gasztró

Top 5 lakásétterem Budapesten

Szerzők

2012. 05. 08. 18:33

Lakásétterem. Ez a fogalom már nálunk sem ismeretlen. A kiindulópont ugyan Kubába tehető, ahol az 1990-es évektől gombamód szaporodtak a félig meddig legális, sőt leggyakrabban illegális családi étkezdék. A sorba aztán beállt Spanyolország, New York és 2007-ben nagy örömünkre Budapest is. Elegáns és modern vagy antik és polgári lakásban, profi séfek vagy a főzés szerelmeseinek tálalásában, a cél mégis mindegyikben közös: barátságos, meghitt hangulatban gasztronómiai élményt nyújtani másoknak.

Angyalosy – Gastro club a zöldben

1/5

Annak, aki egy kicsit kiszakadna a belváros forgatagából, és baráti körben, netán új ismeretségeket kötve szeretne eltölteni egy kellemes estét, érdemes kipróbálni az Angyalosy Lakáséttermet. A házigazda, Angyalosy Katalin ez év februárjától várja a gasztronómia szerelmeseit Budaörsön. Kellemes, családias környezet, kedves kiszolgálás; mintha kicsit valóban otthon lennénk. Csak nem nekünk kell fáradni a főzéssel, na meg persze mindenki rémálmával, nevezetesen a mosogatással. Ez a lakásétterem télen-nyáron jó választás. Míg a hideg elől behúzódhatunk a kandalló elé, nyáron a csodálatos terasz és a kert szépsége ragad minket magával. És mindez a fővárosban. Csak a jelentkezésnél kell résen lenni, nehogy lemaradjunk! A helyek ugyanis 12 főre korlátozódnak. Érdemes jó előre bejelentkezni!

Repeta - Felfedezőknek

2/5

Egy pesti bérház, 20. századi polgári hangulat, családi fotók a falakon, régi ruhásszekrény. Elsőre azt hihetnék, egy kedves öregúr lát minket vendégül, de aztán kiderül, nem erről van szó, bár közel járunk a valósághoz. A kedves öregúr unokája kínál minket vacsorával, vagyis pontosabban először házi pálinkával. Az étkezőül szolgáló nappali ugyan nagynak nem nevezhető, de mindenképpen barátságos, és pont a hely szűkössége miatt kicsit meghittebb, intimebb is a légkör. A séf, Sárdi Dani legfőbb filozófiája – miszerint minden a jó alapanyagok kiválasztásánál kezdődik – nagyon jól megmutatkozik az ételeknél. Minden fogásnál a szezonnak megfelelő, friss alapanyagok dominálnak, és minket ezzel levesz a lábunkról, még akkor is, ha egy-egy ízzel nem vagyunk maximálisan elégedettek. A mi kedvencünk egyértelműen a magos házi buci volt! Isten! Egy jó tanács: bátran faggassuk Danit, a kedvenc piacaival, árusaival, ételkészítési tippekkel kapcsolatban, és ne hagyjuk elbújni a konyhában!

Lakásétterem – Barátoknak, barátoktól

3/5

„Szeretünk főzni. De amit még jobban szeretünk, az másoknak főzni.”
Ezzel a mottóval indította útjára a Lakáséttermet három gasztroimádó fiatal. Habár Zsófi, Tomi és Marci saját bevallásuk szerint nem profik, a vendéglátást – vagy, ahogy ők nevezik a „játszunk otthon éttermeset” - mostanra sikerült mesteri szintre fejleszteniük. A Lakásétterem csapatának persze nem csak az a célja, hogy ők maguk azt csinálják, amit élveznek - nevezetesen, hogy másoknak főznek -, hanem, hogy vendégeik számára a vacsora egy igazi élmény legyen. Ezért is fontos számukra, hogy mindig szezonális, friss, hazai alapanyagokat használjanak, amihez természetesen jó minőségű hazai borok dukálnak. A belváros szívében található patinás lakásban 4 asztalnál akár 27 fő is kényelmesen együtt élvezheti a kis csapat által megálmodott ízeket és az új ismerősök társaságát. Vacsora végeztével pedig bátran faggassuk ki őket, mi hogyan készült, azt akár a konyhában meg is mutatják!
Zsófinak, Tominak és Marcinak csupán egy kérése van a vendégekhez: egy rövid bemutatkozó, hiszen az ő céljuk, hogy a barátaikat láthassák vendégül egy estére, vagy akár többre is…

Capriccio – Gourméknak

4/5

Két séf, akiknek az arca ismerős lehet, és ha eddig csak láttuk őket, most le is tesztelhetjük konyhaművészetüket! Nem is akárhol, hanem egy elegáns, ugyanakkor barátságos lakás nappalijában. A Capriccio lakásétterem már akkor elvarázsol minket, amikor megérkezünk a helyszínre. A álló Palazzo Dorottya már magában is egy olyan épület, amibe szívesen tér be az ember. A 404-es lakásba belépve ez az érzés tovább fokozódik. A két séf: Magos Zoltán és Jenei Tamás hatalmas mosollyal fogad minket, s miután megkapjuk a köszöntő Prosecconkat kezdődhet is a gasztronómiai utazás. Omlós, krémes, lágy, vagy pimaszul játékos, ismerős ugyanakkor meglepően új ízek. Ilyen és ehhez hasonló érzések rohanják meg az embert, míg végigkóstolja mind az öt fogást és persze a hozzájuk gondosan válogatott borokat. Persze a két fiú nem csak a vendégek testi harmóniájáról gondoskodik, hanem a gasztronómia iránti kíváncsiságunkat is kielégítik. Minden fogás előtt pontosan megtudjuk, mi kerül a tányérunkra és a poharunkba, hogyan készültek az egyes fogások, és hogy érdemes ezeknek házilag nekifogni. Sőt, ha elég bátrak vagyunk még a konyhába is bemerészkedhetünk! Az este végén garantáltan jó érzéssel, mennyei ízekkel a szánkban és több új kedves ismerőssel gazdagabban távozunk a Capriccioból.

Cím: 1122 Budapest, Városmajor Street 48/b
Facebook

KitchenArt – Exkluzivitás magasfokon

5/5

Ha ezt a budapesti lakáséttermet egy szóval szeretném jellemezni, azt használnám: exkluzív. Szerencsére ennél kicsit bővebben is méltathatom. És hát valljuk be, van is mit! Azok a szerencsések, akik bejuthatnak a mindössze negyedévente megrendezésre kerülő 2-3 vacsorára, igazi gasztronómiai körutazásban vehetnek részt, méghozzá csodálatos környezetben. Egy klasszikus, 110 éve épült, art deco bútorokkal stílusosan berendezett budai házban, ami egyben a házigazdák Báló Edina és férje saját otthona. Akik pedig az ízek világában elkalauzolnak minket – csak, hogy egy-két nevet említsünk – elsősorban Bernáth József (aki az év többi napján a világ legtöbb Michelin-csillagjával büszkélkedő Joel Robuchon londoni éttermében dolgozik) vagy Schreiner Gábor, a execute séfje. A cél, nemzetközileg elismert séfek prezentálásában változatos ízeket nyújtani. Egy pedig minden estében közös, a magas minőség, minden szinten!

Hasonló tartalmak