szabadidő

Újra itt a kánikula – 10 tipp, hogyan éld túl a nagy meleget

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 06. 25. 18:12

Ha tartósan 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, az embernek még gondolkodnia sincs ereje, hova meneküljön. Összeszedtünk pár lehetőséget a barlangoktól a városi búvóhelyekig.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Strandok, tavak

1/10

Mi mással kezdhetnénk, mint a fürdőzésre alkalmas helyekkel, ahol egész testünket lehűthetjük? Budapesten jó pár jól bejáratott strand található, ahol akár úszkálhatunk is. A Hajósnak és a Császár-Komjádinak van szabadtéri medencéje is, a Dagály újra-, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdővel megnyitásával pedig csak tovább bővült a paletta. A Paskál, a Pünkösdfürdői és a Római Strandfürdő inkább zavartalan ejtőzést szolgálja. Nem egy termálfürdőnek van kültéri hidegvizes medencéje (például a Lukácsnak és a Gellértnek), hogy a család fázósabb tagjainak is ki legyenek elégítve az igényei Messzebb találhatóak, és nem árt, ha van autónk, ha természetes vizekben, mondjuk a dunakeszi vagy gödi szabadstrandokon, a Domonyvölgyi D-Beach vagy a pócsmegyeri Pázsit Tófürdő partján hűsölnénk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Ivócsapok, közkutak

2/10

El szoktuk felejteni, hogy Magyarországon kitűnő a csapvíz minősége, pedig ez környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból sokkal jobb a palackozott víznél. A jövő a műanyagmentesség és az újratölthető palackok, kulacsok irányába mutat, és a közkutak jelenléte is üdvös ebből a szempontból. Nyáron különösen megnő a jelentősége a szabadon hozzáférhető ivóvíznek, és szerencsére egy applikáción megtaláljuk a közelünkben lévőket.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Titkos, de látogatható belső udvarok

3/10

Gyönyörű lépcsőházakba is be-be lehet szökni kicsit szusszanni, de nem buzdítanánk senkit birtokháborításra – jóval egyszerűbb betérni egy csöndes belső udvarba hűsölni. Szabadon látogatható például a forgalmas Múzeum körút és a Magyar utca között meghúzódó, eredeti fakockaburkolatú Unger-ház (Múzeum körút 7.), a Wagner János ma Paloma-udvarként is ismert 19. századi bérpalotája (Kossuth Lajos utca 14–16.), vagy az Építész Pince borostyánnal benőtt udvara a Palotanegyedben (Ötpacsirta utca 2.).

Az egykori Fészek Művészklub átriumos belső udvara (ahol most a kubai hangulatú La Bodeguita del Medio bár működik – Dob utca 57.) vagy a Szent István körút csodás belső udvarai is bejárhatóak az itt található boltok nyitvatartási idejében, különös tekintettel az 1-es, a 9-es és a 15-ös házra.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Búvóhelyek a vár alatt

4/10

A Várhegyet nem egyszer hasonlították már lukacsos ementáli sajthoz, nem véletlenül. Az utcák alatt három szinten húzódnak a pincék, amelyek a legalsó szinten egybeolvadnak a természetes barlanggal. Többféle módon is benézhetünk ezekbe, de csak szervezett keretek között. A Duna-Ipoly Nemzeti Park újabban a Várhegy kusza pince- és barlangrendszerébe vezet sétákat kellemes 12 °C-on, magas páratartalomma, de hasonló klímával találkozhatunk a Sziklakórház Atombunker Múzeumban is, illetve a Várhegy mélyén lapuló, rituális zsidó fürdőt rejtő Mikve Galériában is.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fagylaltozók

5/10

A nagy melegben nincs is jobb a valódi, főzött, minőségi fagyinál, amiben nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítók és színezők. Erdős és fiai Cukrászda, Gelarto Rosa, Nándori Cukrászda, Fragola-hálózat – tavaly összegyűjtöttük a legjobbakat, amely közül idén is lehet válogatni – kattints a cikkünkre vagy a három legújabb fagyizót bemutató írásunkra!

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Parkok

6/10

A fák természetes légkondik, hűtik környezetüket, ezért is jó zöldövezetbe menekülni a hőségben. Budapesten nagy kincs a park, ezért bír nagy hírértékkel, ha egyet felújítanak. A legfrissebb fejlemény, hogy újra közparkként nyílt meg a bulinegyed szívében a Dob és Wesselényi utca közötti „15-ös tömb” (Dob utca 37-41) helyén álló 4000 négyzetméteres foghíjtelek. Az árnyas, nagy fák jó részét meghagyták, mellette szökőkút és párakapu is hűti a levegőt – érdemes felfedezni.

Korábbi gyűjtésünk is sorra veszi a közelmúltban felújított parkokat, ahová a már megszokott placcok mellett újra hűsölhetünk, ilyen az Európa Liget, a Csörsz park, a Millenáris, az Orczy-park és Reformátorok tere. A belváros jól bevált parkjaiban leheveredhetünk akár piknikezni is, például a Szabadság téren, a Károlyi-kertben, a Szent István parkban, az Olimpia parkban.

Fotó: László Németh - We Love Budapest

Kirándulóhelyek vízközelben

7/10

Hőségben nem kellemes kirándulni, de ha az út végén egybefüggő vízfelület várakozik, az sokat dob a motiváción. A XVI. kerületi Szilas-patak mentén öt kilométeres, kiépített bicikliút is vezet a festői Naplás-tóhoz, ugyanígy a Kopaszi-gáthoz és a Római-parthoz is eljuthatunk két keréken is, hogy a Duna partján hűsöljünk. A Hajógyári-szigetet még azelőtt érdemes felkeresni, hogy a Sziget Fesztivál építési munkálatai kezdetüket veszik.

A Lupa-szigethez komppal kelhetünk át, itt csupa bájos Bauhaus-nyaralót vehetünk szemügyre. Messzebb esik a várostól, de népszerű kirándulóhely még a Dera patak 1-1,5 kilométer hosszú szurdoka a Pilisben vagy a Rám-szakadék. A forróságban a Dunakanyar vízközeli kirándulóhelyei, Visegrád, Nagymaros, Szentendre, Zebegény látnivalói is üdítőleg hatnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Barlangok

8/10

Bár a Vár alatti üregek is barlangnak tekinthetőek, klasszikus barlangászati élményben Budapesten két helyen lehet részünk. A Kolosy tér fölötti hegyoldalban bújik meg a Szemlő-hegyi-barlangot 2011-ben újították fel, és tették részben akadálymentessé. Kizárólag az óránként induló túrák keretében lehet látogatni, és a kombinált jeggyel folytathatjuk a felfedezést a pár utcára lévő Pál-völgyi-barlangban is. Kellemes 12 fok és 100%-os páratartalom jellemző mindkét barlangra.

Fotó: Budapest Film

Mozik

9/10

Nyáron inkább szabadtéri programokat preferálnak a városlakók. Míg a kőszínházakban szünetel az évad, a mozikban továbbra is pereg a film. Aki nem szereti a tömeget, ellenben jólesik neki a kellemes sötét a légkondicionált moziteremben, a legjobban teszi, ha felkeresi valamelyik hangulatos art mozi egyikét, mondjuk a Puskint, a Művészt, a Tabánt, a Cirko-Gejzírt vagy a Toldit – persze mindez csak akkor éri meg, ha igazán jó a film.

Fotó: Gábor Szabó - We Love Budapest

Templomok

10/10

A szép templomokat akkor is élvezhetjük, ha nem vagyunk vallásosak, nyáron nemcsak művészettörténeti értékük, hanem a klíma és a csend miatt is. A nyitvatartás a legtöbb belvárosi templomnál eléggé kaotikus, de a reggeli, esti misék előtt és után nagy eséllyel be lehet menni. A Gellért-hegyi Sziklatemplom, Belvárosi Szent Anna Templom a Szervita téren, a Batthyány téri Szent Anna templom, az Országúti Ferences Templom a Margit körúton, két tornyával Újbuda látképét Ciszterci Szent Imre templom, a Városmajor szélén található Jézus Szíve templom, vagy a Király utca–Nagymező sarkán álló Avilai Nagy Szent Teréz templom mind olyan helyek, ahol jól esik nyugodtan üldögélni, és elnézegetni a freskókat, különböz díszítményeket.

Míg a Deák téri evangélikus templom, a bécsi kapunál található Budavári evangélikus templom a protestáns stílusnak megfelelően letisztultabb hangulatot teremt. Egyetlen temploma van Budapestnek, ahová bármikor bemehetünk, mert – ahogy a homlokzatára eresztett molinó is hirdeti – 0-24 óráig nyitva tart, ez pedig az Erzsébet híd lábánál magasodó Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia.

Hasonló tartalmak