szabadidő

szerkesztés

Tavaszi piknikezőhelyek Budapesten

Szerzők

2013. 04. 23. 19:18

A tartósnak tűnő napsütés ellenére is el kellett telnie néhány hétnek ahhoz, hogy határozottan ki merjük jelenteni: végre itt a tavasz. Akik a szórakozóhelyek mélyén teletek, azok most az utcára mentek, és a boltok forgalma is felpörgött a növekvő sör-, bor- és ropogtatnivaló igényt növelő piknikhangulat miatt. Összeszedtük, hogy hova érdemes kiülni lazítani.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kopaszi-gát

1/11

1117 Budapest, Kopaszi gát

Több infó

A néhány éve még alig emlegetett, viszont mára már kultikus klisévé fejlődő Kopaszi gát a randizás, kutyasétáltatás, kirándulás, piknikezés és ittasan elmélkedés egyik központi helye, annak ellenére, hogy nincs a város központjában; de talán épp ez benne olyan szerethető. A Millenáris Park stílusára hajazó köztér a rohamosan fejlődő Dél Buda legszebb részén fekszik, ahol szerencsére - rajtunk kívül - szinte csak a madár jár.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Normafa

2/11

1121 Budapest, Normafa

Több infó

Címkék

A Normafában az a legjobb, hogy télen is, és nyáron is kiváló úticél; csend van, nyugalom és már a feljutás is kalandot jelent a belvárosból érkezőknek. A másik legjobb benne, hogy libegővel is fel lehet jutni, ami különösen a gyerekek és a barátnők élveznek a legjobban. A Budai-hegység leglátogatottabb pontját egyébként rengeteg hangulatos túraútvonal hálózza be, amelyek alkalmassá teszik sétákra és piknikezésre egyaránt. Érdemes azért átgondolni, hogy miből mennyit pakolunk a kosárkánkba, mert az edzetlen lábaknak néhol fárasztó is lehet a terep.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Millenáris Park

3/11

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

Több infó

Címkék

Az újjáépített Ganz Villamos Művek területe, vagy a Millenáris Park kiváló kikapcsolódási helyszín egy munkával, vagy tanulással töltött nap után, és egyszerűen tökéletes piknikezésre. Mivel a Széll Kálmán tértől gyakorlatilag 5 percre található, ezért az sem baj, ha éppen spontán kerültünk piknik-helyzetbe, hiszen bármit azonnal megvehetünk a közeli boltok valamelyikében. Érdemes azonban észben tartani néhány szabályt: nem szabad állatot, és üveges italt bevinni; az üveg bor műanyag palackból történő fogyasztása azonban még itt is támadhatatlan, a biztonsági őrök nagy szomorúságára. Cselesnek lenni ér.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Magyar Nemzeti Múzeum

4/11

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Több infó

Címkék

Az Bölcsészkara mellett található kertje a helyi bölcsészek nem hivatalos szabadidőközpontja 25 és 15 fok között, és a legforgalmasabb órákban (vagyis egész nap) szinte csak tűznyelők és mutatványosok nincsenek. A híres forradalmi lépcső világmegváltó beszélgetések és kiforratlan gitárszólók színhelye nap, mint nap, az intézmény előtt elterülő füves rész pedig pokróccsalogatóan terpeszkedik a bokrok biztonságos erődje mögött. A közeli vegyesbolt kimeríthetetlen sör- és chipstartalékkal rendelkezik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Károlyi-kert

5/11

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Több infó

Címkék

A Múzeum kerthez közel egy kissé eldugottabb, de sokaknak talán éppen ezért vonzóbb kert biztos alapot kínál a tökéletes piknikezéshez játszóterével, padjaival, kutyafuttatójával és rejtett zugaival. Érdekessége egyébként, hogy ez a város legrégebbi kertje, amely egykor a Károlyi család tulajdonában állt. Előnye, hogy aki megunja a szabadterezést, az beülhet a Csendesbe egy italra. A hely amúgy első csókokra tökéletesen alkalmas. Ez nem azt jelenti persze, hogy valakit feltétlenül meg kell csókolnunk először, de jó emlék, ha valahogy itt jön össze spontán.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Tabán

6/11

1016 Budapest, Tabán

Több infó

A Tabán a Várhegy a Gellért-hegy és a Naphegy közé eső rész hivatalosan. Egykor önálló település volt, majd később Budához, később pedig értelemszerűen Budapesthez került. A 30-as évekig kétszintes házak jellemezték a környéket, de ma már parkjairól és romatikus hangulatáról ismerik a legtöbben. Ez egy igazi filmbe illő piknikhely, fákkal, nyugalomban, de mégis jól megközelíthető helyen a város közepén. Ha valakinek van kedve összedobni pár szendvicset, egy üveg limonádét, és kiülni valahova, akkor ez a tökéletes hely.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szabadság tér

7/11

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

A belváros közepén, a Deák tér és a Kossuth tér között fekszik a Szabadság tér, amely a város valóban egyik legszebb tere. Jellegét az egykor Hild József tervei alapján itt épült Újépület határozta meg, amit a köznyelv csak a magyar Bastille-ként emlegetett. A Szabadság tér az Erzsébet tér egyik szofisztikáltabb változata hipszterek és gördeszkások nélkül, így itt simán előkerülhet a pokróc, és nyugodtan etethetjük partnerünket mézédes szőlővel, és azt sem kell folyton feszülten figyelni, hogy mikor kér valaki egy kevés aprót borra.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Margitsziget

8/11

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

A szabadidős tevékenységek és persze a piknik koronázatlan királynője a Nagyrét, ahová mindeki szívesen jár kutyákkal, kutyák nélkül, párban, vagy barátokkal egyaránt. A terület méretéből adódóan tökéletesen frizbi, tollas, bumeráng, vagy foci kompatibilis, de olyan is előfordult már, hogy baseball meccset játszottak itt. A tisztaságra azonban vigyázi kell, hiszen ez környezetvédelmi terület, ahol rengeteg növény és állat él.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

ELTE Füvészkert

9/11

1083 Budapest, Illés utca 25.

Több infó

Címkék

A Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert az ország első botanikus kertje, amely az ELTE különleges oktatási egysége; feladata a védett növényfajok megőrzése, gondozása. Jelegzetessége, hogy az üvegházakban rovaremésztő növények, páfrányok is vannak, amellett, hogy a kertben mintegy 8000 fajta növény található. Piknikezésre, első randira, és tavaszi sétákra tökéletesen alkalmas; akit pedig részletesebben érdekelnek a növények, az idegenvezetést is kérhet. Szemetelni és bármiben kárt tenni természetesen szigorúan tilos.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Filozófusok kertje

10/11

1016 Budapest, Filozófusok sétaútja

Több infó

Címkék

A Gellért-hegy oldalában egy jól megközelíthető, mégis titkos és ritkán látogatott hely található: a Filozófusok kertje. A név az ott található filozófusokat ábrázoló szoborcsoportot jelzi, amely Wagner Nándor művész munkája. Az alkotáson az “Egymás jobb megértéséért” felirat található. De természetesen nem ettől a szobortól lesz ez a hely tökéletesen alkalmas piknikezésre, hanem a rengeteg hely, a szép kilátás, és a város felé néző padok miatt, amiken ülve Budapest inspirálóbbnak tűnik, mint valaha. Nem lenne meglepő, ha valaki itt határozná el, hogy könyvet ír.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mansfeld Péter park

11/11

1023 Budapest, Mansfeld Péter park

Több infó

Címkék

A II. kerületben a Margit hídtól csupán pár perc sétára található a Mansfeld Péter Park, amelyhez ugyan hegyi menetben kell eljutni, de mindenképp megéri a túrát. Idefentről szinte az egész várost belátni, és mivel csak kevesen döntenek úgy, hogy bevállalják a meredek sétát, ezért a nyugalom is garantált. A hely egyik jellegzetessége, hogy a közelben található Gül Baba Türbéje, amely a világ legészakibb iszlám zarándokhelye.

Hasonló tartalmak

Admin mode