szabadidő

Tippek téli depresszió ellen – hol és hogyan töltődj fel Budapesten?

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 02. 15. 17:30

A február a legnehezebb téli hónap, hiszen míg a novembert, decembert áthatja az ünnepi várakozás izgalma és romantikája, a januárt az újrakezdés és az újévi fogadalmak lendülete, addig erre az időszakra nem sok muníció marad: messze még a jó idő, szinte már természetes, hogy a márciust is hóviharok tombolják majd át. Adunk pár egyszerű tippet, amivel a budapesti szürkeség és hideg hatása enyhíthető.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Endorfinlöket: forrócsokizók

1/12

A téli lehangoltságnak kémiai okai is vannak, a napfény ugyanis segíti az endorfin – közismertebb nevén boldogsághormon – termelését, ezért könnyebb jókedvűnek lenni nyáron. Ezt sok mindennel fel lehet turbózni, például a csokival. Igazán jó forró csokihoz tuti tippjeink az Aztek Choxolat!, a Rengeteg Romcafé és az Ahoy, de további tippeket is találsz egy korábbi cikkünkben.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Csípős ételek

2/12

A meleg, csípő érzés is fokozza az endorfin koncentrációját, amit a chilipaprikával, ázsiai ételekkel elég könnyen ki lehet vitelezni. A Kálvin téri Chilli Village-ben tüzes leveseket és szendvicseket ehetünk, ráadásul a hosszúkás üzlethelyiség végig van rakva polcokkal, melyeken katonás rendben sorakoznak a chilis hozzávalók. A Ráday utcai Manga Cowboyban a nevek is beszédesek, ehetünk csípős Kamikaze Burgert, a Kill Bill csirkeszárnyak mellett pedig az étlapon ott szerepel, hogy csak saját felelősségre rendeljük be.

Ha ennyire nem vagyunk bevállalósak, de vágyunk a csípősre, irány valamelyik ázsiai étterem. Alapvetően a magyarok ízlésvilágának megfelelően állítják be a fűszerezést, de szinte mindenhol adott a vendégnek a lehetőség, hogy az ételeket csípősebben szolgálják fel neki. Az indiai Pándzsáb Tandoori vagy Wang Mester Kínai Konyhája jó választás lehet, de ha igazán autentikusra vágynánk, a Monori Center kínai étkezdéiben (Spicy Fish, taiwan) megtaláljuk. Csak bírjuk zsebkendővel!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Izzadd ki a rosszkedvet!

3/12

Ahogy a gyógyfürdők meleg vizében való ejtőzés igazi lélekmelegítő hangulattal bír, úgy az endorfin felszabadulását és a vérkeringés felpezsdítését segítik a szaunák is. Egy 100 fokos finn szaunából a hideg víz alá kilépve persze brutálisnak hangzik, de csak az első lépés megtétele nehéz, utána garantáltan új embernek érezzük magunkat. A Rudas Fürdőnek, Palatinusnak és a Lukács fürdőnek különösen jó a szaunavilága, de szuper (és olcsóbb) wellnessrészleget találunk néhány nagyobb edzőteremben is, például a F&M-ben, az Arnold Gymben, a Life 1 Corvinban, a Millenium Fitnessben, (további szaunás edzőtermeket ide kattintva találsz). Ezekben a mozgást is összeköthetjük a wellness-szel, tehát duplán jól járunk. Ugyanez igaz a legtöbb uszodára is, szaunázhatunk például a MOM-ban, a Hajósban és a Ludovikán. Ha extrém élményre vágyunk, kipróbálhatjuk a Valyo kicsit nomád mobilszaunáját a Valyo Kikötőnél.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Ugráld, mozogd ki magadból!

4/12

A sport, a mozgás (és általában az életmódváltás) hangulatra gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Kiindulásnak jó lehet az edzőterem-körképünk, és ha valami extrém élményre vágyunk, a Cyberjump trambulinparkjában nem lesz nehéz kimelegedni, de a mindennapi problémáktól szó szerint messze repülhetünk a Skyward mesterséges szélcsatornájában is. A kedvelt extrémsportok között van még a mászás is, amire a nemrég megnyílt Gravity Boulder Bar-t vagy a Monkey Bouldert ajánljuk. Vagy csak szólj a haveroknak, és már mehettek is teremfocizni!

Fotó: Oxygen Wellness Fáy

Sószoba, fény, terápia

5/12

A szerotonin- és endorfintermeléshez elengedhetetlen a napfény, ami télen ritka kincs. Persze a hatását valamennyire lehet pótolni, de aki ódzkodik a szoláriumtól, annak korlátozottak a lehetőségei. A Sóker sóbarlangban nemcsak 23 tonnányi himalájasó-tégla légzőszervekre gyakorolt hatását élvezhetjük, hanem a barátságos, narancssárga fény színterápiás hatásait is (1 órára lehet beülni csillezni 1400 Ft-ért, a relaxációhoz polártakarót, párnát biztosítanak). Fényterápiás szaunát találsz a Széchenyi Fürdőben, a Fáy utcai Oxigén wellnessben vagy az újpesti Springday Wellness Club wellnessrészlegén. Ha összetettebb kényeztető masszázs- és wellness-szolgáltatásokat keresel, a day spa-k között is érdemes szétnézned, korábbi összeállításunkban szemezgethetsz belőlük.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Brunch-ok: indítsd a napot tartalmasan!

6/12

Egy szürke reggelt mi mással lehetne feldobni, mint egy kiadós, úri étkezéssel. Felsorolni lehetetlen egy bekezdésben, hova érdemes menni, ezért érdemes átböngészni pénztárca szerint katalogizált nagy összeállításunkat!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Állatsimogatók

7/12

Puhák, szőrösek, hálásak – az állatok igenis terápiás hatással rendelkeznek. A rossz emlékű Bartók Béla úti állatos kávézó mellett két nagyon jó példát is találni a városban, az egyik a Kálvin tér közeli Zoo Café, a másik az óbudai Fő tér melletti Vasmacska KávéZoo, ahol elég, ha csak elnézegetjük a csincsillákat, nyuszikat, gyíkféléket, és tényleg jobb kedvünk lesz. Ha saját kutyánk nincs, a Noé és Rex állatotthonokba szombatonként mehetünk önkéntesként kutyát sétáltatni.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Virágos-növényes jókedv

8/12

Ha máshol nem is, de a virágpiacokon mindig tavaszi-nyári hangulatba kerülhetünk. A Fehérvári úti piac virágpiaca az egyik legnépszerűbbösszes közül kimagasló, illetve valamelyik Oázis kertészetbe betérve ízelítőt kaphatunk az ébredező természetből. Ugyanígy a Füvészkert vagy az Állatkert pálmaházában, utóbbiba már csak az állatok miatt is megéri elnézni. A Mindspace komplett dzsungelt hozott létre a város közepén antidepresszáns céllal: a Rákóczi közérzetjavító Bázist március 3-ig lehet igénybe venni.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kincsvadászat bolhapiacokon, turkálókban

9/12

Sajnálatos tény, de a shoppingolás örömet okoz, kár is tagadni. Ha leárazva vagy használtan jutunk valami értékeshez, még inkább. Igazán egyedi kincsekre tehetünk szert az Ecseri úti piacon vagy a Budai Zsibvásáron (további tippek és jó tanácsok ide kattintva), ha pedig turkálót keresünk, a nagy budapesti használtruha-körképünkből érdemes tájékozódni.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Új perspektívák

10/12

Még borult időben is jót tesz a fény, ezért bármilyen nehezünkre esik, nem árt a szabad ég alatt tartózkodni naponta legalább fél-egy órát. Nem kell magashegyi túrákba bocsátkozni, de egy rövid, Budapest-környéki kirándulópont még beleférhet a friss levegőn, ahonnan új perspektívából néznénk rá Budapestre. Ha a belvárosban maradnánk, és a bakancslistánkon még rajta van a Bazilika vagy az Erzsébet téri Óriáskerék, a Mátyás-templom vagy a nemrég újra megnyitott Mária Magdolna torony, a téli lelki üresjáratok jó alkalmak arra, hogy feltöltődjünk a városi panorámávaltól. Ha nem szeretünk fázni, ellenben harapnánk és innánk is valamit a kilátás csodálása közben, a 360 panorámabár téliesített iglujai például igencsak jók erre a célra.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

A tüzes víz ereje

11/12

Senkit nem buzdítanánk mérték nélküli alkoholfogyasztásra, de egy-két korty pálinka nem árt meg, és jót tesz a léleknek. A Pálinkamúzeumban kulturális élményben is részünk lehet: válogatott főzdék párlatain keresztül ismerkedhetünk meg az ország életelixírjével, a desztillálás kialakulásával, valamint a magyar párlat történetével. Megtudhatjuk például, hogy honnan ered az alkohol szó, és hogy miből főztek bóditó italokat az első civilizációk, de természetesen szó esik a pálinka törvény szerinti definíciójáról, valamint az uniós eredetvédelemről is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Ha már semmi nem használ: cukorsokk

12/12

Tarte-ok, macaronok, mousse-ok, mignonok, pralinék – mind jó barátaink búbánatos napokon. Szubjektív véleményünk szerint a legfinomabb és legkülönlegesebb süteményeket a Coco7, Chez Dodo, Málna, Édesmindegy, ChouChou desszertezőkben találjuk. Ha gofrit ennénk, akkor irány a Habos Gofri a Ferenciek terénél, melyeknek újragondolt változatát, a minden jóval megkent, megtöltött, felpakolt és leöntött buborékos gofrikat a Waffle & Love-nál találjuk. Ha szeretünk túlzásokba esni, mert attól jobb lesz a kedvünk, a Mr. Funk látványos, nagyon gejl fánkjai vagy a budai Johnny’s amerikai stílusú, felcicomázott, habos, tarka, cukorkás, fagyis-lekváros Monster shake-jei kielégíthetik igényeinket.

Hasonló tartalmak