szabadidő

szerkesztés

Irány a külváros! – 10 szuper hely, ami miatt érdemes kimozdulni a város széle felé

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 05. 19. 12:53

Ha programokat keres az ember, általában a belvárosban keresgél, ha pedig túrázna, akkor a városon kívülre megy. De a kettő között, Budapest külső, a belvárostól és vonzáskörzetétől kijjebb eső részeken meg a külvárosban is jobbnál jobb helyeket lehet találni – maximum nem tudunk róluk. Ezért most adunk pár tippet, melyek miatt tényleg érdemes felkerekedni, és kimozdulni a város széle irányába.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Memento Park

1/10

1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Több Infó

Címkék

Pár hete látogattunk el a XXII. kerület legszélén, hangulatos zöld környezetben található Memento Parkba, ahol a múlt rendszer szobormonstrumai állnak egymás mellett – meg szemben egymással. Az idő megszépíti a múltat, ez jut az eszünkbe, miközben végigmustráljuk az óriási alakzatokat, meg az is, hogy a helyszín is hasonlóképpen hat rájuk meg ránk is – némelyik szobor lenyűgöz a monumentalitásával. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Erdős Renée Ház

2/10

1174 Budapest, Báthory utca 31.

Több Infó

Címkék

A Merzse-mocsár annak ellenére közkedvelt kirándulóhely, hogy Pesten és a város széle felé található – általában nem erre indul el az ember, ha a természetbe vágyik. Viszont ha mégis erre a gyönyörű vidékre esik a választása, a kirándulást érdemes összekötni egy látogatással az Erdős Renée Házba. Nemcsak az épület különleges meg hangulatos a kertje, hanem belül is: az itt élt írónőről szóló kiállítás legalább olyan izgalmas, mint a helytörténeti tárlat meg a Merzse-mocsár élővilágáról szóló. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Műszaki Tanulmánytár

3/10

1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.

Több Infó

Címkék

Újbuda egyik nem túl szép és vonzó részén találjuk ezt a páratlan gyűjteményt, ami minden, műszaki irányultságú és a technikai fejlődés iránt érdeklődő ember számára kötelező aranybánya. Itt gyűjtögetik lelkesen a valaha volt összes magyar találmányt, annak modelljét és/vagy prototípusát meg egykor használatban volt technikai eszközöket is, mint például egy gigantikus méretekkel bíró régi orosz számítógép-monstrumot. Egy egész napot el lehet itt tölteni és ámulni meg bámulni. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Periferico Étterem

4/10

1212 Budapest, József Attila utca 50.

Több Infó

Címkék

Csepelen egy egykori lottózó erősen szocreál retró épületében működik ez a hamisítatlan nápolyi pizzéria. Az talán erős jellemzés, hogy étterem, de a hely ettől függetlenül is nagyon hangulatos, a kiszolgálás barátságos, a pizza pedig ultrafinom (nemcsak pizzák vannak, de az a fősodor), az embernek tényleg kedve van ide bármikor visszajönni, hiába van a XXI. kerület mélyén. Aki pizzás, annak egyszer kötelező az idelátogatás. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Sacelláry-kastély

5/10

Budafok mélyén bújik meg ez a szecessziós csodakastély, ami a Törley-ingatlanok közvetlen szomszédságában található. Bemenni nem lehet, mert rendezvényhelyszínként funkcionál manapság, de kívülől megcsodálható, körbejárható. Nem utolsósorban pedig a megtekintése összeköthető egy kis törleyzéssel, mert ha már itt járunk, ellátogathatunk a Törley-mauzóleumhoz, megnézhetjük a múzeumot is, sőt a közelben, a  Péter Pál utca és a Kálváriahegy utca sarkán találjuk azt a kerítést, amit több száz kifakult plüssfigurával díszítettek fel – ne kérdezzétek, miért.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Soroksári Botanikus Kert

6/10

1238 Budapest, Péteri-major

Több Infó

Címkék

A XXIII. kerületben, a belvárostól 20 kilométerre, Soroksáron találjuk ezt a lenyűgüző szépségű, illatos és vibráló, hatvan hektáros nagy botanikus kertet. Lehet itt vezetett túrán részt venni, meg csak úgy bolyongani is a vadonban, de azért ajánljuk a kijelölt útvonalon haladást, nehogy eltévedjünk. A tóparton, merthogy van itt tó is, érdemes letelepedni, és ha előzetesen bejelentjük, még tüzet is rakhatunk a természet lágy ölén. Ott úgyis minden jobban esik, mint a füstös-zajos városban.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Hunyadi-szigeti tanösvény

7/10

Hunyadi-szigeti tanösvény

Több Infó

A XXII. kerületben találjuk a Hunyadi-szigetet és azon belül pedig a tanösvényt. Ez itt már tényleg a város széle, és egy ide tervezett túrát rendesen meg is kell szervezni. A szigeten ugyanis szinte érintetlen a természet, ezért nem lehet csak úgy bejutni ide, hanem előzetes jelentkezés szükséges. Vezetett túrán, szigorúan a tanösvényről szigorúan le nem térve járhatjuk be a szigetet. Igazi bakancslistás program. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Svábhegyi Csillagvizsgáló

8/10

1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15–17.

Több Infó

Címkék

A csillagászati élményközpontot a XII. kerületben találjuk. Ez már a budai hegyek, nem messze a Normafától, csendes, meghitt és nyugidt zöld környezetben. De persze a csillagok megfigyelése türelmet és elmélyültséget kíván meg. Az ősfás terület hat épületéből három kupolás, ezekből kémlelhetjük hatalmas távcsöveken át az eget és a messzeséget, ami ebben az esetben az univerzumot jelenti. Nemcsak este jöhetünk, hanem napközben is, a világosság nem hátrány. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Pogánytorony

9/10

A III. kerület szélén, Aranyhegy csendes, kertvárosi vidékén, a hegy tetején találjuk ezt a különös és misztikusnak ható építményt, a Pogánytornyot. Bár magánterületen magasodik, de anélkül is megcsodálható, hogy be kéne hatolnunk kerítésen belülre. A masszív és erődszerű Pogánytornyot az 1930-as években építtette a Turáni Társaság, mely bár eleinte tudományos alapokon nyugodott, mire a torony állt, már erősen politkai-faji színezetet kapott az ügyük. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Szakajtó kispékség

10/10

1182 Budapest, Gyékény tér 1.

Több Infó

Címkék

A repülőtérhez közel egy csendes, kertvárosi részen lévő, apró terecskén találjuk ezt a családi kispékséget, ahol nemcsak a példás szakértelem teszi finommá a péksüteményeket és kenyereket, hanem az a kedvesség és odaadás is, amivel készülnek. Tisztában vagyunk vele, egy pékség miatt elküldeni az embereket a város szélére, lehetetlen küldetésnek tűnik, de itt tényleg annyira jó minden, hogy mégiscsak azt ajánljuk: irány a XVIII. kerület meg a Szakajtó. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode