budapest

szerkesztés

Szerencsések, akiknek itt csöngetnek be – Budapest legszebb iskolái II.

Szerzők

  • Bartha Dorka

2019. 09. 30. 18:46

Becsengettek, elkezdődött a tanév, mi pedig megmutatjuk Budapest legszebb iskoláit. Lehet, a 21. században, és főként diákként nem csak móka és kacagás ezekbe az épületekbe járni, de a saját korukban a főváros legmodernebb oktatási épületei közé tartoztak, és régi fényükből a mai napig megőriztek valamit.

Fotó: Bódis Krisztián

Szent László Gimnázium

1/3

Címkék

A kőbányai iskola épülete részben a hazai szecesszió legnagyobb mesterének tartott Lechner Ödön legutolsó munkája – tanítványával, Vágó Józseffel közösen kezdte el tervezni a Szent László Gimnáziumot, aki Lechner 1914-es halála után pedig az ő örökségének szellemében folytatta tovább a munkálatokat.

Az első világháború előestéjén elkészült épületre a magyaros szecesszió mellett nagy hatással volt a bécsi Wiener Werkstätte, de egészen izgalmas, szokatlan részleteken felfedezhetjük az ókori egyiptomi és keleti szobrászatának a hatásait is.

A ma 800 diákot befogadó épület tervezésekor praktikus szempontok vezették az építészeket, az utcafront felé például csak a folyosók néznek, a tantermek az udvari, sokkal csendesebb részen találhatóak. Az elegáns díszterem pedig a filmesek figyelmét is felkeltette, az Oscar-díjas Szabó István Napfény íze című filmjében Ralph Fiennes itt vív.

Fotó: Bódis Krisztián

Vas utcai 'Kereskedelmi'

2/3

Címkék

A mindig forgalmas Rákóczi útról befordulva a viszonylag szűk Vas utcába, rövid séta után a környék egyik legizgalmasabb monumentális épületéhez érünk. Ha alulról kezdjük a szemlélődést, a lábazatnál percekre el lehet veszni a léghajókat, gőzmozdonyokat ábrázoló domborművek között, melyek egyszerre ötvözik az akkor modern ipar, a népművészeti, és zsidó hagyomány és formakincs ősi motívumait.

A színes ólomüveges bejárati ajtó is megér egy-két pillantás, ahogy, ha felfelé tekintünk, a hatalmas, homlokzaton trónoló, tudást és bölcsességet szimbolizáló baglyok is.

Az 1909-1913 között épült, egykori Gróf Széchenyi István Felsőkereskedelmi Fiúiskola (ma Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola és Gimnázium) tervezése nem kis kihívás elé állította Lajta Bélát, hiszen egy szűk, már akkor is alaposan beépített, fényhiányos utcába kellett megtervezni az épületet.

Fotó: Bódis Krisztián

Vakok Iskolája

3/3

Címkék

Az Ajtósi Dürer sor iskolatömbje, az egymás mellett álló Vakok Iskolája és a szomszédos Teleki Blanka Gimnázium igazán impozáns szecessziós tömböt alkotnak. Ezért is nagyon szomorú látni, hogy az egykor meseszép épületek – főleg a gimnázium – milyen állapotban vannak most – nem egy helyen pereg a vakolat, és állványozások támogatják meg az épületet.

Az egykori építészek szintén Lechner követői voltak, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond több száz oktatási épületet terveztek Magyarország-szerte. A 1899–1904 között épült Vakok Iskolájának éke az eredetiben megőrződött díszterme az 1930-as évekből származó üvegablakokkal. A homlokzaton még jól kibetűzhető a régebbi elnevezés: Vakok Országos Nevelő és Tanintézete, ahol az ‘országos’ helyett a világháború előtt még a ‘királyi’ szó szerepelt.

Hasonló tartalmak

Admin mode