Szabó József

HOPPart Társulat

4/7

Az újvonalas társulatot Ascher Tamás és Novák Eszter osztályában végzett, pályakezdő színészek alapították 10 éve. A legtöbb előadásuknak kisszínházak és szórakozóhelyek adnak otthont, például a Hátsó Kapuban és a Mu Színházban is fellépnek. Előfordul az is, hogy vidéken vagy Berlinben vendégskednek.

A Korijolánusz című darabjuk Shakespeare Coriolanus című művének erősen modernizált feldolgozása Polgár Csaba rendezésében. A darab nagy sikereket tudhat maga mögött: 2011-ben a legjobb független színházi előadás kategóriában elnyerte a színikritikusok díját. Az előadást a 2012-es, németországi Braunschweigben megrendezett Fast Forward elnevezésű, európai rendezői fesztiválján is bemutatták.

Programajánló

Korijolánusz

Mu Színház
Előadás: április 22.
Jegyár: 2000 Ft

Fotó: Fekete Attila

Radikális Szabadidő Színház

5/7

Maroknyi, de annál karakteresebb csapatot több mint 10 éve Formanek Csaba, művészeti vezető grundolta össze, néhány egyetemistával. A formáció leginkább klasszikus drámákat alakít át saját képére. Játszanak Don Quite, Mizantróp, Szentivánéji álom adaptációt is. A formabontás és a lélekcincálás kedvelőinek erősen ajánlott a Weiner Sennyey Tibor új drámája alapján készült, Ciceró Szicíliában című áprilisban debütáló előadásuk.

Programajánló:

Ciceró Szicíliában - Premier
Bakelit Multi Art Center
Előadások: április 22. április 23.
Jegyár: 2000 Ft.

Trafó

6/7

1094 Budapest, Liliom utca 41.

Több Infó

Címkék

Szintén a klasszikus, kőszínházas érán kívül értelmezhető az 2002-ben alakult Tünet Együttes, melyet Szabó Réka, a matematikusból avanzsált táncos és koreográfus vezet. Állandó színház hiányában ők is ingáznak a különböző befogadó helyek között, rendszeresen, fellépnek a Trafó Kortárs Művészetek Házában, a Jurányi Inkubátorházban, a MU Színházban, az elmúlt években a Katona József Színházban, a Thália Színházban vagy éppen a Millenárison. Gyakran turnéznak külföldön is: játszottak például már Londonban, a Prágában és Helsinkiben is.

A legújabb Közhely – élet-disco című darabjukban a Moszkva teret modellezik. Az előadásban egyszerre táncos és szöveges elemek is megjelennek, a hiperrealista atmoszférára pedig az élőben kevert zene tesz rá még pár lapáttal..

Programajánló

Közhely
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Előadások: áprlis 14., áprlisi 15.
Jegyár: 2.400 Ft, Diákjegy: 1.600 Ft.

Fotó: Ahogy Azt Az Apám Elképzelte

Hodworks

7/7

A társulatot 2007-ben alapította Hód Adrienn. Állandó alkotótársak mellett meghívott művészekkel és nemzetközi kortárstáncosokkal is együttdolgoznak. Az előadások közös jellemzője a hosszú kísérleti munka során megalapozott, kidolgozott minőségi mozgásnyelv.

Tavaly a Trafóban bemutatott Pirkad című pordukciójukkal beválasztották őket az Aerowaves legrangosabb kortárs nemzetközi tánchálózat tavaszi programjába, amelynek keretében április végén a Hodworks is Svédországba utazhat. A darabbal felléptek a berlini HAU-ban megrendezett magyar héten is. A Pirkad meglehetősen merész előadás, amiben végig anyaszült meztelenül táncol két pár, a nézők pedig minden izmuk rezdülését láthatják.Legújabb az Ahogy Azt Apám Elképzelte című előadásuk a Műhely Alapítvány Jardin d`Europe nevű programjában, nemzetközi koprodukcióban valósult meg. A darabot három alkotótárs jegyzi: az olasz Marco Torrice, a szlovák Molnár Csaba és a társulatvezető Hód Adrienn. Hármójuk eltérő mozgásvilágát közös felvetés foglalja keretbe: rákérdezni a tánc, a test és a tér kereteire - ki-ki a maga sajátos eszköztárával.

Ahogy azt apám elképzelte
Mu Színház
Előadás: április 4., aprilis 19.
Jegyár:: 2000 Ft diákjegy: 1300 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode