gasztró

szerkesztés

Távol a belvárostól – külkerületi éttermek, street foodosok

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 11. 24. 16:25

Lehet, hogy vannak olyan budapesti utcák, ahol szinte képtelenség a bőség zavara miatt helyet választani, hogy merre ebédeljünk/vacsorázzunk, de mi a helyzet a külsőbb kerületekkel? Ezt a kérdést jártuk körbe, találkozván régi nagy kedvencekkel, bátor újítókkal, eleganciával és vagány street fooddal is. Örömmel nyugtáztuk, hogy remek hamburgert, pizzát, de még klasszikus magyaros ízeket is találunk a belvároson kívül. Voltak kerületek, ahol nem annyira jártunk sikerrel, de szívesen vesszük az ajánlásokat tájékozott lokálpatriótáktól!

XVI. kerület

XVII. kerület

XIX. kerület

XXI. kerület

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Torockó Vendéglő

1/14

1105 Budapest, Martinovics tér 2.

Címkék

1906-ban kezdődött a kőbányai egység vendéglátós múltja, a Torockó pedig 1985 óta üzemel jelenlegi felállásban. Igazi családi vállalkozás házias, magyaros étlappal, őszintén. Nyáron a hangulatos kerthelyiség a népszerű. Az adagok óriásiak és tényleg hozzák a vasárnapi nagyobb ebédek hangulatát. Ne hagyjuk ki a két főre is elég húsos fazekat vagy a Torockó szeletet (rántott hús hagymás tartárral, sajttal szórva). Jó választás lehet vegyes korosztályok összejöveteléhez, családi ünnepekhez.

Fotó: Zila Vendéglő

Zila Vendéglő

2/14

1105 Budapest, Gergely utca 4.

Címkék

Zila János 1977-ben elsőként pecsenyesütőt nyitott a kerületben, majd ebből büfé, aztán kisvendéglő lett. Ez 2004-ben esett át egy nagyobb ráncfelvarráson és igyekeznek a szintén családi étteremmel megidézni a régi Kőbányát, melyet ma már csak archív felvételeken és elmesélésekből képzelhetünk el. Gazdag, magyaros és nemzetközi választékkal mennek, nyitottak az újra és szezonálisan szívesen kísérleteznek. Bátran ehetünk náluk komolyabb vadételeket is, de ugyanannyira figyelnek az egyszerűbb tételekre is, mint például a juhtúrós sztrapacska vagy a marhalábszárpörkölt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Vietnami Speciális Melegkonyha

3/14

1105 Budapest, Előd utca 1.

Több Infó

Címkék

Közel Kőbánya központjához egyre népszerűbb a Vietnami Speciális Melegkonyha, ami a már bejáratott ázsiai ízeket hozza el. Pho levesek, wokban készült ételek, vaslapon sistergő húsok és zöldségek érkeznek az asztalokra. Az árfekvés baráti, a kiszolgálás úgyszintén, pláne, hogy nem kell kézzel-lábbal mutogatnunk, hiszen többnyire minden felszolgáló jól beszél magyarul is. Így nyugodtan kérdezhetünk vagy kérhetünk ajánlást is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kemencés Pizza - 15. kerület (Bezárt)

4/14

1152 Budapest, Fő út 39.

Több Infó

Címkék

Kis belvárosi kitérő után Feri és Andi mégis úgy döntött, hogy a kertvárosban sokkal jobb pizzát sütni, a megszokott fatüzeléses kemencét és a barátságos vevőkört is beleértve. A Kemencés Pizza nagyot ment a tavalyi évben és ez nem is csoda, hiszen valódi nápolyi tésztával dolgoznak és a feltétek minősége sem utolsó. Jó szívvel ajánljuk bármely verziót, sőt, jó hír, hogy már nem csak a XV.-be mehetünk a pizzájukért, hanem a XVI. kerületbe is, a Katóka utca 60-ba is.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bádog Gundel (Pléh Csárda)

5/14

1152 Budapest, Kolozsvár utca 48-50.

Több Infó

Címkék

A Bádog Gundel – vagy ahogy többen hívják: Pléh Csárda – nagy múltú étkezde, brutális adag rántott ételekkel, igazi kelet-európai érzéssel és olyan ajánlással, amit nem sokan tudhatnak magukénak: Antony Bourdain is falatozott már Bábel Istvánnál, hogy elűzze a másnapot. Az ikonikus, ám megosztó helyre a város minden szegletéből érkeznek nagy étkű vendégek, akik sokszor nejlonzacskóval a kézben távoznak: nincs az az ember, aki egy szuszra meg tudná enni az itteni adagokat. Figyelem, paleo-vegán-fitness vonalról nem érdemes ide érkezni!

Fotó: Osaka Sushi & Wokbar

Osaka Sushi & Wokbar Budapest

6/14

1152 Budapest, Rákos út 161.

Címkék

Meglepően friss és fantáziadús sushi választékkal bír a külkerületi Osaka. A Rákos úton találjuk a japán ételmanufaktúrát, ahonnan jó néhány környező kerületbe, sőt még Dunakeszire és Fótra is szállítanak. Ügyesen összeállított boxok, meleg sushik, kifordított makik is színesítik a választékot.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kalóz Burger & More

7/14

1162 Budapest, Szlovák út 142.

Több Infó

Címkék

A legjobb dolog, ami a XVI. kerület büfés-street foodos életében történhetett, az a Kalóz Burger volt. Mikor először jártunk náluk, gyakorlott belvárosi burgertesztelőként is nagyon elcsodálkoztunk, hogy mennyire egyben vannak az ízek és mennyire igényesen odafigyelnek az alapanyagokra. A helyzet azóta sem változott, maximum még több ajánlattal, de a Kalóz Burger vitorlái még a 4-6-os villamos vonaláról is látszódnak. Hod dogot is kínálnak és a BBQ vonalra is ráerősítettek mostanság.

Fotó: Lidi Mama Konyhája

Lidi Mama Konyhája

8/14

1173 Budapest, Vadkacsa utca 57.

Címkék

A Madárdombon találjuk Lidi Mama Konyháját, mely elnevezés a tulajdonos, Virágh Lídia nagymamájára utal. Kézenfekvő, hogy egy "nagymamás" vendéglő magyaros, otthonról ismert ízekkel dolgozik, s hangulatban is ezt kívánja hozni. A vendéglő igazi helyi kedvenc, frissensültek, nehezebb, kraftosabb ételek is felfértek az étlapra. Nagy favoritok a lapcsánkába töltött húsos ételek, úgy, mint a Dédi kedvence vagy a Vencel Uram kedvence.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Bambu Étterem

9/14

1173 Budapest, Pesti út 237.

Címkék

2017-ben nyílt a XVII. kerületben a Bambu, mely ázsiai-magyar fúzióval igyekszik feldobni a környék gasztronómiáját. A tulajdonosok japán inspirációra építettek, és friss, sokszor hazai alapanyagokkal dolgoznak. Forró, fűszeres leveseket, wokos tésztákat is tartanak, de például lacacot is választhatunk. A környezet modern és valahogy a "slow" életérzés jellemző az egész Bambura.

Fotó: Kakas Étterem

Kakas Étterem

10/14

1184 Budapest, József utca 55.

Címkék

1985-ben indult a Kakas története csárdaként, ma pedig leginkább a nagypolgári étterem kategóriába sorolnánk. Nyáron a kerthelyiségben elköltött ebédek és vacsorák a legjobb kakasos emlékek. Modern vonalas magyar konyhát visznek, itt-ott nemzetközi beütéssel. Népszerű hely, de ennek ellenére gyors és rugalmas a kiszolgálás. Alternatív (mentes, paleo, zsírszegény) ételekkel is készülnek.

Fotó: Zila Kávéház

Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda

11/14

1183 Budapest, Üllői út 450-454.

Címkék

Étterem és cukrászat egyben a XVIII. kerületi Zila, mely messze híres profi rendezvényes helyszínként is. Számtalan szülinapot, esküvőt, céges rendezvényt tartottak már itt, mindig elégedetten. Nagyon igényes, modern konyhát visznek, hagyományőrző klasszikusokkal és kortárs fogásokkal. Figyelemreméltó vendéglátás, mely bármely belső kerületben is megállná a helyét. A cukrászat több, mint 30 éves múlttal rendelkezik, az úgynevezett igen forradalmi cukrászati eszköz, a "Zila tortaforma" feltalálói és leghitelesebb használói.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Shrimpy Food Bar

12/14

1181 Budapest, Üllői út 507.

Több Infó

Címkék

A Shrimpy Food Bar hosszú food truckos tapasztalatokat követően, 2017 őszén nyílt meg, az Üllői út pestszentlőrinci szakaszán. Fókuszpontban a tengeri ételek vannak, akár leves, akár burger formájában. Street food jellegű fogásokra gondoljunk, ötletes megoldásokkal. Fekete, tintahal tintás bucijukba álmodott burgerük például az elmúlt idők legjobbjának bizonyult. Családias hely és házhozszállítás is megoldott a környéken.

Fotó: La-Guna Sushi Bár

La-Guna Sushi Bár

13/14

1193 Budapest, Üllői út 216/8

Több Infó

Címkék

Hiába sok a belvárosi japán étterem/sushi bár, a La-Guna igen magas színvonalat képvisel és komoly törzsvendégbázissal rendelkezik. Az Üllői úti üzletsori étteremben ázsiai sushiséfek nagy szakértelemmel készítik a tekercseket és speciális, extra sushikat, akár a szemünk előtt is. À la carte rendszer, nem a megszokott futószalagos bár. Összeállíthatunk saját boxokat, hajókat, de meglévő kombókban is jók. Az egyik legszélesebb kínálattal rendelkező sushibár, amiért tényleg megéri hátrahagyni a városcentrumot.

Fotó: Póni Caffe & Pizza

Póni Caffe & Pizza

14/14

1214 Budapest, Csikó sétány 2.

Címkék

A csepeli Póni névadása nem véletlen, hiszen a Csikó sétányon találjuk az olaszos éttermet, pizzériát. Bruschetták, saláták, pasták és néhány nemzetközibb húsétel mellett a pizza a helyi kedvenc, mely tradicionálisan, fatüzelésű kemencében készül. Természetesen kiszállítanak a környékre, de pizzából a forró, legminőségibb élményt ott fogyasztva élhetjük át. Mi a pármai sonkásra szavazunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode